Ποιητικό-θεατρική βραδιά προς τιμήν του ποιητή Νάνου Βαλαωρίτη, στα πλαίσια της έκθεσης φωτογραφίας ΕΠΙΦΑΝΕΙΕΣ της Αμαλίας Λιάκου στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα, στην οποία, μεταξύ άλλων, παρουσιάζονται πορτραίτα του Νάνου Βαλαωρίτη, θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 8 Μαΐου στις 20.30 στο αμφιθέατρο της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας με την φιλική συμμετοχή του νεοσύστατου θεατρικού σχήματος «Φαέθων» του συλλόγου «Η Ανατολική Ρωμυλία νομού Λάρισας», κι υπό την σκηνοθετική επιμέλεια της θεατρολόγου κ. Βίλλης Κίτσιου.
Μέσα σ’ ένα κλίμα συμβολικής σκηνικής παρουσίας, τα ποιήματα του Νάνου Βαλαωρίτη, ενός εκ των σημαντικότερων σύγχρονων Ελλήνων ποιητών με διεθνή αναγνώριση, θ’ αποτελέσουν εισιτήρια για τον επόμενο σταθμό του ταξιδιού της σκέψης μας. Γιατί, μέσα από τη θεατρική απόδοση των ποιημάτων, οι λέξεις αναγνωρίζουν τη δύναμη του νοήματος της σύγχρονης ζωής. Η ποίηση του Νάνου Βαλαωρίτη είναι διαβατήριο σε χώρους δημιουργίας! Πιο συγκεκριμένα, θα ακουστούν ποιήματα από τις εξής συλλογές του Νάνου Βαλαωρίτη: «Ουρανός σε χρώμα βανίλιας» , « Η Ανισόρροπη Μούσα», «Κεντρική Στοά», «Η Τιμωρία των Μάγων» , «Κύριο Σώμα» , «Χρίσματα», «Άστεγος ο Μέγας», «Αλληγορική Κασσάνδρα». Τα ποιήματα θα αποδώσουν μέλη της Ομάδας «Φαέθων»: Νίκος Μπόλωσης, Τάνια Μεχτερίδου, Αντώνης Παπανικολάου, Ξένια Καλαμαρά, Δέσποινα Πατσιατζή, Μαίρη Βαβακαλινά, Βάσω Σπανούλη, Πετρούλα Κυράτσα, Γιώργος Παπανικολάου, Έφη Τουφεξή.
Μουσική συνοδεία: Χρήστος Χαραλάμπους
Σκηνοθετική καθοδήγηση: Θεατρολόγος κ. Βίλλη Κίτσιου.
Διάρκεια παράστασης: 40 λεπτά. Η εκδήλωση είναι δωρεάν για το κοινό.
Πριν την ποιητική βραδιά, θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή ξενάγηση στην έκθεση ΕΠΙΦΑΝΕΙΕΣ από την Αμαλία Λιάκου στον χώρο της έκθεσης, αίθριο του 1ου ορόφου, στις 19.30.
Λίγα λόγια για το Νάνο Βαλαωρίτη
Ο Νάνος Βαλαωρίτης γεννήθηκε στη Λωζάννη της Ελβετίας το 1921. Σπούδασε φιλολογία και νομικά στα πανεπιστήμια Αθηνών, Λονδίνου και Σορβόννης. Παρουσίασε με άρθρα και μετέφρασε πρώτος στο Λονδίνο εκτενώς Έλληνες ποιητές του 1930- Σεφέρη, Ελύτη, Εμπειρίκο, Εγγονόπουλο, Γκάτσο. Στην Αγγλία έζησε από το 1944 έως το 1953 κι απ’το 1954 στη Γαλλία, όπου γνώρισε τον Αντρέ Μπρετόν και τον κύκλο του. Το 1960 γύρισε στην Ελλάδα και διηύθυνε το περιοδικό Πάλι (1963-1967). Το 1969 παρουσίασε ελληνική ποίηση στο γαλλικό περιοδικό Λετρ Νουβέλ (Lettres Nouvelles). Από το 1968 έως το 1993 δίδαξε συγκριτική λογοτεχνία και δημιουργική γραφή στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Σαν Φρανσίσκο. Οργάνωσε παρουσίαση των Ελλήνων υπερρεαλιστών στο Κέντρο Πομπιντού, το 1990-1991. Ποιητικά του κείμενα εκδόθηκαν από τον Οίκο Σίτι Λάιτς (City Lights) του Φερλινγκέτι. Διηύθυνε από το 1989 έως το 1995 με τον ποιητή Ανδρέα Παγουλάτο το περιοδικό Συντέλεια, το οποίο επανεκδόθηκε το 2004 με τίτλο Νέα Συντέλεια. Έχει παρουσιαστεί σε ξένα περιοδικά εκτενώς, Αγγλία, Αμερική, Γαλλία, Ρωσία, κ.α. Τον ελεύθερο χρόνο του ζωγραφίζει. Το 1959 βραβεύτηκε με το Β κρατικό Βραβείο Ποίησης, το οποίο και αρνήθηκε. Πήρε το Κρατικό Βραβείο Ποίησης (1982) και το Κρατικό Βραβείο Χρονικού-Μαρτυρίας (1998). Επίσης έλαβε κι ένα βραβείο του N.P.A. (National Poetry Association) [Aμερικανική Εταιρεία Ποίησης] το 1996-βραβείο που είχε δοθεί προηγουμένως στους Φερλινγκέτι, Γκίνσμπεργκ και άλλους. Έχει λάβει το Βραβείο Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών για το ποιητικό του έργο (2006). Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας του απένειμε τον Χρυσό Σταυρό του Τάγματος της Τιμής (2006). Το 2009 τιμήθηκε με το Μεγάλο Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας για το σύνολο του έργου του. Βιβλία του έχουν εκδοθεί στο εξωτερικό σε αγγλικές και γαλλικές μεταφράσεις. Έχει γράψει ποίηση, πεζά, δοκίμια και θεατρικά έργα. Είναι μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων. Στην Ελλάδα επέστρεψε μόνιμα το 2004.