Ειδήσεις

Εχθροί και ασθένειες σε καλλιέργειες με αγγούρια


Αρκετοί είναι οι εχθροί και ασθένειες που απειλούν αυτό το διάστημα τις καλλιέργειες με αγγούρια. Πιο αναλυτικά:

ΩΙΔΙO

Είναι ασθένεια πού προκαλείται από τους μύκητες Leveillula tayrica, Erysiphe cichoracearu και Sphaerotheca fuliginea.

Η είσοδος του παθογόνου στις πρώϊμες καλλιέργειες με αγγούρι θερμοκηπίου έγινε το πρώτο πενθήμερο του Μαΐου και αναμένεται στις όψιμες.

Συμπτώματα: Εμφάνιση μικρών, λευκών κηλίδων στην άνω και κάτω επιφάνεια των φύλλων, στους μίσχους και στους βλαστούς, με χαρακτηριστικές αλευρώδεις  εξανθήσεις.

Συνθήκες ανάπτυξης: Οι μολύνσεις πραγματοποιούνται σε θερμοκρασίες 10-300C (άριστη θερμοκρασία 25-260C) και υγρασία 55-75%. Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν είναι ευνοϊκές για την ανάπτυξη του μύκητα και την μετάδοση του.

Καταπολέμηση: 1) Αφαιρούμε και απομακρύνουμε από το χώρο του θερμοκηπίου τα φύλλα με έντονη                προσβολή από το παθογόνο. 2) Ψεκασμός των φυτών με επιτρεπόμενα φυτοπροστατευτικά σκευάσματα, όπως bupirinate, pyraclostrobin, azoxystribin, copper oxychloride κ.α.. Επανάληψη του ψεκασμού μετά 8 ημέρες Οι ψεκασμοί των φυτών πρέπει να αρχίζουν αμέσως μόλις εμφανισθούν τα πρώτα συμπτώματα.

 

ΒΟΤΡΥΤΙΣ

H ασθένεια είναι συνήθης και πολύ σοβαρή στις υπό κάλυψη καλλιέργειες της αγγουριάς. Προσβάλλονται

όλα τα μέρη του φυτού (στελέχη, φύλλα, καρποί και μίσχοι). Στην αγγουριά η μόλυνση αρχίζει συνήθως

από το άνθος και στη συνέχεια εγκαθίσταται στο κορυφαίο τμήμα του καρπού.

Συνθήκες ανάπτυξης: Ο μύκητας αναπτύσσεται σε θερμοκρασίες 1-300 C (άριστη θερμοκρασία 18-23 0C) και υψηλή σχετική υγρασία περιβάλλοντος (συχνές βροχοπτώσεις, ομίχλες, κακός αερισμός).

Καταπολέμηση: Μέτρα αντιμετώπισης της ασθένειας είναι: 1) Μείωση της υγρασίας, αυτό επιτυγχάνεται με αραιή φύτευση, οι χώροι των θερμοκηπίων να αερίζονται καλά, οι αρδεύσεις να γίνονται κατά τις πρωινές ώρες της ημέρας ώστε να γίνεται γρήγορη εξάτμιση του νερού από την επιφάνεια των φυτών. 2) Τήρηση καλής υγιεινής στις

φυτείες με αφαίρεση και καταστροφή των προσβεβλημένων φυτών ή φυτικών οργάνων. 3) Αποφυγή υπερβολικής αζωτούχου λίπανσης. 4) Χημική καταπολέμηση με επιτρεπόμενα φυτοπροστατευτικά προϊόντα όπως, iprodione, fludioxonil, cypodinil,fludioxinil, tebuconazole,penthiopyrad  κ.α..

ΘΡΙΠΑΣ

Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν αυτήν την εποχή ευνοούν την ανάπτυξη του εντόμου.

Στις αγγουριές οι θρίπες έρπονται ανάμεσα στον κάλυκα και στον καρπό καταστρέφοντας την υφή. Η ζημιά σε ένα νεαρό καρπό μπορεί να διαταράξει την ανάπτυξή του, πράγμα το οποίο οδηγεί σε μια σοβαρή μείωση της ποιότητας του τελικού προϊόντος και είναι φορείς ιώσεων.

Συστάσεις : 1) Για τους βιοκαλλιεργητές συνιστάται τοποθέτηση των αρπακτικών εντόμων των θριπών, όπως  phytoseiulus persimilis, amblyseius cucumeris, amblyseius barkeri,  orius insidiosus, κ.α . 2) Για τους παραγωγούς συμβατικής γεωργίας συνιστάται ψεκασμός με κατάλληλα εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά σκευάσματα, όπως abamectin methiocarb, beaveria bassiana strain atcc74040κ.α..

 ΠΡΟΣΟΧΗ : Σε κάθε περίπτωση να τηρούνται αυστηρά οι οδηγίες χρήσης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων για την αναλογία χρήσης, συνδυαστικότητα,, τον κίνδυνο φυτοτοξικότητας, το διάστημα μεταξύ τελευταίας επέμβασης και συγκομιδής και τα μέτρα προστασίας για την αποφυγή δηλητηριάσεων.

Οι παραγωγοί που ενδιαφέρονται για τις γεωργικές προειδοποιήσεις της αγγουριάς να το δηλώσουν με ηλεκτρονικό μήνυμα στην Υπηρεσία μας στην ηλεκτρονική διεύθυνση  email: fyto12@otenet.gr.

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Μηνιαία δραστηριότητα Υπηρεσιών της Γενικής Αστυνομικής Δ/νσης Θεσσαλίας
Επόμενο άρθρο Λάρισα 2018 – 1ο Θερινό Σχολείο