«Τα σχολεία στην ελληνική επαρχία ερημώνουν. Πριν λίγο δέχτηκα τηλέφωνο από τον Πρόεδρο της Βερδικούσιας. Η Βερδικούσια -για όσους δε ξέρουν- είναι ένα ορεινό χωριό στην Ελασσόνα, που ήταν το κατεξοχήν χωριό των πολυτέκνων στη Βαλκανική, και σήμερα κι αυτό φθίνει, έχει προβλήματα και μ’ ενημέρωσε ο Πρόεδρος του xωριού ότι στο εξαθέσιο Δημοτικό Σχολείο, αν και τελειώνει ο Οκτώβρης, έχουμε ακόμη δύο κενά δασκάλων». Τα παραπάνω ανέφερε ο Αντιπρόεδρος της Διακομματικής Επιτροπής για το Δημογραφικό, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής στη βουλή, όπου έγινε ακρόαση φορέων.
“ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΗ ΑΤΖΕΝΤΑ”
Ο Θεσσαλός πολιτικός, με αφορμή τις δυσάρεστες διαπιστώσεις για το δημογραφικό που διατυπώθηκαν από τους φορείς, υπογράμμισε ότι «έστω κι έτσι χτυπάει ένα καμπανάκι στην ελληνική κοινωνία. Διότι και σ’ αυτή την Επιτροπή, στις πρώτες μας συνεδριάσεις ακούσαμε τοποθετήσεις ότι “κινδυνολογούμε, όταν λέμε ότι είναι μείζον εθνικό θέμα το δημογραφικό” και ότι “όλα αυτά εντάσσονται σε μια συντηρητική ατζέντα”. Νομίζω ότι τα πράγματα είναι περισσότερο άσχημα, απ’ ό,τι φανταζόμαστε. Η πραγματικότητα είναι δυσάρεστη και οι πολύπλευρες συνέπειες σε πολλές πτυχές της κοινωνικής και οικονομικής ζωής αναλύθηκαν: και για το ασφαλιστικό σύστημα και για το σύστημα υγείας και το σύστημα πρόνοιας, τις δημοσιονομικές επιπτώσεις που έχει το δημογραφικό στη χώρα, σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία έτσι κι αλλιώς, αλλά και στην ερήμωση της υπαίθρου».
ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
Το στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέφερε ότι «θα πρέπει, να υπάρχει συνέχεια στην πολιτική για το δημογραφικό, συνέχεια στην πολιτική του Κοινωνικού Κράτους. Όποτε ελήφθησαν μέτρα, φάνηκε ότι είχαν και απόδοση». Με αφορμή την αναφορά στο 2004, «στην πολιτική που ακολουθήθηκε τότε με τη στήριξη του τρίτου παιδιού» επισήμανε το πρόβλημα της ασυνέχειας: «Όπως ειπώθηκε το 2010 έπαψε, να υπάρχει αυτή η πολιτική στήριξης του τρίτου παιδιού λόγω και της οικονομικής κρίσης, αλλά και επιλογών. Το ίδιο γίνεται και με την ακύρωση των πολυτεκνικών επιδομάτων από τη στιγμή που, ουσιαστικά, με το ένα χέρι η Πολιτεία σας τα δίνει και με το δεύτερο σας τα παίρνει πίσω, με όλ’ αυτά που μνημονεύσατε νωρίτερα, με τον ΕΝΦΙΑ, με το φόρο στα αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού που δίνονται στους πολύτεκνους για τις οικογενειακές τους ανάγκες».
Ο κ. Χαρακόπουλος με αφορμή τη διάσταση εθνικής ασφάλειας που τέθηκε, διατύπωσε την πρόταση να κληθούν εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων «για να μας ενημερώσουν, καθώς συνεχώς μειώνονται οι κληρωτοί, κάθε κλάση έχει λιγότερους που προσέρχονται και υπάρχει ένα ζήτημα ασφάλειας της χώρας, που πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη».