«Η Ελλάδα δεν μπορεί να σηκώνει δυσανάλογο βάρος στο μεταναστευτικό σε σχέση με αυτό που της αναλογεί. Η πρόταση Τουσκ για κατάργηση της υποχρεωτικής κατανομής μεταναστών σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ συνιστά απαράδεκτη υπαναχώρηση και εύλογα υπάρχουν έντονες αντιδράσεις». Τα παραπάνω σημείωσε ο αναπληρωτής τομεάρχης Εσωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, αρμόδιος για θέματα Προστασίας του Πολίτη, βουλευτής Λαρίσης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος σε πρόγευμα εργασίας στο Βερολίνο με τον εκπρόσωπο της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Κοινοβουλευτικης Ομάδας του CDU/CSU, βουλευτή κ. Stephan Mayer. Το στελεχος της αξιωματικης αντιπολίτευσης μετά το Μόναχο μετέβη στο Βερολίνο συμμετέχοντας στο πρόγραμμα «Ελληνογερμανικός πολιτικός διάλογος Ελλήνων και Γερμανών Βουλευτών και διαμορφωτών γνώμης» προσκεκλημένος του ιδρύματος «Χανς Ζάιντελ» της «Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης» (CSU). Μαζί με τον κ. Χαρακόπουλο στην αποστολή ήταν οι βουλευτές της ΝΔ κ.κ. Κώστας Καραμανλής και Γιώργος Στύλιος και η κ. Άννα Ασημακοπούλου, οι καθηγητές πανεπιστημίου κ.κ. Άγγελος Συρίγος και Σπύρος Βλαχόπουλος, ο συντάκτης του «ΒΗΜΑτος» κ. Άγγελος Αθανασόπουλος και η Διευθύντρια της αντιπροσωπείας του ιδρύματος «Χανς Ζάιντελ» στην Αθήνα κ. Τζένη Καπέλλου.
Ο κ. Χαρακοπουλος καυτηρίασε τη συμπεριφορά χωρών όπως η Πολωνία, η Ουγγαρία, η Τσεχία και η Σλοβακία, «που λαμβάνουν πενταπλάσια ποσά από την ΕΕ σε σχέση αυτά που καταβάλλουν και δεν είναι συνεπή στις υποχρεώσεις τους όσον αφορά στην αλληλεγγύη».
Περισσότερη Ευρώπη
Στη συνάντηση με τον αναπληρωτή πρόεδρο του κοινοβουλίου δρ Hans-Peter Friedrich είπε ότι «η απάντηση στην ευρωπαϊκή κρίση δεν είναι η επιστροφή περισσότερων αρμοδιοτήτων στα κράτη-μέλη, αλλά περισσότερη Ευρώπη. Ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσεις, όπως η οικονομική και η προσφυγική, διευρύνεται η απόσταση ανάμεσα στους πολίτες και τη γραφειοκρατεία των Βρυξελλών. Τούτο, όμως, πρωτίστως οφείλεται στην απουσία κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής σε αυτά τα θέματα. Η ενιαία οικονομική και νομισματική πολιτική, το ευρώ, οικοδομήθηκε σε σαθρό έδαφος και αυτό φάνηκε στην πρώτη μεγάλη οικονομική κρίση. Για δε το προσφυγικό-μεταναστευτικό είναι κραυγαλέα η απουσία κοινής εξωτερικής και κυρίως αμυντικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας».
Ακολούθως, στη συνάντηση με το Μέλος της Επιτροπής Οικονομικών και Εξωτερικών Υποθέσεων, βουλευτή κ. Alexander Radwan ο Μάξιμος Χαρακόπουλος εστίασε στο BREXIT και στις συνέπειες στην Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) και τα Ταμεία συνοχής. Όπως είπε «η Μεγάλη Βρετανία είναι από τους αιμοδότες του κοινοτικού προϋπολογισμού και θα πρέπει να διασφαλιστεί πρώτον ότι θα τηρήσει τις υποχρεώσεις της έως το 2020, το τέλος της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου, και ότι μετά το BREXIT δεν θα περικοπεί η ΚΑΠ.
Στη συνέχεια υπήρξε εκτενής ενημέρωση για τη «Cyber-Agenda Γερμανία και Ευρώπη- Νέες Προκλήσεις στην πολιτική ασφαλείας» από τον κ. Philipp Von Saldern.
Η τουρκική επιθετικότητα
Στα γραφεία του ιδρύματος «Χανς Ζάιντελ» έλαβε χώρα συζήτηση με τον ταξίαρχο του ΝΑΤΟ Stefan Linus Fix για τη συμβολή της Γερμανίας στη συμμαχία. Στην παρέμβασή του ο Μάξιμος Χαρακόπουλος τόνισε την ανάγκη η ΕΕ, που έως τώρα είχε εμπιστευθεί στο ΝΑΤΟ την ασφάλειά της, να αποκτήσει δίκη της κοινή πολιτική ασφαλείας. Η Ελλάδα ζει το παράδοξο ως μέλος του ΝΑΤΟ να απειλείται από χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ, την Τουρκία. Μάλιστα, ο προεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν την προηγούμενη έβδομα έφτασε στο σημείο να διατυπώσει κατά την επίσκεψη του στην Αθήνα μέσα από το προεδρικό Μέγαρο τις μονομερείς αξιώσεις του έναντι της Ελλάδος αξιώνοντας την αναθεώρηση της συνθήκης της Λωζανης που είναι ο θεμέλιος λίθος των Ελληνοτουρκικών θέσεων μετά το πρώτο τέταρτο του 20ου αιώνα. Η χώρα μου σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες αναγκάζεται να καταβάλει υπέρογκα ποσά σε αμυντικές δαπάνες προκειμένου να τιθασεύσει την τουρκική επιθετικότητα».