Ειδήσεις

Κέλλας: Ναι στους πρόσφυγες, όχι στους (λαθρο)μετανάστες


‘’Το άσυλο είναι ιερό και θα πρέπει να χορηγείται σε όσους κινδυνεύουν πραγματικά. Όσοι δεν είναι πρόσφυγες, όμως, και είναι παράνομοι μετανάστες, θα πρέπει να επιστρέφουν στις χώρες τους.

Αν θέλετε, κύριοι της κυβέρνησης, να δώσετε λύση στο ζήτημα και να αντιμετωπίσετε επαρκώς τη μεταναστευτική κρίση, θα πρέπει να λάβετε σοβαρά υπόψη σας τις προτάσεις μας και να αναλάβετε πρωτοβουλίες για τη χάραξη μιας εθνικής στρατηγικής σε μακροχρόνια περίοδο. Το να οργανώνετε περιοδείες στα Κέντρα Υποδοχής και να βγάζετε φωτογραφίες με ταλαιπωρημένους ανθρώπους, πουλώντας προοδευτισμό και αριστεροφροσύνη δεν είναι ανθρωπισμός, αλλά απαξίωση των πραγματικών προβλημάτων και αδιαφορία για την ασφάλεια και τις αντοχές της χώρα.’’

Τα ανωτέρω τόνισε, μεταξύ άλλων, ο αν. Τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της ΝΔ, Βουλευτής Ν. Λάρισας, κ. Χρήστος Κέλλας, από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής, κατά την ομιλία του, επί του νομοσχεδίου για την τροποποίηση των διαδικασιών ασύλου.

‘’Η Πατρίδα μας έχει μακρά παράδοση ανθρωπισμού και προστασίας της ανθρώπινης ζωής και αξιοπρέπειας και, συγχρόνως, την υποχρέωση να ενσωματώσει το ενωσιακό δίκαιο στην εθνική έννομη τάξη’’,ανέφερε ο Λαρισαίος πολιτικός σημειώνοντας, ωστόσο, πως η κυβέρνηση χειρίζεται τις μεταναστευτικές ροές με ‘’μονολιθικότητα’’, αφού ‘’το φαινόμενο, που καλείται να διαχειρισθεί το ελληνικό κράτος δεν είναι στο σύνολό του προσφυγικό, όπως είχε υποστηρίξει σχετικά ο αρμόδιος υπουργός, αλλά μεταναστευτικό’’.

‘’Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Υπηρεσίας Ασύλου’’, συνέχισε‘’τα τελευταία πέντε έτη εισήλθαν στη χώρα 155.776 άνθρωποι, εκ των οποίων το 45% περίπου προήλθε από εμπόλεμες ζώνες. Ωστόσο, ο πόλεμος στο Ιράκ έχει λήξει εδώ και καιρό και μένει ανοικτό μόνο το μέτωπο της Συρίας. Οι Σύριοι αποτελούν το 34% των αιτούντων, ενώ οι υπόλοιπες αιτήσεις αφορούν άτομα από άλλες χώρες. Το ποσοστό αναγνώρισης προσφύγων συνολικά, αναφέρομαι στο άσυλο και την επικουρική προστασία, λόγω δίωξης που οφείλεται σε εθνικά, φυλετικά, θρησκευτικά, κοινωνικά και πολιτικά κριτήρια, αφορά το 40% των αιτούντων’’.

Παράλληλα, ο αν. Τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της ΝΔ, εστίασε και στις αδυναμίες της κυβερνητικής πολιτικής, επισημαίνοντας:

‘’Σήμερα, δίδεται η δυνατότητα σε καθέναν που εισέρχεται στην ελληνική επικράτεια να υποβάλει αίτηση διεθνούς προστασίας,διότι η κυβέρνηση εξέπεμψε λάθος σήμα, με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί μία βιομηχανία αιτημάτων ασύλου και να συσσωρεύονται δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι στα Κέντρα Υποδοχής στα νησιά μας.

Αυτή η πολιτική πρέπει να αλλάξει, αρχής γενομένης από τις διαδικασίες πρώτης υποδοχής και ταυτοποίησης και τις αποφάσεις επί του παραδεκτού ή μη της εξέτασης των αιτήσεων. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η Τουρκία είναι τρίτη ασφαλής χώρα, σύμφωνα με τη διεθνή νομοθεσία και το ΣτΕ, ενώ υπάρχει και σχετική συμφωνία με την ΕΕ.

Από τότε που οι δομές ασύλου καταργήθηκαν από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη είδαμε τη θεαματική αύξηση των ροών και οι χειριστές υποθέσεων καλούνται να επιτελέσουν το έργο τους κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες’’.

Συγχρόνως, ο κ. Κέλλας τόνισε: ‘’Τα σύνορα της χώρας πρέπει να προστατευθούν επαρκώς και η κυβέρνηση και οι Ευρωπαίοι εταίροι μας να αναλάβουν τις ευθύνες τους: Θέλουμε μία μεταναστευτική πολιτική «χωνευτήρι» ή θέλουμε μία ολοκληρωμένη πολιτική ασύλου; Υπάρχουν οι δυνατότητες για την υποδοχή και φιλοξενία μεταναστών, πέραν των αποδεδειγμένων προσφύγων;

Προφανώς και δεν έχουμε ως χώρα αυτή τη δυνατότητα.

Χρειαζόμαστε μία εθνική στρατηγική, η οποία θα πρέπει να ανταποκρίνεται στις δυνατότητες της χώρας, στέλνοντας το σωστό μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση και εγκαταλείποντας την άφρονα πολιτική των ανοικτών συνόρων’’.

Κλείνοντας την ομιλία του, ο Λαρισαίος Βουλευτής αναφέρθηκε στις προτάσεις της ΝΔ, που προβλέπουν – μεταξύ άλλων – ‘’την επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου και τον διαχωρισμό μεταξύ προσφύγων και μεταναστών, τη φύλαξη των συνόρων και την καταπολέμηση των διακινητών, την οριοθέτηση του ρόλου των ΜΚΟ καθώς και την επιστροφή των προσφύγων στις πατρίδες τους όταν πάψουν να συντρέχουν οι προϋποθέσεις για τις οποίες τους χορηγήθηκε το καθεστώς’’.

Προηγούμενο άρθρο ΕΚΛ: Να σταματήσει η άγρια σφαγή του Παλαιστινιακού λαού
Επόμενο άρθρο Κ. Αγοραστός: Μια μικρή κάστα κομματικών στελεχών επιχειρεί να ελέγξει Περιφέρειες και Δήμους