Ειδήσεις

ΕΝΚΑ Θεσσαλίας: Υποχρεωτική επισήμανση προέλευσης του γάλακτος


Ενημερώνουμε τους καταναλωτές ότι η χώρα μας, μετά τη διαβούλευση στο πλαίσιο της ΕΕ, θέσπισε με το Νόμο 4492/2017 (Α΄ 156), την υποχρεωτική αναγραφή προέλευσης του γάλακτος στο γάλα και στα γαλακτοκομικά προϊόντα, η οποία τέθηκε σε πλήρη εφαρμογή στις 19/4/2018 και αναμένεται να λειτουργήσει, πέραν των άλλων, προς την αποφυγή της παραπλάνησης του καταναλωτή.
Τι προβλέπουν οι νέες διατάξεις:

Υποχρεωτική επισήμανση προέλευσης στο γάλα
1. Η επισήμανση της προέλευσης του γάλακτος και του γάλακτος ως συστατικού στα γαλακτοκομικά προϊόντα, είναι υποχρεωτική και περιλαμβάνει τις εξής ενδείξεις:
α) «χώρα αρμέγματος»: το όνομα της χώρας όπου έγινε το άρμεγμα,
β) «χώρα επεξεργασίας»: το όνομα της χώρας όπου έγινε η επεξεργασία του γάλακτος,
γ) «χώρα συσκευασίας»: το όνομα της χώρας όπου έγινε η συσκευασία του προϊόντος.
2. Αν το άρμεγμα, η επεξεργασία και η συσκευασία του γάλακτος και του γάλακτος ως συστατικού σε γαλακτοκομικά προϊόντα έχουν γίνει:
– στην ίδια χώρα, η ένδειξη προέλευσης στο τελικό προϊόν μπορεί να αποδοθεί ενιαία ως «Προέλευση: Όνομα χώρας».
– σε περισσότερα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η ένδειξη προέλευσης στο τελικό προϊόν μπορεί να αποδοθεί ενιαία ως «προέλευση Ε.Ε.».
– σε περισσότερες χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, η ένδειξη προέλευσης στο τελικό προϊόν μπορεί να αποδοθεί ενιαία ως «προέλευση εκτός Ε.Ε.».

Υποχρεωτική επισήμανση καταγωγής – προέλευσης στο κρέας

Οι επιχειρήσεις, όπως τα κρεοπωλεία και τα καταστήματα λιανικής πώλησης που έχουν τμήμα κρεοπωλείου, υποχρεούνται να αναγράφουν στα παραστατικά που εκδίδονται:
– το είδος κρέατος,
– τη χώρα καταγωγής, για το κρέας που λαμβάνεται από ζώα τα οποία παραχθεί εξ ολοκλήρου (έχουν γεννηθεί, εκτραφεί και σφαγεί), σε ένα μόνο κράτος – μέλος ή Τρίτη χώρα
– τις χώρες εκτροφής, όπου η πρώτη χώρα εκτροφής νοείται η χώρα γέννησης και η τελευταία χώρα εκτροφής νοείται η χώρα σφαγής,
– το βάρος των πωλούμενων ποσοτήτων.
Στην ειδική περίπτωση του κρέατος βοοειδών «Ελληνικής εκτροφής άνω των 5 μηνών», αυτό θα αναγράφεται.

Καλούμε τους καταναλωτές να διαβάζουν στις ετικέτες των τροφίμων τη χώρα προέλευσης και άλλες πληροφορίες και να προτιμούν Ελληνικά προϊόντα.

 

 

Προηγούμενο άρθρο Μάξιμος: Γιατί βάζετε “ταφόπλακα” στο Αντικαρκινικό Κέντρο;
Επόμενο άρθρο ΤΕΕ: Γενικός Κανονισμός Προστασίας Δεδομένων - GDPR