«Ένας από τους πυλώνες της τουρκικής πολιτικής είναι η αλλοίωση του παρελθόντος. Τα όσα πρόσφατα υποστήριξε ο Ερντογάν για την πυρπόληση της Σμύρνης, όσο εξωφρενικά και αν ακούγονται, βασίζονται σε αυτή τη στόχευση, τη γενοκτονία της μνήμης. Ακολουθείται, μάλιστα, με την ίδια συνέπεια, τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και σε κάθε περιοχή που βρίσκεται υπό την κατοχή του τουρκικού στρατού, όπως η Κύπρος και τώρα η βορειοδυτική Συρία. Ιδιαίτερη είναι η “προτίμηση” της Άγκυρας στην εξαφάνιση της χριστιανικής παρουσίας, ακόμη και αν αυτή έχει πίσω της ιστορία αιώνων. Απέναντι σε αυτά τα “εγκλήματα” η Ελλάδα δεν πρέπει να μείνει απαθής, αλλά να αντισταθεί και να δημιουργήσει διεθνές μέτωπο χωρών και οργανώσεων που θα πιέσουν την τουρκική ηγεσία να σταματήσει τις απαράδεκτες πρακτικές της». Τα παραπάνω δήλωσε ο εισηγητής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, με αφορμή την απάντηση του υπουργού Εξωτερικών κ. Νίκου Κοτζιά, σε ερώτησή του για τις καταστροφές χριστιανικών μνημείων, που προκάλεσε ο τουρκικός στρατός κατά την κατάληψη του Αφρίν στη βορειοδυτική Συρία.
Στην απάντησή του ο κ. Κοτζιάς αναφέρει τα εξής:
«Όπως έχω επισημάνει στο πλαίσιο της 2ης Διάσκεψης των Αθηνών με θέμα “Θρησκευτικός και Πολιτιστικός Πλουραλισμός και Ειρηνική Συνύπαρξη στη Μέση Ανατολή”, η Ελλάδα είναι μία χώρα φορέας ενός πολιτισμού που υποστηρίζει επί χιλιετηρίδες τον σεβασμό του διαφορετικού, την ανεκτικότητα ανάμεσα σε θρησκείες και πολιτισμούς και τη δημιουργική ανταλλαγή των επιτευγμάτων τους. Στο πλαίσιο αυτό, το Υπουργείο Εξωτερικών έχει αναλάβει φιλειρηνικές και δημιουργικές πρωτοβουλίες ενάντια στον φανατισμό στον χώρο της ΝΑ Ευρώπης και εκδηλώνει ενεργό ενδιαφέρον για την προστασία των χριστιανικών και άλλων ιστορικών μνημείων στην περιοχή.
Όσον αφορά στο ερώτημά σας για τις καταστροφές χριστιανικών μνημείων στο Αφρίν της Συρίας, η Ελλάδα, στην παρούσα φάση, δραστηριοποιείται προς την κατεύθυνση διακριβώσεως των πραγματικών περιστατικών. Επί τη βάσει των πορισμάτων που θα προκύψουν, θα προβεί εις όλες τις αρμόζουσες -συμβατές προς το Διεθνές Δίκαιο και τις σχετικές Αποφάσεις των Ην. Εθνών- ενέργειες, στο πλαίσιο Διεθνών Οργανισμών, ιδίως δε στην UNESCO».
Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Μάρτιο η τουρκική αεροπορία βομβάρδισε την τοποθεσία Μπραντ, και κατέστρεψε, σύμφωνα με τη Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Μουσείων στη Συρία (DGAM), τον τάφο του Αγίου Μάρωνα, προστάτη των Μαρωνιτών, και την εκκλησία του Αγίου Ιουλιανού. Πρόκειται για μνημεία που συγκαταλέγονται στον υπό προστασία κατάλογο μνημείων της UNESCO. Η συγκεκριμένη εκκλησία είναι μία από τις παλαιότερες χριστιανικές εκκλησίες στον κόσμο, καθώς έχει ανεγερθεί στα τέλη του 4ου αιώνα.