Τελικά συγκυβερνά η ΝΔ ή όχι; Γιατί από τη μια στηρίζετε μια κυβέρνηση αν και
διαφωνείτε με βασικές της επιλογές, όπως είναι η εφεδρεία; θα ψηφίσετε τον
προϋπολογισμό αν και διαφωνείτε με τα μέτρα; Λογικό δεν είναι οι ψηφοφόροι της
ΝΔ να έχουν μπερδευτεί;Τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Η χώρα βρέθηκε στο χείλος του γκρεμού από την καταστροφική έμπνευση του κ. Παπανδρέου για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, που για να μην ξεχνιόμαστε την χειροκρότησαν όλοι στο υπουργικό συμβούλιο. Ξαφνικά τέθηκε σε κίνδυνο η ίδια η συμμετοχή μας στην ΕΕ. Μπροστά σε αυτόν τον κίνδυνο ο Αντώνης Σαμαράς πρωτοστάτησε και άλλαξε τα δεδομένα. Ακυρώθηκε το δημοψήφισμα, έφυγε ο κ. Παπανδρέου και σχηματίστηκε μεταβατική κυβέρνηση με αποκλειστικό έργο την ψήφιση των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου. Και αφού τελειώσει το «κούρεμα», το γνωστό πια PSI θα πάμε σε εκλογές για να μιλήσει ο λαός. Σε όλα αυτά δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες. Όλα στο φως. Καμία, λοιπόν, συγκυβέρνηση. Στηρίζουμε τη μεταβατική κυβέρνηση στο σκοπό για τον οποίο συγκροτήθηκε. Ήδη είχαμε την έγκριση για την εκταμίευση της 6ης δόσης. Πιστεύω ότι πρέπει και τα υπόλοιπα βήματα να γίνουν ταχύτερα διότι η ρευστή κατάσταση στην Ευρώπη μπορεί να μας φέρει δυσάρεστες εκπλήξεις. Όσον αφορά στον προϋπολογισμό ή την εφεδρεία, όπως έχουμε πει πρόκειται για μέτρα τα οποία ήδη έχουν ψηφισθεί. Η στήριξή μας στην κυβέρνηση Παπαδήμου δεν συνιστά άφεση αμαρτιών για τα έργα και τις ημέρες της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Δεν «βάλαμε νερό στο κρασί» μας για τα λάθη της ακολουθούμενης πολιτικής, ούτε παραιτηθήκαμε από το δικαίωμα να τα διορθώσουμε αύριο ως αυτοδύναμη κυβέρνηση.
2. Με το θέμα της θητείας της κυβέρνησης τί θα γίνει; Και ρωτώ γιατί έχει αρχίσει μια συζήτηση για πιθανή παράταση, ενώ από την άλλη άρχισαν και οι φωνές που καλούν τον Αντώνη Σαμαρά να αποσύρει τη στήριξή του σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο…
Η θητεία της μεταβατικής κυβέρνησης είναι προκαθορισμένη, ήδη από τη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ο βίος της υπολογίστηκε από τη διάρκεια που θα απαιτηθεί για την ολοκλήρωση της ανταλλαγής ομολόγων. Ο ίδιος, ο κ. Βενιζέλος, γνωρίζοντας τα δεδομένα καθόρισε τα χρονικά περιθώρια. Και επελέγη ως καταλληλότερη ημερομηνία η 19η Φεβρουαρίου. Η επιλογή δεν ήταν αυθαίρετη. Σε κάθε περίπτωση, οι εκλογές εξαρτώνται από την ολοκλήρωση του PSI. Όπως, όμως, σας είπα, η κυβέρνηση έχει κάθε λόγο να επισπεύσει τις διαδικασίες για να μη βρεθεί προ οδυνηρών εκπλήξεων λόγω των εξελίξεων στην ΕΕ.
Η κυβέρνηση αυτή, αντικειμενικά δεν μπορεί να είναι μακράς πνοής. Πόσο μπορεί να λειτουργήσει ένα σχήμα χωρίς προγραμματική συμφωνία; Δυστυχώς, από την πρώτη μέρα άρχισαν τα… παρατράγουδα με κόντρες μεταξύ υπουργών που αγγίζουν τα όρια του κωμικού. Αν δεν μιλήσει σύντομα ο ελληνικός λαός τίθεται ζήτημα νομιμοποίησης της ακολουθούμενης πολιτικής και πάντοτε υπάρχει ο φόβος των κοινωνικών αντιδράσεων. Θυμίζω ότι το 1974, σε πιο δυσχερείς συνθήκες, με Αττίλα στην Κύπρο, μετά τη πτώση της χούντας, οι εκλογές έγιναν τάχιστα κι αυτό συνέβαλε στην πολιτική και κοινωνική ομαλότητα.
