Ειδήσεις

Χρ. Κέλλας: Αλλάξτε τα κριτήρια στη νιτρορύπανση


Τον κίνδυνο να βρεθούν εκτός προγράμματος Μείωσης της Νιτρορύπανσης εκτάσεις Δήμων του Νομού Λάρισας, λόγω αλλαγής του τρόπου μοριοδότησης – με ότι αυτό συνεπάγεται για την αντιμετώπιση του μείζονος περιβαλλοντικού προβλήματος, που προκάλεσε η εντατικοποίηση της καλλιέργειας -, φέρνει στη Βουλή με ερώτησή του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ευάγγελο Αποστόλου, ο αν. Τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της ΝΔ βουλευτής Ν. Λάρισας κ. Χρήστος Κέλλας.

«Το πρόγραμμα μείωσης της Νιτρορύπανσης εδώ και χρόνια συνέβαλλε τα μέγιστα στην αντιμετώπιση ενός μείζονος περιβαλλοντικού προβλήματος, που προκάλεσε η εντατικοποίηση της καλλιέργειας.

ΣτοΝομό Λάρισας δε, ο οποίος αποτελεί την καρδιά της θεσσαλικής οικονομίας μέσω του πρωτογενούς τομέα, εύλογα μπορεί να αντιληφθεί κανείς την σημασία του προγράμματος, όχι μόνο για τους ίδιους τους παραγωγούς αλλά και για την κοινωνία.

Για το λόγο αυτό, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης οφείλει να επανεξετάσει τα κριτήρια μοριοδότησης, ώστε να δοθεί η ευκαιρία κατά προτεραιότητα να συμμετάσχουν εκείνοι που το έχουν πραγματικά ανάγκη.

Ουδείς μπορεί να αγνοεί το σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Θεσσαλία με την ποιότητα των υπόγειων υδάτων σε πολλές περιοχές.

Περιμένουμε από τον αρμόδιο Υπουργό να πράξει άμεσα τα δέοντα», σημείωσε σε δήλωσή του με την κατάθεση της ερώτησης ο Λαρισαίος πολιτικός.

Στην ερώτησή του ο κ. Κέλλας επικαλείται μάλιστα σχετικές επιστολές του Αντιδημάρχου Αγροτικής Ανάπτυξης του Δήμου Κιλελέρ κ. Σ. Σωτηρίου, αλλά και του Προέδρου Αγροτικού Συνεταιρισμού Λιβαδίου Ελασσόνας κ. Ι. Καρασούλη.

 «Με την έκδοση της Υ.Α. που αφορά στη δράση 10.01.04 “Μείωση της ρύπανσης νερού από γεωργική δραστηριότητα” του Μ.10 «Γεωργοπεριβαλλοντικά και Κλιματικά Μέτρα» του ΠΑΑ 2014-2020 καθορίστηκαν και τα κριτήριαμοριοδότησης για ένταξη στο παραπάνω μέτρο», τονίζει ο Λαρισαίος βουλευτής και συνεχίζει:

«Με τα κριτήρια μοριοδότησης πριμοδοτούνται περιοχές που τα υπόγεια υδατικά τους συστήματα κατατάσσονται σε κακή ποιοτική(χημική)κατάσταση σύμφωνα με το επικαιροποιημένο Σχέδιο Διαχείρισης των Λεκανών Απορροής Ποταμών του Υδατικού Διαμερίσματος Θεσσαλίας  καιοι προστατευόμενες περιοχές (natura, κλπ), με σοβαρό πλέον το ενδεχόμενο να δημιουργηθούν αδικίες μεταξύ παραγωγών του ίδιου Δήμου,της ίδιας Περιφέρειας ή ακόμη και να αποκλειστούν από το πρόγραμμα ολόκληρες περιοχές του Νομού, όπως ο Δήμος Κιλελέρ και το Λιβάδι αλλά και η ευρύτερη επαρχία της Ελασσόνας».

Καθώς αναμένεται η προκήρυξη του προγράμματος της Νιτρορύπανσηςκαι υπάρχει περιθώριο βελτιωτικών τροποποιήσεων, ο Λαρισαίος πολιτικός ερωτά τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης:

 

  1. Είναι στις προθέσεις σας να υπάρξει τροποποίηση των κριτηρίων επιλογής, λαμβάνοντας υπόψη και τον χάρτη της ποσοτικής σύστασης, κριτήριο το οποίο αποτελεί προτεραιότητα της Ευρωπαϊκής  Ένωσης;
  2. Είναι στις προθέσεις σας να αυξηθεί ο προϋπολογισμός του προγράμματος ώστε να μην αποκλειστούν περιοχές του Ν. Λάρισας καθώς η “νιτρορύπανση” αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά προγράμματα το οποίο εκτός των άλλων καλύπτει εν μέρει και την υποχρέωση του “πρασινίσματος” που προβλέπει η ΚΑΠ;

 

 

Προηγούμενο άρθρο Ειδικές αστυνομικές δράσεις για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας
Επόμενο άρθρο Κοινή ανταπάντηση της αντιπολίτευσης στη Δημοτική Αρχή