«Ευτυχώς, έστω και 20 ημέρες πριν το Πάσχα το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αντιλήφθητε την παράληψή του και επανέφερε τη σφραγίδα σήμανσης της προέλευσης του κρέατος, προκειμένου και ο καταναλωτής να μπορεί πιο εύκολα να ξεχωρίσει το ελληνικό κρέας. Όμως αν δεν υφίσταται πρόβλημα ελληνοποιήσεων ή στρεβλώσεων στην αγορά και γίνονται επαρκείς έλεγχοι, όπως υποστηρίζει ο κ. Αποστόλου, γιατί οι κτηνοτρόφοι διαμαρτύρονται; Θυμίζω την προ ημερών επιστολή του προέδρου της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας κ. Νίκου Παλάσκα προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, που αναφέρεται στη μείωση των ελέγχων το 2017 σε σχέση με το 2016, στην απροθυμία του ΥπΑΑΤ να αναδείξει τον ΕΛΟΓΑΚ, που χρηματοδοτούν οι κτηνοτρόφοι, σε ισχυρό και ανεξάρτητο φορέα που θα βοηθήσει στους ελέγχους, και στις εξαγγελίες για ελέγχους που “θα” εντατικοποιηθούν, παρά το συνεχώς μειούμενο προσωπικό και ειδικά σε κτηνίατρους, που στο νομό Λάρισας από 40 έμειναν 12. Αλήθεια, στους 21.000 δημοσίους υπαλλήλους στα 3 χρόνια ΣΥΡΙΖΑ, προσλήφθηκε κανένας κτηνίατρος;».
Τα παραπάνω τονίζει ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, σχολιάζοντας την απάντηση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βαγγέλη Αποστόλου σε ερώτησή του σχετικά με την λήψη άμεσων μέτρων για τη σήμανση του ελληνικού κρέατος για τις εορταστικές ημέρες του Πάσχα και τις ελληνοποιήσεις κρέατος.
Στην απάντησή του ο αρμόδιος υπουργός επικαλούμενος την αριθμ. 671/15-3-2018 εγκύκλιο του αρμόδιου Γενικού Γραμματέα του ΥπΑΑΤ και μνημονεύοντας τον ισχύοντα ευρωπαϊκό Κανονισμό (ΕΕ) αριθμ. 1337/2013, επισημαίνει ότι: «δύναται να επισημανθούν ως “Ελληνικά”, τα κρέατα, μόνο αν αποδεικνύεται από την επιχείρηση με τρόπο ικανοποιητικό, ότι το κρέας έχει αποκτηθεί από ζώα που έχουν γεννηθεί και εκτραφεί και σφαγεί στην Ελλάδα. Με σκοπό την ομοιόμορφη επισήμανση των σφάγιων ελληνικής καταγωγής, και με ευθύνη των επιχειρήσεων, αυτή θα γίνεται με τη χρήση σφραγίδας παραλληλόγραμμου σχήματος και με την εγκεκριμένη για τρόφιμα χρωστική Ε133 (λαμπρό κυανούν), εντός της οποίας θα αναγράφεται η ένδειξη «ΕΛΛΑΣ» η «ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ».
Ο κ. Χαρακόπουλος στην ερώτησή του, ανέφερε, ότι, οι κτηνοτρόφοι καταγγέλλουν ανελλιπώς τις ελληνοποιήσεις κρέατος που λαμβάνουν χώρα ειδικά την περίοδο του Πάσχα και συνιστούν απειλή για τη δημόσια υγεία και την επιβίωσή τους. Σε αυτό το πλαίσιο επισήμανε ότι υπάρχει νομοθετικό κενό, αφού η κατάργηση του καθεστώτος σήμανσης του κρέατος με την προϋπάρχουσα σφραγίδα που διαχώριζε τα ελληνικά αμνοερίφια και η αντικατάστασή της με πληροφορίες μόνο στα παραστατικά διακίνησης και πώλησης του κρέατος, άφηνε σημαντικά περιθώρια παραπλάνησης του καταναλωτή και «ευνοούσε» τις ελληνοποιήσεις. Επειδή, όμως, η απαραίτητη πρόβλεψη στον Κανονισμό υπήρχε, ο Θεσσαλός πολιτικός ζητούσε από τον αρμόδιο υπουργό, να κάνει άμεσα τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να θεσμοθετηθεί η σήμανση του ελληνικού κρέατος και να εντείνει τα μέτρα για την αποτροπή των ελληνοποιήσεων στο κρέας, ειδικά ενόψει του Πάσχα.
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης στην απάντησή του ανέφερε, εκτός των ανωτέρω, το κοινοτικό και εθνικό θεσμικό πλαίσιο που ισχύει για την ενημέρωση του καταναλωτή σχετικά με την ιχνηλασιμότητα και την επισήμανση του κρέατος. Επιπροσθέτως, σημείωσε ότι:
– Ο ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ ενημερώνεται με το μηνιαίο ισοζύγιο αγορών και πωλήσεων κρέατος από τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς εμπορίας, διακίνησης, τεμαχισμού και τυποποίησης κρέατος, παραγωγής παρασκευασμάτων κρέατος και προϊόντων με βάση το κρέας.
– Τα σφαγεία της χώρας, που καταχωρούν ηλεκτρονικά ημερησίως τις σφαγές και οι έμποροι κρέατος, που υποβάλλουν ηλεκτρονικά μηνιαίο ισοζύγιο εισροών-εκροών, αναγράφουν τη χώρα καταγωγής-προέλευσης του κρέατος.
– Όσοι δραστηριοποιούνται στη λιανική πώληση κρέατος υποχρεούνται να διαθέτουν και να χρησιμοποιούν ζυγιστικές μηχανές, οι οποίες εκδίδουν αυτόματα αυτοκόλλητες ετικέτες, στις οποίες αναγράφεται υποχρεωτικά και η καταγωγή-προέλευση του κρέατος.
Τέλος, ο κ. Αποστόλου αναφέρει ότι σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) των Περιφερειακών Ενοτήτων (ΠΕ) της χώρας, το 2017 πραγματοποιήθηκαν 1.171 έλεγχοι σε επιχειρήσεις κρέατος, από τους οποίους οι 674 παρουσίασαν ευρήματα και 268 επιχειρήσεις προτάθηκαν για επιβολή προστίμου.