Ειδήσεις

Μάξιμος: Στοχεύετε σε υποβάθμιση της Ιστορίας;


«Στα γνωστικά αντικείμενα που θα “αναμορφωθούν” θα περιλαμβάνεται και το μάθημα της Ιστορίας, μετά το σχετικό πόρισμα της γνωστής επιτροπής για την Ιστορία που εκμηδενίζει τη διδασκαλία της αρχαίας και της βυζαντινής περιόδου στα σχολεία; Μήπως τα υπόλοιπα μαθήματα αποτελούν προπέτασμα καπνού με μοναδικό στόχο να καλυφθεί και η “ανανέωση” – αντικατάσταση του προγράμματος της Ιστορίας που δημοσιεύτηκε στις αρχές του 2015;». Το παραπάνω ερώτημα θέτει, μεταξύ άλλων, ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, σε ερώτηση που απευθύνει προς τον υπουργό Παιδείας κ. Κώστα Γαβρόγλου.

Ο κ. Χαρακόπουλος σημειώνει ότι «το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (Ι.Ε.Π.) κάλεσε πρόσφατα εκπαιδευτικούς και Σχολικούς Συμβούλους να υποβάλουν αίτηση υποψηφιότητας για τη συμμετοχή τους στην αναμόρφωση – εκπόνηση Προγραμμάτων Σπουδών και εκπαιδευτικού υλικού στα θεματικά πεδία των επιστημών της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου «Νέο Σχολείο» (2010) προβλεπόταν κατάρτιση νέων αναλυτικών προγραμμάτων για την Πρωτοβάθμια και τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και με βάση το οποίο καταρτίστηκαν νέα προγράμματα και εκπαιδευτικό υλικό για Δημοτικό και Γυμνάσιο που εφαρμόστηκαν πιλοτικά το 2012.

Το ίδιο έργο προέβλεπε και κατάρτιση αναλυτικών προγραμμάτων για όλα τα μαθήματα του Γενικού και Επαγγελματικού Λυκείου, για τα Μουσικά και Καλλιτεχνικά Σχολεία καθώς και συγγραφή των αντίστοιχων βιβλίων. Την περίοδο 2013-2014 συγκροτήθηκαν στο ΙΕΠ, μετά από πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, επιτροπές ειδικών με αυξημένα προσόντα (καθηγητές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, σχολικοί σύμβουλοι και μάχιμοι εκπαιδευτικοί) για την κατάρτιση των παραπάνω προγραμμάτων (εκτός Επαγγελματικού Λυκείου)  καθώς και του προγράμματος Ιστορίας για Δημοτικό, Γυμνάσιο και Λύκειο. Τα προγράμματα αυτά ολοκληρώθηκαν το 2014, εγκρίθηκαν και δημοσιεύτηκαν όλα (Δημοτικού, Γυμνασίου και Γενικού Λυκείου) στο ΦΕΚ 181/τ. Β΄/23-1-2015. Την ίδια  περίοδο είχε ολοκληρωθεί από το ΙΕΠ και το κείμενο της  προκήρυξης διεθνούς διαγωνισμού για τη συγγραφή όλων των αντίστοιχων βιβλίων».

 

ΧΑΜΕΝΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ…

Το στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογραμμίζει ότι «τα παραπάνω “πάγωσαν” μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 με αποτέλεσμα να χαθεί η ευκαιρία ανανέωσης των βιβλίων του Γενικού Λυκείου (δαπάνης ύψους περίπου 2 εκατομμύρια ευρώ που προβλέπονταν), τα οποία, σχεδόν στην πλειονότητά τους, ξεπερνούν σε χρήση την εικοσαετία (με μέσο όρο χρονικής αλλαγής στην Ευρώπη τα δέκα χρόνια), αλλά και η ευκαιρία να γραφούν για πρώτη φορά βιβλία για τα Μουσικά και τα Καλλιτεχνικά Σχολεία, ώστε να μην τα αγοράζει το Δημόσιο από τον ιδιωτικό χώρο με σημαντική δαπάνη. Για τα προγράμματα αυτά και το εκπαιδευτικό υλικό δαπανήθηκαν από το ως άνω συγχρηματοδοτούμενο έργο 3,5 περίπου εκατομμύρια ευρώ τα οποία και θα πρέπει να επιστραφούν στο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (με αντίστοιχη επιβάρυνση του τακτικού προϋπολογισμού με αντίστοιχο ποσό), εφόσον δεν χρησιμοποιήθηκαν στη μαθησιακή διαδικασία».

Κατόπιν τούτων ο κ. Χαρακόπουλος ζητά να πληροφορηθεί από τον κ. Γαβρόγλου:

  • Γιατί το ΙΕΠ προχωρεί σε νέα προγράμματα και εκπαιδευτικό υλικό, χωρίς να έχει προηγηθεί κάποια πραγματική εφαρμογή και αξιολόγηση των αναλυτικών προγραμμάτων που έχουν εκπονηθεί και δημοσιευτεί πριν από δυόμιση χρόνια.
  • Αν έχει υπάρξει κάποια επιστημονική αξιολόγηση των προγραμμάτων ή γραπτή εισήγηση από το ΙΕΠ που να δικαιολογεί γιατί πρέπει να αναμορφωθούν ή να γραφούν νέα αναλυτικά προγράμματα, έστω και δωρεάν.
  • Από ποια χρήματα θα καλύψει ο υπουργός τα 3,5 περίπου εκατομμύρια ευρώ που κόστισαν συνολικά τα νέα προγράμματα και το εκπαιδευτικό υλικό, εφόσον ζητηθεί η επιστροφή τους από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.

 

Προηγούμενο άρθρο Εορταστικές εκδηλώσεις για τον Προστάτη της ΕΛΑΣ
Επόμενο άρθρο Βελτιώνει το οδικό δίκτυο στο Ομορφοχώρι η Περιφέρεια Θεσσαλίας