Να μην γίνει ανεκτή μια de facto καταστρατήγηση της συνθήκης Schengen, με την μονιμοποίηση ελέγχων σε ταξιδιώτες από την Ελλάδα στη Γερμανία, κάλεσε τον Επίτροπο Ασφαλείας της Ε.Ε. κ. Julian King ο αναπληρωτής τομεάρχης Εσωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Λαρίσης, κ. Μάξιμος Χαρακοπουλος, παρεμβαίνοντας τη δεύτερη ημέρα των εργασιών της Διάσκεψης των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων (COSAC), που πραγματοποιείται στο Ταλίν της Εσθονίας.
Το στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην παρέμβασή του για την ασφάλεια στην Ευρώπη, τόνισε τα εξής: «Η απειλή της τρομοκρατίας έχει καταφέρει σοβαρότατα πλήγματα στο αίσθημα ασφάλειας των πολιτών και έχει ενεργοποιήσει αμυντικά ανακλαστικά, τα οποία εκδηλώνονται πολιτικά με ακραίες επιλογές. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ήττα του Ισλαμικού Κράτους και η ριζοσπαστικοποίηση μέρους του πληθυσμού στον ισλαμικό κόσμο, έχει αυξήσει τους κινδύνους για αφίξεις ακραίων στοιχείων στην Ευρώπη, με την ταυτότητα του πρόσφυγα. Για την Ελλάδα, αυτό το ζήτημα είναι πρωτευούσης σημασίας, καθώς βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των μεταναστευτικών ρευμάτων.
Όχι de facto κατάργηση της Σένγκεν
Χρειάζεται, όμως, συνεργασία και όχι μονομερείς ενέργειες στα μέτρα εσωτερικής ασφάλειας, που οδηγούν σε υπερβολές όσον αφορά στους ελέγχους μεταξύ των πολιτών των κρατών-μελών. Η επιλεκτική αυστηροποίηση των ελέγχων για πολίτες που προέρχονται από τις χώρες που υποδέχονται πρώτες τα μεταναστευτικά ρεύματα, όπως η Ελλάδα, οδηγεί de facto στην καταστρατήγηση της συνθήκης Schengen, και στην δημιουργία διαφορετικών κατηγοριών Ευρωπαίων πολιτών. Τη δυσάρεστη αυτή εμπειρία την υπέστην προσωπικά ερχόμενος μέσω Μονάχου της Γερμανίας στο Ταλίν.
Κύριε Επίτροπε, η στάση αυτή, συνιστά, στην ουσία, υπονόμευση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Γι’ αυτό το λόγο τέτοιες πρακτικές δεν πρέπει να γίνονται ανεκτές. Αντ’ αυτού να βρούμε και να εφαρμόσουμε από κοινού τις δέουσες λύσεις που ενισχύουν την ασφάλεια σε όλη την επικράτεια της Ε.Ε., αρχίζοντας από τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης».
Εκρηκτική κατάσταση στα νησιά…
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος πραγματοποίησε παρέμβαση και στη θεματική ενότητα για το μεταναστευτικό, καλώντας την Ε.Ε. να επιβάλει τη δίκαιη κατανομή μεταναστών μεταξύ των κρατών μελών και να εφαρμοστεί η συμφωνία επανεισδοχής από πλευράς Τουρκίας. Όπως χαρακτηριστικά είπε:
«Το προσφυγικό-μεταναστευτικό πρόβλημα, μπορεί να έχει υποχωρήσει από την πρώτη γραμμή της επικαιρότητας, συνεχίζει, όμως, να προκαλεί σοβαρούς κραδασμούς. Στην Ελλάδα, που σηκώνει το μεγάλο βάρος της πρώτης γραμμής του ευρωπαϊκού εδάφους, υπάρχουν αυτή τη στιγμή 62 χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες, της τελευταίας μαζικής εισροής.
Και η εισροή συνεχίζεται αμείωτη, από τα τουρκικά παράλια. Η κατάσταση στα ελληνικά νησιά του ανατολικού Αιγαίου είναι εκρηκτική. Οι μετανάστες και οι πρόσφυγες πολλαπλασιάζονται, όπως και τα προβλήματα. Οι κάτοικοι αντιδρούν, βλέποντας να μονιμοποιείται η παρουσία τους, αλλά και από ανεπιθύμητες συμπεριφορές. Στις 5 Δεκεμβρίου προγραμματίζεται διαμαρτυρία κατοίκων της Λέσβου στην Αθήνα για να μη μετατραπεί η Λέσβος από νησί της ανθρωπιάς και της αλληλεγγύης σε ένα νησί φυλακή. Και ζητούν αποσυμφόρηση των νησιών.
Στο πρόβλημα αυτό η Ευρώπη οφείλει να δράσει με αποφασιστικότητα και αλληλεγγύη και όχι να το κουκουλώνει. Αν αργήσουμε, θα έχουμε ανεξέλεγκτες καταστάσεις. Επιμένουμε, λοιπόν:
Πρώτον, στη δίκαιη κατανομή των προσφύγων στις χώρες της Ε.Ε. που πρέπει να γίνει επιτέλους πράξη -με όποια μέτρα επιβολής απαιτηθούν έναντι των χωρών που δεν συμμορφώνονται. Και δεύτερον, στον σεβασμό από την Τουρκία της υπογραφής της στη συμφωνία με την Ευρώπη και της αποδοχής όλων των αιτημάτων επανεισδοχής, χωρίς να εκβιάζει με την άρση της θεώρησης για τους Τούρκους πολίτες».