Ειδήσεις

Περονόσπορος στις καλλιέργειες με αγγουριές θερμοκηπίου


Την είσοδό του έκανε ο περονόσπορος στις καλλιέργειες με αγγουριές Θερμοκηπίου.  Συμπτώματα: Στην πάνω επιφάνεια των φύλλων εμφανίζονται στρογγυλές ή γωνιώδεις κίτρινες κηλίδες και στην κάτω επιφάνεια του φύλλου σχηματίζονται υπόλευκες εξανθήσεις.

  Συνθήκες ανάπτυξης: Καθοριστικός παράγοντας για την ανάπτυξη και τη μετάδοση της ασθένειας είναι η υγρασία και ο χρόνος διαβροχής των φύλλων. Δύο με έξι ώρες δρόσου είναι αρκετές για την πραγματοποίηση της μόλυνσης.

Η ασθένεια ευνοείται από υγρό καιρό με θερμοκρασίες από 15ο έως 25ο C (άριστη 16ο – 22ο C).

  Καταπολέμηση:

  • Απομακρύνoυμε από τα φυτά τα προσβεβλημένα από τον περονόσπορο φύλλα.
  • Ψεκασμός των φυτών μόλις εμφανισθούν τα πρώτα συμπτώματα με fosetyl–aluminium, metalaxyl-m, metiram, propineb, azoxystrobin, propanocarb, και άλλα επιτρεπόμενα φυτοπροστατευτικά σκευάσματα.

Επανάληψη του ψεκασμού μετά 8 ημέρες.

ΘΡΙΠΑΣ

Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν αυτήν την εποχή ευνοούν την ανάπτυξη του εντόμου. Οι θρίπες είναι φορείς ιώσεων, έρπονται ανάμεσα στον κάλυκα και στον καρπό καταστρέφοντας την υφή τους και διαταράσσοντας την ανάπτυξή τους (παραμόρφωση του καρπού), με συνέπεια τη σοβαρή μείωση της ποιότητας τους.

Συστάσεις :

  • Για τους βιοκαλλιεργητές συνιστάται τοποθέτηση των αρπακτικών εντόμων των θριπών όπως phytoseiulus persimilis, amblyseius cucumeris, amblyseius barkeri,  orius insidiosus, κ.α
  • Για τους παραγωγούς συμβατικής γεωργίας συνιστάται ψεκασμός με κατάλληλα εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά σκευάσματα.

 ΠΡΟΣΟΧΗ  Σε κάθε περίπτωση να τηρούνται αυστηρά οι οδηγίες χρήσης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων για την αναλογία χρήσης, συνδυαστικότητα,, τον κίνδυνο φυτοτοξικότητας ,το διάστημα μεταξύ τελευταίας επέμβασης και συγκομιδής και τα μέτρα προστασίας για την αποφυγή δηλητηριάσεων.

Οι παραγωγοί που ενδιαφέρονται για τις γεωργικές προειδοποιήσεις της Αγγουριάς να το δηλώσουν με ηλεκτρονικό μήνυμα στην Υπηρεσία μας στην ηλεκτρονική διεύθυνση  email: fyto12@otenet.gr

Όλα τα δελτία μας υπάρχουν στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στο διαδίκτυο https://www.minagric.gr/index.php/el/for-farmer/agricultural-warnings

Όλα τα Δελτία μας βρίσκονται στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων:

https://www.minagric.gr/index.php/el/for-farmer/agricultural-warnings.html

 

Ο Προϊστάμενος  του Tμήματος

Δημήτριος Λύκας

 

Προηγούμενο άρθρο Συνάντηση ΕΔΑ ΘΕΣΣ με τον βουλευτή Α ΄ Θεσσαλονίκης Κ. Γκιουλέκα
Επόμενο άρθρο Ημερίδα με θέμα: Ελεύθερο και Ανοικτό Λογισμικό για Μηχανικούς