Ειδήσεις

Μείωση του πλαφόν στη συνδεδεμένη του βαμβακιού – Απάντηση Αποστόλου σε Κέλλα


Για δυνατότητα μείωσης του πλαφόν της τάξης των 265 κιλών ανά στρέμμα στις βαμβακοκαλλιέργειες για την είσπραξη της συνδεδεμένης ενίσχυσης “εφόσον υπάρχουν λόγοι ανωτέρας βίας και αυτοί επιβεβαιωθούν από τους αρμόδιους φορείς” κάνει λόγο ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βαγγέλης Αποστόλου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του αν. Τομεάρχη Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της ΝΔ, βουλευτή Ν. Λάρισας κ. Χρήστου Κέλλα.

Ο κ. Κέλλας στην ερώτησή του, επικαλούμενος το μέγεθος των ζημιών που υπέστησαν φέτος οι βαμβακοκαλλιέργειες στο νομό Λάρισας από το πράσινο σκουλήκι, ζητούσε την παρέμβαση του υπουργείου ώστε να μειωθεί το πλαφόν για να μη χαθεί για τους πληγέντες αγρότες η συνδεδεμένη επιδότηση.

Ο Λαρισαίος πολιτικός σημείωνε χαρακτηριστικά ότι «οι βαμβακοκαλλιεργητές του Νομού δεν ευθύνονται για την μειωμένη παραγωγή, καθώς έχουν προχωρήσει σε όλους τους ενδεδειγμένους τρόπους αντιμετώπισης του πράσινου σκουληκιού, χωρίς να υπάρχουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα», αλλά και πως «επειδή ο σχεδιασμός για την επόμενη καλλιεργητική περίοδο πρέπει να γίνει άμεσα και οι βαμβακοκαλλιεργητές βασίζονται στην συνδεδεμένη ενίσχυση, χωρίς “το ευεργέτημα” της οποίας θα υποστούν ισχυρό οικονομικό πλήγμα».

Στην απάντησή του ο Yπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επικαλείται τη σχετική απόφαση η οποία μπορεί να μειώσει το πλαφόν «εφόσον υπάρχουν λόγοι ανωτέρας βίας και αυτοί επιβεβαιωθούν από τους αρμόδιους φορείς», συμπληρώνοντας πως «εφόσον οι αρμόδιες υπηρεσίες επιβεβαιώσουν επίσημα την επικράτηση ειδικών καιρικών συνθηκών και ζημιών που έχουν ως αποτέλεσμα τη μείωση της παραγωγής του σύσπορου βάμβακος σε επίπεδα κατώτερα από την προσδιορισθείσα ελάχιστη στρεμματική απόδοση, ο ΟΠΕΚΕΠΕ λαμβάνει υπόψη του τις σχετικές εκτιμήσεις για τη χορήγηση της εν λόγω ενίσχυσης στους παραγωγούς που υπέστησαν τις ζημιές».

Σχολιάζοντας την απάντηση του κ. Αποστόλου, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας σημειώνει πως «η τοποθέτηση του υπουργού πως μπορεί να γίνει χρήση του θεσμικού πλαισίου που προβλέπει μείωση του πλαφόν της στρεμματικής απόδοσης για λόγους ανωτέρας βίας, είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.

Αυτό που απομένει όμως, είναι η διαδικασία εκτίμησης και καταγραφής της κατάστασης που επικρατεί στα βαμβακοχώραφα του νομού Λάρισας, να ολοκληρωθεί χωρίς προχειρότητες ή σκοπιμότητες, προκειμένου οι αγρότες που υπέστησαν ζημία από το πράσινο σκουλήκι, να μη χάσουν εκτός από την παραγωγή και τη συνδεδεμένη ενίσχυση που δικαιούνται».

Προηγούμενο άρθρο Στον δήμαρχο το νέο Δ.Σ. της Ισραηλίτικης Κοινότητας Λάρισας
Επόμενο άρθρο ΕΚΛ: Όλες και όλοι στην Πανεργατική Συγκέντρωση!