Ειδήσεις

Μάξιμος: Αλληλεγγύη Ευρωπαίων στην Ελλάδα που είναι σύνορο!


«Η Εκκλησία είναι αδιάλειπτα συνδεμένη με τους αγώνες του Έθνους και τις ιστορικές μας περιπέτειες. Δυστυχώς, το τελευταίο διάστημα, από διαφόρους κύκλους και εντός της κυβέρνησης, επιχειρείται η παραχάραξη της αλήθειας με ανιστόρητες ιδεοληψίες. Έφθασαν, μάλιστα, στο σημείο να καταπατήσουν το ίδιο το Σύνταγμα, με την απαράδεκτη απαλοιφή της ανάπτυξης της θρησκευτικής συνείδησης από την αποστολή του Υπουργείου Παιδείας στο νέο Οργανισμό του». Τα παραπάνω τόνισε ο αναπληρωτής τομεάρχης Εσωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, αρμόδιος για θέματα Προστασίας του Πολίτη, βουλευτής Λαρίσης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, σε δήλωσή του μετά το πέρας της εκδήλωσης, που διοργάνωσε η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, για την παρουσίαση του Τόμου των Πρακτικών τού Ε΄ Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου με θέμα «Ό διεθνής περίγυρος και ο φιλελληνισμός κατά την Ελληνική Επανάσταση».

Ο κ. Χαρακόπουλος συνεχάρη «την Εκκλησία της Ελλάδος για τις πρωτοβουλίες που στοχεύουν στην ενδυνάμωση της εθνικής μας ταυτότητας μέσω της ιστορικής αυτοσυνειδησίας. Σήμερα που ο ελληνισμός βρίσκεται αντιμέτωπος με πολλαπλές προκλήσεις και απειλές, είναι ιδιαίτερα χρήσιμο να ανατρέξουμε στις ιστορικές μας καταβολές. Ιδιαιτέρως, η περίοδος της μεγάλης παλιγγενεσίας θα παραμένει εσαεί για τον ελληνισμό φάρος ελπίδας και πηγή δύναμης. Σε μια εποχή που το έθνος εμφανίζεται πτοημένο από την έλλειψη απτού οράματος για την επόμενη ημέρα, η ανάδειξη των άθλων της γενιάς του 1821 που επέτυχε, παρά και ενάντια στις τότε διεθνείς συνθήκες, την ίδρυση του νεοελληνικού κράτους, τονώνει το ηθικό και συνεισφέρει υψηλόφρονα παραδείγματα.

Ας μην λησμονούμε ότι ο φιλελληνισμός, που αποτελεί και το αντικείμενο του παρόντος τόμου, ενισχύθηκε όχι μόνο λόγω της αίγλης του αρχαιοελληνικού πολιτισμού αλλά και από τον ηρωικό αγώνα που διεξήγαγαν οι πρόγονοί μας υπέρ της Ελευθερίας και της Πατρίδος. Ωστόσο, ο φιλελληνισμός δεν ήταν μόνο εκδήλωση ρομαντισμού ή θαυμασμού για την αυτοθυσία των ομόθρησκων Ελλήνων στη Σφαγή της Χίου και στην Έξοδο του Μεσολογγίου. Το φιλελληνικό ρεύμα, όπως έχει γραφτεί, εκδηλώνεται στην νεωτερική του μορφή από την εποχή της Αναγέννησης, και μπορεί να ειδωθεί και ως απόπειρα περιορισμού της οθωμανικής εξάπλωσης και απελευθέρωσης ευρωπαϊκών εδαφών. Αυτήν την αλληλεγγύη θα πρέπει να επιδείξουν και σήμερα οι ευρωπαϊκοί λαοί προς την Ελλάδα, η οποία παραμένει πάντοτε, στο ανατολικό σύνορο της Ευρώπης, ως κυματοθραύστης απειλών».

Στην εκδήλωση, όπου χαιρετισμό απηύθυνε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, εισηγήσεις έκαναν ο Μητροπολίτης Χίου κ. Μάρκος, ο κοσμήτωρ της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Απόστολος Νικολαΐδης, ο καθηγητής του Παντείου κ. Άγγελος Συρίγος, ενώ καταληκτήριο χαιρετισμό απηύθυνε ο Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος.

Προηγούμενο άρθρο Στο ΕΣΠΑ 2014-2020 και το νότιο τμήμα της λεωφόρου Καραμανλή
Επόμενο άρθρο Σύλληψη δύο ημεδαπών για παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών