Ειδήσεις

Εθνολογικό συνέδριο για την Πολιτιστική Κληρονομιά της Θεσσαλίας


Διεθνές Εθνολογικό Συνέδριο με θέμα «Πολιτιστική κληρονομιά της Πεδινής Θεσσαλίας. Η πολιτισμική της διαχείριση», θα πραγματοποιηθεί στις 6, 7, 8 και 9 Σεπτεμβρίου του 2018 στην Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων-Δημοτικό Διαμέρισμα Μεγάλων Καλυβίων, στο πλαίσιο του 5ου Καραγκούνικου Ανταμώματος. Η Αμφικτιονία των Θεσσαλών Καραγκούνηδων, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας/Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, η Περιφέρεια Θεσσαλίας-Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων σε συνεργασία με τον Δήμο Τρικκαίων διοργανώνουν το εν λόγω συνέδριο, του οποίου οι προετοιμασίες του βρίσκονται στην τελική ευθεία.

Στόχος του 5ου Διεθνούς Εθνολογικού Συνεδρίου, όπως επισημαίνεται, είναι να γίνει καταγραφή, τεκμηρίωση και μελέτη της πολιτιστικής κληρονομιάς της πεδινής Θεσσαλίας, να τονιστεί η ανάγκη διατήρησης και αποτροπής της καταστροφής της, να αναδειχτεί και να ενταχτεί στη σύγχρονη κοινωνική και οικονομική ζωή, αλλά και να γίνει σωστή διαχείριση όλων των σπουδαίων στοιχείων που την χαρακτηρίζουν.

Ειδικότερα οι εισηγητές θα εστιάσουν, όπως ανακοινώθηκε επίσημα, στα αρχαία και νεότερα, κινητά και ακίνητα μνημεία, όπως αρχαιολογικοί χώροι, κτίσματα, κτιριακά συγκροτήματα έργα τέχνης και τεχνικής, αρχαιολογικά ευρήματα, γραπτά μνημεία κ. ά… Στην άυλη και υλική πολιτιστική κληρονομιά(μύθοι, έθιμα, δρώμενα, μουσική, μουσικοχορευτική παράδοση, προφορικές παραδόσεις, ενδυματολογία, διατροφή, τέχνες). Στον τόπο και τον χώρο(οικισμοί, ποτάμια, λίμνες, πεδιάδα, φυτικός κόσμος). Όπως και στην ένταξη και διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς στις εκπαιδευτικές και πολιτιστικές δραστηριότητες, στην εξοικείωση των νέων με την πολιτιστική κληρονομιά,, τη χρήση της ως πηγή έμπνευσης για νέες δημιουργίες αλλά και για την ενίσχυση πολιτισμικών, κοινωνικών και οικονομικών δράσεων.

Το 5ο Διεθνές Συνέδριο, που οργανώνεται στο πλαίσιο του 5ου Καραγκούνικου Ανταμώματος, θα πραγματοποιηθεί στην Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων- Δημοτικό Διαμέρισμα Μεγάλων Καλυβίων στις 6, 7 και 8 Σεπτεμβρίου 2018.

Εκτός από τις ανακοινώσεις το Συνέδριο περιλαμβάνει γραπτές και προφορικές παρεμβάσεις και ανακοινώσεις poster.

Την Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου, τέλος, θα πραγματοποιηθεί ο μεγάλος χορός των Θεσσαλών Καραγκούνηδων στο Δημοτικό Διαμέρισμα Μεγάλων Καλυβίων.

 

Προηγούμενο άρθρο Μάξιμος: Να ενισχυθεί η πυροπροστασία των Κυθήρων
Επόμενο άρθρο Κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου για την Πρωτομαγιά