3. Η κατάσταση που διαμορφώνεται στην Ευρώπη φυσικό είναι να επηρεάσει και την Ελλάδα. Πιστεύετε ότι τελικά θα μας αφήσουν μόνους μας όπως πολλοί εκτιμούν;
Κοιτάξτε, η κρίση είναι πλέον συστημική, απειλεί όλη την ευρωζώνη, το ευρώ, το ίδιο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Οι Γερμανοί έχουν αναμφίβολα το πρώτο λόγο και δεν είμαι σίγουρος ότι έχουν και οι ίδιοι ξεκαθαρίσει τι γραμμή θα ακολουθήσουν. Ελπίζω ότι θα επικρατήσει η λογική και δεν θα τιναχθεί στον αέρα ότι δημιουργήθηκε με κόπο εδώ και έξι δεκαετίες. Χρέος μας είναι να παλέψουμε με νύχια και με δόντια για να μην βρεθούμε εκτός του ευρωπαϊκού γίγνεσθαι. Πάση θυσία να παραμείνουμε στο εσωτερικό της ΕΕ και να επιδιώξουμε να έχουμε και λόγο για το αύριο.
4. Σε αυτό το περιβάλλον όμως πόσο εύκολο είναι να τα καταφέρει η Ελλάδα να βγει από την κρίση;
Η κρίση στην Ευρώπη δυσχεραίνει τις προσπάθειές μας. Αυτό, όμως δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν δυνατότητες για ανάκαμψη της οικονομίας. Κατ’ αρχάς η δική μας κρίση έχει και χαρακτηριστικά αποκλειστικά ελληνικά, παθογένειες που αργήσαμε να αντιμετωπίσουμε και φθάσαμε ως εδώ. Ο χρόνος δεν περιμένει, απαιτούνται βιώσιμες εναλλακτικές πολιτικές όσο πιο σύντομα από μια ισχυρή κυβέρνηση που θα προκύψει από εκλογές. Μόνο με ανάπτυξη θα προκληθεί η επανεκκίνηση της οικονομίας.
5. Μιλάτε συχνά για την ανάγκη η ΝΔ να έχει ισχυρή αυτοδυναμία ως κυβέρνηση για να μπορέσει να προχωρήσει σε αλλαγές στην πολιτική. Σε αυτό το πλαίσιο που υπάρχει και στην Ευρώπη πλέον πόσο εφικτό είναι κάτι τέτοιο;
Δεν είναι μόνον εφικτό είναι απαραίτητο, Εφόσον όλοι αναγνωρίζουν, ακόμη και η κ. Μέρκελ, ότι η συνταγή που ακολουθήθηκε ως σήμερα ήταν λανθασμένη απαιτείται κάποια άλλη. Και αυτή πρέπει να βασίζεται εκτός της δημοσιονομικής εξυγίανσης σε μέτρα που θα έχουν αναπτυξιακή λογική. Φτάνει με τις οριζόντιες περικοπές συντάξεων και μισθών, φτάνει με τους φόρους πάνω στους φόρους. Ο κόσμος δεν αντέχει άλλα χαράτσια! Δεν υπάρχει διέξοδος με αυτή την πολιτική. Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ η ύφεση φέτος θα ξεπεράσει το 6%, η ανεργία κοντεύει το 20%, οι επιχειρήσεις κλείνουν, η απόγνωση επεκτείνεται.
Θα σας έλεγα ότι η επιστολή Σαμαρά -της οποίας το περιεχόμενο έγινε αποδεκτό με την έγκριση της 6ης δόσης- έθεσε ανοιχτά το ζήτημα της τροποποίησης των λανθασμένων πολιτικών. Η επιστολή Σαμαρά άνοιξε το δρόμο για στροφή στην οικονομική πολιτική. Άνοιξε το παράθυρο της ελπίδας για ανάκαμψη και ανάπτυξη.
6. Στο εσωτερικό του κόμματος θεωρείται πως η κόντρα που έχει ξεσπάσει μεταξύ των στελεχών της λαϊκής δεξιάς και των φιλελευθέρων θα συνεχιστεί;
Νομίζω ότι όλη αυτή η παραφιλολογία πήρε υπερβολικές διαστάσεις. Διαφορετικές προσεγγίσεις σε ένα πολυσυλλεκτικό κόμμα εξουσίας, όπως η ΝΔ είναι φυσιολογικό να υπάρχουν. Από εκεί και πέρα, όπως έχω ξαναπεί το κόμμα δεν είναι φιλολογική λέσχη. Υπάρχουν όργανα, υπάρχει ο πρόεδρος και στις αποφάσεις στα μείζονα και μεγάλα δεν μπορεί παρά να στοιχιζόμαστε όλοι. Αλλιώς θολώνει το μήνυμα της ΝΔ και δημιουργούνται ερωτηματικά και αμφιβολίες στον κόσμο.