Ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας και Δήμαρχος Μουζακίου κ. Γιώργος Κωτσός συμμετείχε στην σύσκεψη των ορεινών Δήμων Θεσσαλίας, Στερεάς και Δυτικής Ελλάδας, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 16/3/2018 στο Δημαρχείο του Δήμου Λίμνης Πλαστήρα, στο Μορφοβούνι, όπου και έκανε τις παρακάτω παρεμβάσεις:
«Πριν αρκετά χρόνια είχα την τύχη να υπηρετήσω στον Δήμο Αργιθέας ως Δήμαρχος, γεγονός που με κάνει να γνωρίζω πολύ καλά πόσο δύσκολη, αλλά και πόσο επώδυνη είναι η διαχείριση του ορεινού περιβάλλοντος, λόγω κυρίως της ιδιαίτερης φυσιογνωμίας που έχει η δομή των ορεινών Δήμων (μεγάλες αποστάσεις, έλλειψη βασικών υποδομών όπως δρόμοι, δίκτυα ηλεκτροφωτισμού, ύδρευσης η αποχέτευσης κ.α.). Με βάση λοιπόν αυτή την σημαντική εμπειρία που έχω αποκομίσει, θέλω να επισημάνω πως το μέγιστο πρόβλημα όλων αυτών των Δήμων είναι η έλλειψη στελεχιακού δυναμικού. Είναι ένα τεράστιο ζήτημα που δεν μπορεί να τους προσδώσει την προωθητική δύναμη που χρειάζονται για να λειτουργήσουν δυναμικά και να ανταπεξέλθουν μέσα σε ένα εξαιρετικά δύστροπο και ιδιαίτερα γραφειοκρατικό θεσμικό καθεστώς. Για μένα είναι πραγματικά αδιανόητο μετά από τόσες πολλές αυτοδιοικητικές μεταρρυθμίσεις, να μην έχει καταπολεμηθεί η γραφειοκρατία στους ΟΤΑ, με μνημειώδες παράδειγμα τον Ν. 4412. Σας λέω μόνο τούτο… Οι Υπηρεσίες του Δήμου Μουζακίου μέτρησαν τις διοικητικές πράξεις που απαιτούνται για να γίνει ένα έργο με εξασφαλισμένες πιστώσεις κι’ αυτές έφταναν στις 95! Στην καλύτερη των περιπτώσεων για την υλοποίησή του χρειάζονται 7 μήνες – χωρίς ενστάσεις και άλλες διαδικασίες – εφόσον φυσικά διαθέτει ο ενδιαφερόμενος Δήμος το απαραίτητο προσωπικό, διαφορετικά οποιαδήποτε κατασκευαστική παρέμβαση είναι αδιανόητη. Η κεντρική εξουσία θα έπρεπε ήδη να έχει προβεί στην ελάφρυνση αυτού του αβάσταχτου διαχειριστικού πλαισίου που ταλαιπωρεί αφάνταστα όλους τους Δήμους. Δεν μπορώ ειλικρινά να καταλάβω γιατί δεν το έχει κάνει ακόμη, ούτε να κατανοήσω την αναγκαιότητα των αλλεπάλληλων επίπονων ελέγχων στους οποίους υπόκειται η Τ.Α.
Επειδή αυτή την περίοδο εξελίσσεται ξανά μια διαδικασία ανασυγκρότησης του κράτους και αναδιάρθρωσης της αυτοδιοίκησης, θεωρώ ότι αυτό το ζήτημα θα πρέπει να εξεταστεί σε βάθος και να ξεκινήσει επαναδιαπραγμάτευση μεταξύ των δυο πλευρών με σκοπό να ξεκαθαριστούν οι ρόλοι, οι αρμοδιότητες, οι πόροι και οι διαδικασίες του κεντρικού κράτους, των περιφερειών και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Επιπλέον επιβάλλεται να τεθούν σε νέα πιο στενή διαχειριστική βάση οι όροι συνεργασίας των περιφερειών με τους Δήμους, κυρίως ως προς την αξιοποίηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ. Είναι απόλυτα χρήσιμο και το ζητούν όλες οι τοπικές κοινωνίες, οι περιφερειάρχες να διατηρούν συνεχείς επαφές με τους Δημάρχους για την δίκαιη και αποτελεσματική κατανομή των χρηματοδοτήσεων, μετά από ιεράρχηση των αναγκών.
Είναι καίρια ζητήματα τα οποία η κεντρική εξουσία θα πρέπει να τα λάβει πολύ σοβαρά υπόψη στην δόμηση ενός νέου αυτοδιοικητικού συστήματος, όπου οι ΟΤΑ θα έχουν αυτόβουλη δράση και πραγματική οικονομική αυτοτέλεια, με βάθος ζωής όχι μια, η δυο τετραετίες, αλλά τουλάχιστον 50 χρόνια».
Αναφερόμενος στις μεγάλες ζημιές που προκάλεσαν τα έντονα καιρικά φαινόμενα στην Θεσσαλία και στο σημερινό ζητούμενο των πληγέντων Δήμων που είναι η εξεύρεση κονδυλίων για την αποκατάστασή τους, ο κ. Κωτσός επισήμανε: «Τα ζητήματα της πολιτικής προστασίας θα πρέπει να είναι κυρίαρχα πλέον στην μεταρρυθμιστική συζήτηση που έχει ξεκινήσει για την Τ.Α. δεδομένης της κλιματικής αλλαγής και της μεταβολής των περιβαλλοντικών φαινομένων. Η Θεσσαλία πρόσφατα δοκιμάστηκε σκληρά. Έπεσαν 1800 χιλιοστά βροχής μόνο στην περιοχή της Ζαγοράς, όπου καταστράφηκε το σύνολο των δικτύων τα οποία για να αποκατασταθούν χρειάζονται τεράστια χρηματικά ποσά. Άποψή μου είναι ότι το μεγάλο πρόβλημα αντιμετώπισης των ακραίων καιρικών φαινομένων και της πολιτικής προστασίας, θα πρέπει να το προωθήσουμε προς επίλυση στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας και Δήμαρχος Μουζακίου έκλεισε την παρέμβασή του, καλωσορίζοντας των αιρετούς άρχοντες και εκπροσώπους των ορεινών Δήμων στο Νομό μας, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα να δοθούν άμεσα λύσεις στα σοβαρότατα ζητήματα που σχετίζονται με την στελέχωσή τους, αρχής γενομένης από την απλοποίηση των διαδικασιών στις μετατάξεις υπαλλήλων.