Ειδήσεις

Κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου για την Πρωτομαγιά


Η 1η Μάη είναι Απεργία, ημέρα της παγκόσμιας εργατικής τάξης, επιθεώρησης των δυνάμεων μας και εφαλτήριο νέων αγώνων. Τιμάμε τους νεκρούς μας, του Σικάγο το 1886, τους καπνεργάτες του Μάη του 36, τους διακόσιους εκτελεσμένους κομμουνιστές της Καισαριανής της πρωτομαγιάς του ‘44. Τιμάμε όλους όσους έδωσαν την ζωή τους, για να έχουμε δικαιώματα στη δουλειά και στη ζωή, με μισθούς που να ικανοποιούν τις ανάγκες μας, σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας, ελεύθερο χρόνο, κοινωνική ασφάλιση, για να ζήσουμε σε ένα κόσμο χωρίς εκμετάλλευση, χωρίς πολέμους και προσφυγιά.

Η 1η Μάη του 2018 μας βρίσκει μπροστά σε σύνθετες εξελίξεις.

Μετά από 9 χρόνια καπιταλιστικής κρίσης, στην οποία ματώσαμε για να σωθούν οι μεγαλοεπιχειρηματίες, η κυβέρνηση ετοιμάζεται για τη φάση της καπιταλιστικής ανάπτυξης η οποία θα είναι το ίδιο οδυνηρή για τα εργατικά-λαϊκά στρώματα.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ–ΑΝΕΛ μιλάει για έξοδο από τα μνημόνια και για «δίκαιη ανάπτυξη». Ετοιμάζεται να ψηφίσει όμως τα 88 προαπαιτούμενα της 4ης αξιολόγησης και το επόμενο μνημόνιο το οποίο θα πλασαριστεί από τον Αύγουστο ως το «Εθνικό στρατηγικό σχέδιο». Ένα σχέδιο που έχει τη συμφωνία της Ν.Δ και όλων των κομμάτων του κεφαλαίου.

Ωφελημένο από μια τέτοια ανάπτυξη θα είναι ξανά το μεγάλο κεφάλαιο! Αυτή θα στηριχτεί στα συντρίμμια των δικαιωμάτων μας, στην καλλιέργεια χαμηλών απαιτήσεων και φρούδων ελπίδων που θα μοιράζει η κυβέρνηση. Είναι χαρακτηριστικό ότι επιλέγει την 1Η Μάη, για απελευθέρωση των πλειστηριασμών και κατασχέσεων για χρέη στις τράπεζες και στο δημόσιο ακόμα και για 500 ευρώ! Ρίχνει πάνω στο λαό τα κοράκια των τραπεζών, ετοιμάζουν 130.000 πλειστηριασμούς! Είναι καθήκον μας να μπούμε μαζικά στον αγώνα για να γίνει πράξη το σύνθημα «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη».

 

Μόνο ο οργανωμένος ταξικός αγώνας μπορεί να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για δουλειά, ζωή με δικαιώματα με βάση τις ανάγκες μας.

Το δρόμο τον δείχνει το Εργατικό Κέντρο Ν. Λάρισας, μαζί με άλλα Ε.Κ, Ομοσπονδίες και εκατοντάδες σωματεία που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ και οργανώνουν την πάλη, για κλαδικές συμβάσεις με δικαιώματα και αυξήσεις στους μισθούς, στις συντάξεις, ενάντια στους πλειστηριασμούς, για την υγεία, την παιδεία, σε όλους τους αγώνες.

Την ίδια ώρα η πλειοψηφία της διοίκησης της ΓΣΕΕ, συνεχίζει τον υπονομευτικό της ρόλο. Στήριξε χωρίς προσχήματα την κυβέρνηση για να περάσει τα μέτρα της 3ης αξιολόγησης, ακόμα και τον περιορισμό του δικαιώματος της απεργίας! Πριν λίγες μέρες έτρεξε στα κρυφά μαζί με την μεγαλοεργοδοσία να υπογράψει για άλλη μία χρονιά το πάγωμα των μισθών, νομιμοποιώντας τον επαίσχυντο διαχωρισμό σε μισθό 586 ευρώ και τα 511 για κάτω των 25 ετών, για να μην έχει εμπόδια η ανάπτυξη που έρχεται!

Σήμερα είναι ανάγκη η ανασύνταξη του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος, η αλλαγή των συσχετισμών δύναμης, η μαζικοποίηση των συνδικάτων, η απομόνωση του κυβερνητικού-εργοδοτικού συνδικαλισμού!

 

Εργαζόμενοι, άνεργοι, νέοι και νέες,

Η κυβέρνηση, υπηρετεί τις επιδιώξεις των καπιταλιστών, με την αντεργατική πολιτική της. Ταυτόχρονα προωθεί τα συμφέροντά τους στα Βαλκάνια και στην Μεσόγειο, παίρνοντας μέρος στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε, συμμετέχοντας σε πολεμικές νατοϊκές επεμβάσεις ενάντια σε άλλους λαούς, με διακηρυγμένο στόχο τη “γεωστρατηγική αναβάθμιση της Ελλάδας”.

