Δυναμική ήταν η παρουσία των αποδήμων Θεσσαλών στο 1ο Συμπόσιο νέων πολιτών «Hellenic Youth in Action» που διοργανώθηκε στην Αθήνα, το οποίο ξεκίνησε το Σάββατο 31 Μαρτίου και ολοκληρώθηκε την Κυριακή 1 Απριλίου. 350 Έλληνες νέοι και νέες προερχόμενοι από 20 χώρες συμμετείχαν στο Φόρουμ που έδωσε την ευκαιρία στους ομογενείς νέους να επισκεφτούν την Ελλάδα και να δείξουν έμπρακτα σε όλους την φιλοδοξία τους για συμμετοχή σε μαζικές εκδηλώσεις που σχετίζονται με τον Ελληνισμό.
Ο εκπρόσωπος της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Θεσσαλών «Ο Ασκληπιός» και Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Θεσσαλικών Σωματείων «Η ΠΑΝΘΕΣΣΑΛΙΚΗ ΣΤΕΓΗ» Δρ. Στέφανος Γ. Κούτρας στο σύντομο χαιρετισμό του μεταξύ άλλων τόνισε: «Καλωσορίζω στην Πατρίδα το μέλλον, το αύριο, την προοπτική. Ζήτω ο Απόδημος Ελληνισμός. Η πραγματοποίηση του διήμερου συμποσίου σας, μας γεμίζει αισιοδοξία και ελπίδα». Καταχειροκροτούμενος από τους συνέδρους αναφέρθηκε στη διαφύλαξη των εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων και βροντοφώναξε ότι η Μακεδονία είναι μία και Ελληνική. Προσκάλεσε τους συνέδρους στο 10ο Πανηγυρικό Παγκόσμιο Αντάμωμα των Αποδήμων θεσσαλών στις 11 Αυγούστου 2018 στην Καρδίτσα και έκλεισε τονίζοντας ότι η Παγκόσμια Συνομοσπονδία Θεσσαλών καλεί όλες τις Ομοσπονδίες να ενώσουν τις δυνάμεις τους.
Ακολούθησε η ομιλία της εκπροσώπου της Νεολαίας κ. Σοφίας Κουκουράβα, η οποία συγκίνησε όλους τους συμμετέχοντες, επισημαίνοντας ότι αν και πολλοί αποκαλούν τους ομογενείς Έλληνες, ως Έλληνες της Αγγλίας, της Γερμανίας, της Αμερικής και άλλες χώρες, πρώτα από όλα είναι Έλληνες.
Στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη στο Σύνταγμα οι Θεσσαλοί πρώτοι έσυραν τον «Χορό Φιλίας», όπου 500 νέοι και νέες από πέντε ηπείρους σχημάτισαν μία συμβολική σπείρα, που αγκάλιασε το σήμερα με το χθες και το αύριο. Συμμετείχαν τα συγκροτήματα των Συλλόγων Θεσσαλών Χαϊδαρίου και Νέας Ιωνίας Αττικής, οι οποίοι χόρεψαν Καραγκούνα, Τσάμικο και Μπεράτι.
Κατά την δεύτερη ημέρα του φόρουμ, 1η Απριλίου 2018, οι συμμετέχοντες, παρακολούθησαν την θεία Λειτουργία στον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών, ενώ στη συνέχεια εντάχθηκαν στο Ζάππειο Μέγαρο σε work-shops με θεματικές ενότητες αναφορικά με τη διασπορά και τους απόδημους Έλληνες. Το ίδιο απόγευμα ένωσαν τις φωνές τους στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα στον κόσμο με το σύνθημα “bring the marbles home”, επισημαίνοντας πως έφθασε η στιγμή να επιστρέψουν τα Μάρμαρα του Παρθενώνα στην πατρίδα τους και να συνενωθούν στη γενέτειρά τους, που κορυφώθηκε με πορεία από το Ζάππειο Μέγαρο προς τον ιερό λόφο της Πνύκας, που αποτελεί το αιώνιο σύμβολο της αρχαίας αθηναϊκής δημοκρατίας. Στην Πνύκα πραγματοποιήθηκε η τελετή λήξης της εκδήλωσης, όπου διαβάστηκε το ψήφισμα του Φόρουμ.
Η ημέρα έκλεισε με μια ιδιαίτερα σημαντική διάλεξη του διευθυντή του Μουσείου της Ακρόπολης, καθηγητή κ. Δ. Παντερμαλή, στο αμφιθέατρο του Μουσείου.
Το Φόρουμ διοργανώθηκε από τις εξής 9 οργανώσεις: Παγκόσμια Συντονιστική Επιτροπή Ποντιακής Νεολαίας, Νεολαία Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων, Νεολαία Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Θεσσαλών, Νεολαία Παγκόσμιου Συμβουλίου Ηπειρωτών, Νεολαία Παγκόσμιου Συμβουλίου Κρητών, Νεολαία Παγκόσμιας Αμφικτυονίας Βλάχων, Νεολαία Παναρκαδικού Παγκόσμιου Συμβουλίου, Νεολαία Παμμακεδονικής Ομοσπονδίας ΗΠΑ, Νεολαία Ομοσπονδίας Θρακικών Συλλόγων Ευρώπης.
Οι θεσσαλοί σύνεδροι που συμμετείχαν είναι η Αθανασία Ρουσιαμάνη, Σοφία Κουκουράβα, Αλεξάνδρα Γεροφάκα, Δημήτριος Γεροφάκας και Νικόλαος Κουτσιμπογιώργος που ταξίδεψαν από τη Γερμανία και το Βέλγιο, ενώ από την Ελλάδα εκπροσωπήθηκαν από τον Λάζαρο Καραούλη, Αθανάσιο Πασπαλάρη, Μαρία Κώνστα, Θεοχάρη Γιαννακόπουλο και Άρτεμη Πυργιώτη. Ως υπεύθυνος Συντονισμού της θεσσαλικής νεολαίας ορίστηκε ο Απόστολος Γαϊτάνης από την Παγκόσμια Συνομοσπονδία Θεσσαλών, ενώ επικεφαλής της γραμματειακής υποστήριξης και οργάνωσης η Πολυτίμη Μπισοβίτη.