Ειδήσεις

Μάξιμος: Μέτρα αναχαίτισης της μετανάστευσης νέων


«Η Ελλάδα είναι παγιδευμένη σε ένα δημογραφικό καθοδικό σπιράλ. Τα στοιχεία δεν αφήνουν περιθώρια εφησυχασμού, καθώς έχουμε πέσει στην “παγίδα της χαμηλής γονιμότητας”». Τα παραπάνω τόνισε ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής της Βουλής για το Δημογραφικό, βουλευτή Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, στην κοινή συνεδρίαση με την Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων κατά την οποία παρουσιάσθηκε από το ΕΚΚΕ το «Δημογραφικό και Κοινωνικό Πορτρέτο της Ελλάδας 2016-2017»

Το στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογράμμισε ότι «η εικόνα επιδεινώνεται από τη μαζική φυγή νέων στο εξωτερικό προς αναζήτηση καλύτερης τύχης –επαγγελματικής ή εκπαιδευτικής. Στα χρόνια της κρίσης είναι πάνω από 500 χιλιάδες όσοι επέλεξαν τη μετανάστευση. Στην έκδοση του ΕΚΚΕ, μου έκαναν εντύπωση τα στοιχεία που αναφέρονται ιδιαιτέρως στην μετανάστευση των Ελλήνων επιστημόνων. Ένα ζήτημα που ασφαλώς μας πληγώνει, καθώς η κοινωνία μας στερείται των ικανοτήτων σπουδαίου επιστημονικού δυναμικού, για το οποίο ξόδεψε ασύλληπτα ποσά για την εκπαίδευσή του.

Ως αιτίες του φαινομένου, εκτός της έλλειψης θέσεων εργασίας, αναφέρονται η έλλειψη αξιοκρατίας, το πελατειακό κράτος, η ευνοιοκρατία, η εκτεταμένη ανομία, η απουσία σταθερών κανόνων, η έλλειψη οργάνωσης, η γραφειοκρατία, η ενοχοποίηση της επιχειρηματικότητας και της επιτυχίας.

Τα όσα παρατίθενται δεν είναι αυθαίρετες ερμηνείες, είναι οι απαντήσεις όσων έφυγαν για να δουλέψουν εκτός Ελλάδος. Και νομίζω ότι εδώ πρέπει να σκύψουμε και να αναζητήσουμε τις λύσεις στο πρόβλημα, αν όντως θέλουμε να το λύσουμε, ή ακόμη αν θεωρούμε ότι είναι πρόβλημα. Και το λέω αυτό διότι δεν είμαι σίγουρος ότι όλοι συμφωνούμε στα αυτονόητα.

 

ΚΙΝΗΤΡΑ ΚΑΙ ΦΟΡΟΑΠΑΛΛΑΓΕΣ

Αν, λοιπόν, θέλουμε να νικήσουμε την υπογεννητικότητα απαιτείται ένα γενναίο πρόγραμμα ενίσχυσης της οικογένειας και των γεννήσεων, με σειρά οικονομικών κινήτρων και φορολογικών απαλλαγών. Δυστυχώς, η κυβέρνηση αποθαρρύνει όποιους επιθυμούν να κάνουν περισσότερα από δύο παιδιά, αν κρίνουμε από τα πρόσφατα νομοθετήματά της, για τα οποία εύλογα διαμαρτύρονται οι οργανώσεις των πολυτέκνων και των τριτέκνων.

Όσον αφορά την αναχαίτιση του μεταναστευτικού κύματος των νέων μας στο εξωτερικό, αυτό που χρειάζεται είναι απλώς να γίνουμε κάποια στιγμή μια κανονική χώρα. Να δημιουργούνται δουλειές, όχι μέσω του κράτους, αλλά των επενδύσεων. Να επικρατήσει το πνεύμα της αξιοκρατίας και της αριστείας, και να μην φεύγουν απογοητευμένοι οι καλύτεροί μας νέοι και νέες ρίχνοντας μαύρη πέτρα πίσω τους. Και κάποια στιγμή ας ξεπεράσουμε ιδεοληψίες και ας δημιουργήσουμε ιδιωτικά πανεπιστήμια, ώστε όχι μόνον να μην φεύγουν οι επιστήμονές μας αλλά να επιστρέψουν στην Ελλάδα από το εξωτερικό και αυτοί που έφυγαν, ως καθηγητές και ερευνητές».

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος υποστήριξε ότι «λύσεις υπάρχουν, και αυτές δεν είναι στη σφαίρα της θεωρίας, αλλά στο πεδίο του πολιτικού ρεαλισμού. Αυτό που χρειάζεται είναι η πολιτική βούληση, την οποία ως πολιτεία οφείλουμε να δείξουμε, όσο η κατάσταση είναι αναστρέψιμη». Ολοκληρώνοντας τη παρέμβασή του, χαιρέτισε «την πρόταση για τη δημιουργία Γραφείου Δημογραφικής Πολιτικής στη Βουλή», προσθέτοντας, όμως, με νόημα «αρκεί οι παρατηρήσεις του να τυγχάνουν μεγαλύτερης προσοχής από το αντίστοιχο Γραφείο της Βουλής για την Παρακολούθηση του Κρατικού Προϋπολογισμού».

Προηγούμενο άρθρο Αρχίζουν αύριο οι εργασίες του πρώτου κοινού συνεδρίου ΕΝΠΕ-ΚΕΔΕ
Επόμενο άρθρο Κ. Αγοραστός: Το τελευταίο που αφορά τον πολίτη είναι το εκλογικό σύστημα στην Αυτοδιοίκηση