«Ελλάδα και Κύπρος αποτελούν μία ζώνη σταθερότητας για την Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο.
Συγχρόνως, ο αμοιβαίος σεβασμός είναι πυλώνας για την ασφαλή συνύπαρξη των μεσογειακών κρατών ο αμοιβαίος σεβασμός».
Την ανωτέρω θέση εξέφρασε ο αν. Τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της ΝΔ, Βουλευτής Ν. Λάρισας, κ. Χρήστος Κέλλας, από το Βουκουρέστι, στο πλαίσιο της 12ης Συνόδου της Ολομέλειας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης των χωρών της Μεσογείου, της οποίας μέλη είναι, μεταξύ άλλων, η Γαλλία, η Ιταλία, η Μάλτα, τα κράτη των Βαλκανίων και τα περισσότερα κράτη της Βόρειας Αφρικής και της Εγγύς Ανατολής.
Ο Λαρισαίος πολιτικός συμμετείχε στις εργασίες της Ολομέλειας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης – με θέματα την ασφάλεια, το μεταναστευτικό και το εμπόριο – και μίλησε στη Μόνιμη Επιτροπή για την Πολιτική Συνεργασία και Ασφάλεια των κρατών της Μεσογείου.
Βασικοί άξονες της ομιλίας του ήταν η θέση της Ελλάδας στον πυρήνα των ευρωπαϊκών δράσεων για την ασφάλεια και οι συνέργειες Ελλάδας – Κύπρου για τη σταθερότητα της Ανατολικής Μεσογείου.
Ειδικότερα ο κ. Κέλλας επισήμανε:
«Η χώρα μου, η Ελλάδα, μετέχει στον πυρήνα της ευρωπαϊκής στρατηγικής για την ασφάλεια και αποτελεί την πύλη εισόδου για την ΕΕ, βρισκόμενη κατά πρόσωπο αντιμέτωπη με την ανθρωπιστική κρίση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών.
Η αναβάθμιση της πολιτικής ασύλου της ΕΕ, η βελτίωση των διαδικασιών εισόδου και εξόδου από την Σένγκεν, ο νέος Επίτροπος για την Ασφάλεια, αποτελούν σημαντικές ενέργειες, που ενισχύουν την ασφάλεια στη Δυτική Ευρασία και τον πρωταγωνιστικό ρόλο της ΕΕ στις διαπεριφερειακές σχέσεις».
Παράλληλα, τόνισε:
«Οι τριγωνικές συνεργασίες Ελλάδας-Κύπρου με το Ισραήλ, την Αίγυπτο και την Ιορδανία αποτελούν στρατηγικά ερείσματα για την εμπέδωση της ασφάλειας της ευρύτερης διαπεριφέρειας, συμπεριλαμβάνοντας τη μακρόπνοη σύγκλιση στους τομείς της ανάπτυξης, του εκδημοκρατισμού της διαπολιτισμικής συνεργασίας και της έρευνας για τη Μεσόγειο αλλά και τη Μέση Ανατολή.
Ενθαρρύνουμε και προωθούμε τον τερματισμό των συγκρούσεων και την εθνική συμφιλίωση στη Συρία, τη σταθερότητα και την αναπτυξιακή υποστήριξη του Ιράκ, τον εκδημοκρατισμό του Ιράν καθώς και την ειρηνική επίλυση του παλαιστινιακού ζητήματος».
Τέλος, ο κ. Κέλλας, υπενθύμισε προς πάσα κατεύθυνση:
«Η σύγχρονη διεθνής συγκυρία επιβάλλει, περισσότερο από ποτέ, τη διαμόρφωση μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής για τη Μεσόγειο και τη δυτική Ευρασία.
Οι εταίροι μας από τα Δυτικά Βαλκάνια, τη Βόρεια Αφρική, την Ανατολική Μεσόγειο και την Εγγύς Ανατολή θα πρέπει να γνωρίζουν πως είμαστε στο πλευρό τους, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις σύγχρονες προκλήσεις.
Για αυτό και θα πρέπει να επικοινωνήσουν στις χώρες τους πως πυλώνας για τη συνεργασία και τη συνύπαρξή μας είναι ο αμοιβαίος σεβασμός των δικαιωμάτων, των αξιών και των παραδόσεών μας, όπως επιτάσσει ο ευρωπαϊκός πολιτισμός, προκειμένου να θωρακίσουμε τις κοινωνίες μας απέναντι στις κρίσεις της διεθνούς πολιτικής και να υπερβούμε τις διαιρετικές τομές».
Στη 12η Σύνοδο της Ολομέλειας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης των χωρών της Μεσογείου στο Βουλουρέστι, μαζί με τον Λαρισαίο πολιτικό συμμετείχαν και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κκ. Ελένη Αυλωνίτου και Αντώνης Μπαλομενάκης.