Ειδήσεις

Εχθροί και ασθένειες σε καλλιέργειες καρυδιάς


Οι συλλήψεις στο δίκτυο των φερομονικών παγίδων παρουσιάζουν έντονη διαφοροποίηση. Στις περισσότερες περιπτώσεις ο αριθμός τους κυμαίνεται από χαμηλά ως μέτρια επίπεδα.

Οι παραγωγοί θα πρέπει καταρχάς να παρακολουθούν τις παγίδες που έχουν τοποθετήσει στα κτήματά τους, δεδομένου ότι υπάρχουν περιπτώσεις όπου δεν έχουν παρατηρηθεί ακόμη συλλήψεις.

Επίσης, συνιστάται τακτική επιθεώρηση των καρπών για τη διαπίστωση προσβολών, ιδιαίτερα στους αγρούς με ιστορικό προσβολών και όπου οι παραγωγοί δεν έχουν τοποθετήσει δικές τους φερομονικές παγίδες.

Σε περίπτωση συλλήψεων ή προσβολής συστήνεται άμεσα ψεκασμός με ένα κατάλληλο και εγκεκριμένο για την καλλιέργεια εντομοκτόνο, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στην πλήρη κάλυψη των δένδρων με το ψεκαστικό υγρό.

Η επανάληψη του ψεκασμού θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη των προσβολών, τη διάρκεια δράσης του φαρμάκου που χρησιμοποιήθηκε και τις καιρικές συνθήκες.

Εγκεκριμένες δραστικές ουσίες: Bacillus thuringiensis var. kurstaki (pb-54), chlorantraniliprole, Cydia pomonella granulosis virus, deltamethrin, dodecanol-1-ol, (E,E)-8,10-dodecadien-1-ol, E8,E10-dodecadienol, fatty acid potassium salt, phosmet, tetradecanol-1-ol.

Εγκεκριμένες δραστικές ουσίες

Ανθράκωση: boscalid, copper hydroxide, copper oxychloride, myclobutanil, pyraclostrobin.

Βακτηρίωση: copper hydroxide, copper oxide, copper oxychloride.

 

ΑΝΘΡΑΚΩΣΗ & ΒΑΚΤΗΡΙΩΣΗ

Οι βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών ευνοούν την εμφάνιση και εξάπλωση των δύο ασθενειών.

Συνιστάται άμεσα ψεκασμός με ένα εγκεκριμένο φυτοπροστατευτικό προϊόν, ιδιαίτερα σε περιοχές όπου έχουν ήδη παρατηρηθεί συμπτώματα ή υπάρχει ιστορικό προσβολών, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στην πλήρη κάλυψη των δένδρων με το ψεκαστικό υγρό. Υπενθυμίζεται ότι οι επεμβάσεις θα πρέπει να επαναλαμβάνονται, ιδιαίτερα όταν επικρατούν ευνοϊκές για τις ασθένειες κλιματολογικές συνθήκες (υψηλή ατμοσφαιρική υγρασία).

 

Προηγούμενο άρθρο Ολοκληρώνονται έργα 2.930.000€ στην Π.Ε.Ο Λάρισας - Βόλου
Επόμενο άρθρο Κέλλας: Ξαφνικός θάνατος για χιλιάδες αγρότες