Με συμμετοχή πλήθους φιλότεχνων επικεπτών πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης «Λουκάς Βενετούλιας (1930-1984): 33 χρόνια σιωπηλής “παρουσίας” στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας-Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα την Κυριακή 19 Νομεβρίου στην Αίθουσα Ειρήνης Γ. Κατσίγρα. Πρόκειται για έκθεση στην οποία παρουσιάζονται 108 έργα του ζωγράφου προερχόμενα από το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ., τη Μακεδονική Καλλιτεχνική Εταιρεία «Τέχνη», τη Συλλογή Προσωπογραφιών Καθηγητών του Α.Π.Θ. και Ιδιωτικές Συλλογές.
Τη βραδιά των εγκαινίων άνοιξε η κ. Άννυ Ψάρρα-Περίφανου, Αντιπρόεδρος της Δ.Π.Λ.-Μ.Γ.Ι. Κατσίγρα, η οποία αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα της έκθεσης, η οποία αποτελεί πρωτότυπη παραγωγή του μουσείου. «Η παρουσίαση έργων του Λ. Βενετούλια για πρώτη φορά στη Λάρισα αποτελεί μια ξεχωριστή ευκαιρία επαφής του κοινού της πόλης μας με έναν από τους σπουδαιότερους καλλιτέχνες της Νεοελληνικής Τέχνης. Η καλλιτεχνική του ιδιοσυγκρασία και το κοινωνικοπολιτικό πρόσημο του έργου του δεν επηρέασαν μόνον το εικαστικό πρόσωπο της Θεσσαλονίκης αλλά και γενικότερα την ελληνική εικαστική σκηνή», ανάφερε χαρακτηριστικά.
Στη συνέχεια χαιρετισμό εκ μέρους του Δήμου Λαρισαίων απεύθυνε ο κ. Γιώργος Σούλτης, Αναπληρωτής Δημάρχου και Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Υποδομών και Πολιτικής Προστασίας. Ο κ. Σούλτης μίλησε για το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της έκθεσης, η οποία περιλαμβάνει έργα που ο απόηχος των κοινωνικών και πολιτικών τους μηνυμάτων φτάνει έως τα σήμερα.
Έπειτα, το λόγο πήρε η κ. Δέσποινα Βενετούλια, η οποία απέυθυνε θερμές ευχαριστίες τόσο προς τη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας-Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα για τη διοργάνωση όσο και προς την κ. Στέλλα Μουζακιώτου για την ξεχωριστή επιμέλεια της έκθεσης. Με την προσδοκία όσο περισσότεροι μαθητές και νεαροί επισκέπτες να απολαύσουν την έκθεση, η κ. Βενετούλια αναφέρθηκε «στη δυναμική και τις διαχρονικές αλήθειες των έργων που παρουσιάζονται και αφορούν το σύγχρονο πολίτη, ιδιαίτερα τις νέες γενιές που είναι το μέλλον του τόπου».
Κατόπιν, πρωτότυπη χορογραφία με τίτλο «Συμφωνική ποίηση» παρουσιάστηκε από χορεύτριες της Σχολής Κλασικού και Σύγχρονου Χορού Μαρίας Δαλαμάγκα. Χόρεψαν: Δάσκου Μαρία, Ζυγοπούλου Ζωή, Καπανίδου Ελευθερία, Καούνα Κατερίνα, Κατσαΐτη Κασσιανή-Παρασκευή, Κουκουράβα Έλενα-Αποστολία, Πέτσα Φίλια, Πιέτρι Άννα, Πιέτρι Άντζελα, Στύλα Αγγελίνα και Χαζταποστόλου Μαρίλια. Χορογραφία/διδασκαλία: Μαρία Δαλαμάγκα-Ράπτη.
Έπειτα στο χώρο του Αμφιθεάτρου η επιμελήτρια της έκθεσης Δρ Στέλλα Μουζακιώτου, καθηγήτρια Ιστορίας της Τέχνης στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και στο ΤΕΙ Αθήνας, έκανε παρουσίαση σχετικά με τον κοινωνικό και πολιτικό χαρακτήρα της Τέχνης και την αξιοποίησή της από δημιουργούς ως ρεαλιστικού όπλου κοινωνικής κριτικής ενάντια στις αυταρχικές εξουσίες. Με αναφορές στο βίο και τα χαρακτηριστικά της τέχνης του Λουκά Βενετούλια μίλησε διεξοδικά για την εύγλωττη έκφραση ενός καλλιτέχνη που το έργο του αντανακλά την κοινωνική-πολιτική του στάση (πρώιμη εποχή, περίοδος δικτατορίας, κριτική του κυρίαρχου αστικού προτύπου την τελευταία περίοδο κ.ά.). Στη συνέχεια, η επιμελήτρια ξενάγησε τους επισκέπτες στην έκθεση.
Η βραδιά των εγκαινίων έκλεισε με δεξίωση των επισκεπτών.
Σημειώνεται ότι ανοιχτές ξεναγήσεις για το κοινό και εκπαιδευτικά προγράμματα για οργανωμένες επισκέψεις σχολείων θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο της έκθεσης, η οποία θα διαρκέσει έως τις 14 Ιανουαρίου 2018.
Ώρες λειτουργίας:
Τρίτη έως Παρασκευή 10:00-14:00, 18:00-21:00.
Σάββατο-Κυριακή: 10:00-14:00.
Πληροφορίες: τηλ. 2410-671176.
Είσοδος ελεύθερη.