Ειδήσεις

Μάξιμος: Ανακυκλώσιμη εγκληματικότητα και έξαρση ανομίας


O αναπληρωτής τομεάρχης Εσωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, αρμόδιος για θέματα Προστασίας του πολίτη, βουλευτής Λαρίσης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, σε συνέχεια της πρωτοβουλίας του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Κυριάκου Μητσοτάκη για την κατάθεση τροπολογιών για την κατάργηση του νόμου Παρασκευόπουλου και την δημιουργία φυλακών υψίστης ασφαλείας, κατέθεσε ερώτηση στον υπουργό Δικαιοσύνης κ. Σταύρο Κοντονή, καλώντας τον να ενημερώσει τη βουλή:

  1. Σε πόσες και ποιες περιπτώσεις έχουν εκδοθεί πράξεις αποφυλάκισης επί τη βάση του νόμου Παρασκευόπουλου;
  2. Πόσοι και ποιοι εκ των αποφυλακισθέντων έχουν εκ νέου συλληφθεί, είτε διότι παρέβησαν τους όρους αποφυλάκισής τους είτε διότι παρανόμησαν εκ νέου με ίδιας ή διαφορετικής μορφής αδίκημα;
  3. Σκοπεύετε να επανεξετάσετε την ισχύουσα νομοθεσία ώστε να επανέλθει κανονικότητα στο σωφρονιστικό μας σύστημα και η βεβαιότητα της αποφυλάκισης να αντικατασταθεί από τη βεβαιότητα έκτισης της επιβληθείσης ποινής, με ανάλογα φυσικά πλεονεκτήματα για τους φυλακισθέντες που θα απορρέουν όμως από τη διαδικασία σωφρονισμού τους και όχι από το «συνωστισμό» εντός των φυλακών;

 

Μετά την κατάθεση της ερώτησης ο κ. Χαρακόπουλος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

 

«Από τον Μάρτιο του 2015, οι συνέπειες του νόμου-Παρασκευόπουλου (ν.4322/2015, ν.4411/2016 και ν.4489/2017) που διευκολύνει την αποφυλάκιση επικίνδυνων κακοποιών,  είναι ιδιαίτερα δυσμενείς έως τραγικές για την ελληνική κοινωνία, καθώς μια σειρά εγκληματικών πράξεων -ενίοτε ειδεχθείς- διαπράττονται από πρώην κρατούμενους, ευεργετηθέντες του συγκεκριμένου νόμου.

Το αίσθημα ανασφάλειας των πολιτών εντείνεται καθώς πληθύνονται οι εγκληματικές πράξεις, και κυρίως επειδή οι δράστες των πράξεων αυτών παραμένουν ατιμώρητοι. Αντιστρόφως, οι συμμετέχοντες στο οργανωμένο έγκλημα, εντείνουν τη δράση τους, διακατεχόμενοι από αίσθημα ατιμωρησίας εκ μέρους του ελληνικού κράτους. 

Το γεγονός ότι οι, με κόπο και θυσίες, συλληφθέντες κακοποιοί βρίσκονται γρήγορα ξανά εκτός των φυλακών για να συνεχίσουν τη δράση τους προκαλεί απογοήτευση στους άνδρες και τις γυναίκες της ΕΛΑΣ που με πραγματική αυταπάρνηση και κάποτε με αυτοθυσία, εργάζονται για την καταστολή του εγκλήματος, με τεράστιες επιτυχίες στο ενεργητικό τους.

Δυόμιση χρόνια, πλέον, μετά την εφαρμογή του νόμου Παρασκευόπουλου είναι φανερό ότι πρόκειται για μια απολύτως αποτυχημένη νομοθετική πρωτοβουλία, που ως αποτέλεσμα έχει την δημιουργία του φαινομένου της ανακυκλώσιμης εγκληματικότητας, την έξαρση της ανομίας, την καταρράκωση του αισθήματος της ασφάλειας των πολιτών. Στο όνομα της λεγόμενης «αποσυμφόρησης» των σωφρονιστικών καταστημάτων, η ελληνική κοινωνία καθίσταται θύμα ιδεοληπτικών εμμονών.

Τα κρούσματα, όμως, των υποτροπών από ευνοημένους του νόμου Παρασκευόπουλου, που διαπράττουν νέες εγκληματικές πράξεις μετά την απελευθέρωσή τους, αλλά και η κατακραυγή της κοινωνίας είναι τέτοια που ακόμη και ο «αρχιτέκτονας» του νόμου, πρώην υπουργός, ζήτησε, κατανοώντας προφανώς και ο ίδιος το «τέρας» που κατασκεύασε, την κατάργησή του. Κι αυτό παρά την υποστήριξη που έτυχε από τον ίδιο τον πρωθυπουργό μόλις λίγες μέρες πριν, στη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης».  

 

 

Προηγούμενο άρθρο Σύλληψη αλλοδαπού για παράβαση του Τελωνειακού Κώδικα
Επόμενο άρθρο Συγκριτικό τεστ συστημάτων θέρμανσης 2017