«Το εγχείρημα της συνένωσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με το ΤΕΙ Θεσσαλίας είναι ένα εγχείρημα πολύπλοκο, που πρέπει να τύχει μεγάλης διαβούλευσης πριν παρθούν οριστικές αποφάσεις. Το σχέδιο που θα προκριθεί θα πρέπει να είναι βιώσιμο, που σημαίνει ότι θα πρέπει να προηγηθούν μελέτες σκοπιμότητας και βιωσιμότητας που να το αποδεικνύουν. Μελέτες, που δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έχουν κατατεθεί. Τα τμήματα και οι Σχολές που θα δημιουργηθούν πρέπει να έχουν κατάλληλες υποδομές, εξοπλισμό, ικανό αριθμό μελών ΔΕΠ και φυσικά οι απόφοιτοι να έχουν επαγγελματικά δικαιώματα και προοπτικές δημιουργίας.
Είμαι από αυτούς που υποστηρίζουν ότι το ΤΕΙ Θεσσαλίας πληροί σχεδόν όλες τις προϋποθέσεις για μια αυτόνομη Πανεπιστημιακή πορεία. Κατά την άποψη μου πρέπει να διερευνηθεί και αυτή η περίπτωση.
Στην περίπτωση που επιλεγεί η λύση του ενιαίου Πανεπιστημίου, με στόχο πάντα την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, η Λάρισα, εκτός των άλλων – εξ ορισμού «καρδιά» της αγροκτηνοτροφικής δραστηριότητας για όλη τη χώρα – μπορεί και πρέπει να αποτελέσει το κέντρο του αγροδιατροφικού τομέα και αιχμή του δόρατος του νέου Πανεπιστημίου.
Συγκεκριμένα, για την παροχή άρτιας πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, τον συντονισμό της ερευνητικής δραστηριότητας και την ενδυνάμωση του εξωστρεφούς χαρακτήρα των Τμημάτων Γεωπονίας, θεωρείται σημαντική η θεσμοθέτηση και λειτουργία άμεσα ενός Αγροδιατροφικού Τεχνολογικού Πάρκου, στα όρια του αγροκτήματος του ΤΕΙ Θεσσαλίας και της Αβερωφείου Γεωργικής Σχολής. Φυσικά, όλα αυτά σε συνδυασμό με την Γεωπονική Σχολή η οποία θα πρέπει να έχει έδρα τη Λάρισα, όχι μόνο για σημειολογικούς αλλά και ουσιαστικούς λόγους.
Τα παραπάνω υποστηρίζει, σε παρέμβασή της, η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο δήμο Λαρισαίων κα Ρένα Καραλαριώτου, επαναφέροντας στο προσκήνιο το θέμα που αφορά το μέλλον του ΤΕΙ Θεσσαλίας και πιο συγκεκριμένα τον σχεδιασμό που γίνεται για το μέλλον των σχολών και των Τμημάτων που θα συνεχίσουν να λειτουργούν στη Λάρισα.
«Χωρίς να έχουμε να χωρίσουμε το παραμικρό με τις γειτονικές πόλεις της Θεσσαλίας, οφείλουμε να καταθέσουμε άμεσα τις εμπεριστατωμένες απόψεις μας, με γνώμονα, αφενός το μέλλον της παρεχόμενης εκπαίδευσης στην πόλη μας, αφετέρου δε την οικονομική της, και όχι μόνο ανάπτυξη, με άξονα την αξιοποίηση όλων των παρεχόμενων εκπαιδευτικών υπηρεσιών, ερευνητικών υποδομών και συγκριτικών πλεονεκτημάτων», συνέχισε η κα Καραλαριώτου.
«Το μέλλον της Λάρισας και η οικονομική της εξέλιξη είναι άμεσα συνδεδεμένα με την ενίσχυση του εκπαιδευτικού περιβάλλοντός της, με τα προγράμματα σπουδών που θα μπορούν να παρέχονται στους Έλληνες φοιτητές καθώς και με την έρευνα και την καινοτομία που θα παράγουν λαμπροί επιστήμονες στα ισχυρά και βιώσιμα πανεπιστημιακά Τμήματα που θα δημιουργηθούν. Ο Δήμος Λαρισαίων επιβάλλεται να μπει μπροστά σε αυτή την προσπάθεια. Ο κ. Καλογιάννης οφείλει να ενημερώσει την πόλη τι ακριβώς συζήτησε με τον αρμόδιο Υπουργό κ. Γαβρόγλου. Τι προτάσεις κατέθεσε αν κατέθεσε στον Υπουργό ; Τι προτίθεται να πράξει για να προστατέψει το ΤΕΙ Θεσσαλίας που έχει προσφέρει τόσα πολλά στην πόλη;
Ο Δήμος Λαρισαίων οφείλει άμεσα να παρέμβει στο διάλογο που εξελίσσεται. Να προλάβουμε τα γεγονότα. Να πρωτοστατήσει στο να γίνει μια ευρεία διαβούλευση με την εκπαιδευτική κοινότητα, με όλους τους φορείς της πόλης , τους βουλευτές και να καταθέσουμε την δικιά μας πρόταση, από την οποία θα προκύπτει το μέλλον της πόλης, το μέλλον των παιδιών μας και της ευρύτερης περιοχής. Αναμένουμε να συζητηθεί το θέμα , στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο με συγκεκριμένες προτάσεις », κατέληξε στην παρέμβασή της η κα Καραλαριώτου.