Η βάρβαρη πολιτική που τσακίζει τους εργαζόμενους, είναι η άλλη όψη του ίδιου νομίσματος με τη συμμετοχή της χώρας στις νατοϊκές επεμβάσεις, με την μετατροπή όλης της Ελλάδας σε ορμητήριο των αμερικανονατοικών, σε ένα απέραντο πεδίο βολής!

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ–ΑΝΕΛ μας μπλέκει όλο και πιο πολύ στον καυγά των μονοπωλίων για το μοίρασμα των ενεργειακών πηγών και των δρόμων μεταφοράς τους. Έχει τεράστιες ευθύνες, αποδείχτηκε το μεγαλύτερο πλυντήριο του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού! Όχι μόνο διατηρεί και αναβαθμίζει τη βάση της Σούδας, αλλά μέσα σε μόλις δύο χρόνια γέμισε την Ελλάδα αμερικάνικες νατοϊκές βάσεις, στην Αλεξανδρούπολη, στον Άραξο, την Ανδραβίδα, το Άκτιο, στη Λάρισα, στη Σύρο! Δεν θα διστάσουν να μπλέξουν το λαό μας σε πολεμικούς σχεδιασμούς για τα συμφέροντα των ιμπεριαλιστών. Απαιτείται επαγρύπνηση από τον λαό. Δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα με τους γειτονικούς λαούς.

Την ίδια ώρα μαίνεται για 7ο χρόνο ο πόλεμος στην Συρία, όπου οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις πολεμούν για τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών με τον λαό της Συρίας να βρίσκεται στην δίνη της βαρβαρότητας.  Οι πρόσφυγες εγκλωβισμένοι στην Τουρκία και στα νησιά του Αιγαίου προσπαθούν να βρουν διέξοδο στην Ευρώπη. Γέμισε με πνιγμένους πρόσφυγες το Αιγαίο. Όλη η ανατολική Μεσόγειος έγινε πεδίο πολεμικών ετοιμασιών, απόρροια των εξορύξεων πετρελαίου, φυσικού αερίου από μονοπωλιακούς ομίλους. Το κράτος-δολοφόνος, το Ισραήλ, συνεχίζει την σφαγή αμάχων στην Παλαιστίνη. Η Τουρκία μπήκε στο Αφριν και απειλεί στο Αιγαίο, ενώ η ελληνική κυβέρνηση καθησυχάζει τον λαό.

 

Σ’ αυτές τις συνθήκες η εργατική τάξη της χώρας μας και παγκόσμια, τιμά την 1η Μάη.  Η μεγαλύτερη τιμή στους αγώνες, στις θυσίες των συναδέλφων μας που έπεσαν στην ανειρήνευτη πάλη των τάξεων για δικαιώματα, για κοινωνική απελευθέρωση, για την κατάργηση της εκμετάλλευσης, ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, είναι η συνέχιση του ταξικού αγώνα, στον ίδιο χαραγμένο δρόμο για την τελική νίκη των λαών.   Πυκνώνουμε τις γραμμές των συνδικάτων, βγαίνουμε στην αντεπίθεση!

  • Όχι στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους. Απεμπλοκή της ελληνικής κυβέρνησης από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και επεμβάσεις του ΝΑΤΟ. Έξω η Ελλάδα από ΝΑΤΟ και Ε.Ε.
  • Καμία αλλαγή συνόρων και των συνθηκών που τα κατοχυρώνουν!
  • Να κλείσουν οι βάσεις του θανάτου. Να γυρίσουν τώρα πίσω ελληνικά πλοία, αεροπλάνα, στρατιωτικές αποστολές εκτός συνόρων.
  • Έξω το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο, τα Βαλκάνια, καμία δαπάνη για νατοϊκούς εξοπλισμούς.
  • Απομονώνουμε τον εθνικισμό και τους εγκληματίες ναζιστές της Χρυσής Αυγής.
  • Σύγχρονοι Δούλοι για τα κέρδη των αφεντικών δεν θα γίνουμε!
  • Απαιτούμε αυξήσεις σε μισθούς και μεροκάματα. Κανένας εργαζόμενος χωρίς ΣΣΕ, κανένας κάτω από 751 βασικό μισθό, κανένας ανασφάλιστος, μέτρα προστασίας υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.
  • Προσλήψεις στη δημόσια παιδεία & υγεία. Λεφτά για παιδεία & υγεία, όχι για του ΝΑΤΟ τα σφαγεία! Όχι στη φοροληστεία των εργαζομένων και στους πλειστηριασμούς.

Το φλογερό σύνθημα που γεννήθηκε μέσα σε μεγάλους αγώνες και εξεγέρσεις μας οδηγεί σήμερα περισσότερο από ποτέ:  Προλετάριοι όλων των χωρών ενωθείτε!

 

ΖΗΤΩ Η 1Η ΜΑΗ – ΖΗΤΩ Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ

Προηγούμενο άρθρο Εθνολογικό συνέδριο για την Πολιτιστική Κληρονομιά της Θεσσαλίας
Επόμενο άρθρο Το Δημοτικό Συμβούλιο Λάρισας για τους πλειστηριασμούς