Ειδήσεις

Οι Νέοι του Αγίου Αχιλλίου σε Λευκάδα και Πρέβεζα


Άλλο ένα προσκύνημα πραγματοποίησαν οι Νέοι του Ναού μας στο πλαίσιο των εβδομαδιαίων συνάξεών τους, κάθε Τρίτη βράδυ στις 9. Έτσι λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Παρασκευής ξεκίνησαν για τη Δυτική Ελλάδα αυτή τη φορά. Πρώτος σταθμός, η Λευκάδα. Νωρίς το πρωί του Σαββάτου(σαν τις μυροφόρες) έφτασαν στην Ι.Μ.Παναγίας Φανερωμένης. Μόλις είχε ανοίξει η πύλη της μονής. Θαύμασαν οι καλόγεροι…Με πολλή ευλάβεια μπήκαν στο Καθολικό και προσκύνησαν τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας. Ξεκίνησε το Μεσονυκτικό, ο Όρθρος, η Θεία Λειτουργία…Έψαλαν κάποιοι από τους Νέους. Αρκετοί μετέλαβαν των Αχράντων Μυστηρίων. Αμέσως μετά προσφέρθηκε καφές και μοναστηριακό κέρασμα στο Αρχονταρίκι, όπου ο Καθηγούμενος π.Νικηφόρος μίλησε στα παιδιά αναφερόμενος στην ιστορία της μονής και της εικόνας της Παναγίας και έδωσε πατρικές συμβουλές πνευματικής ζωής στο σύγχρονο κόσμο.

Αφού ξεναγήθηκαν στους χώρους της μονής, οι Νέοι του Αγίου Αχιλλίου  κατευθύνθηκαν στο Μητροπολιτικό Ναό της Ευαγγελίστριας, όπου ο εφημέριος π.Γεράσιμος Ζαμπέλης  και ο γιος του, π.Ιωαννίκιος, τους επεφύλαξαν μια όμορφη υποδοχή. Εκεί άκουσαν την εκκλησιαστική ιστορία της Λευκάδας από τα πρώτα αποστολικά χρόνια έως σήμερα, καθώς και τα ήθη, τα έθιμα και τις παραδόσεις του νησιού. Μαζί με το κέρασμα πήραν και ως ευλογία βιβλία του π.Γερασίμου Ζαμπέλη. Ακολούθησε βόλτα στα γραφικά σοκάκια της Λευκάδας με τις παλιές εκκλησίες, τα νεοκλασσικά σπίτια και τις λουλουδιασμένες αυλές και καφές κοντά στη θάλασσα.

Όχι μακρυά από τη Λευκάδα βρίσκεται η Πρέβεζα, μια μικρή όμορφη παραθαλάσσια πόλη, στην οποία οι Νέοι  κάθισαν για μεσημεριανό γεύμα. Προσκύνησαν στο Ναό του αγίου Χαραλάμπους και περιδιάβηκαν τα δρομάκια και την προκυμαία.

Το απόγευμα έφτασαν στην Ι.Μ.Αγ.Δημητρίου στο Ζάλογγο, κάτω ακριβώς από τον ομώνυμο γκρεμό όπου το 1803 οι γενναίες Σουλιώτισσες θυσιάστηκαν με τα παιδιά τους, για να μην ατιμασθούν από τους Τούρκους. Οι μοναχές έκαναν την Θ’  Ώρα. Ακολούθησε ο Εσπερινός: «Κύριε εκέκραξα προς Σε…Κατευθυνθήτω η πεοσευχή μου ως θυμίαμα ενωπιόν σου…» Πολλοί ανέβηκαν τα 410 σκαλιά στο μνημείο των Σουλιωτισσών και απέδωσαν φόρο τιμής στις ηρωίδες γυναίκες. Ακολούθησε κέρασμα στο Αρχονταρίκι του μοναστηριού και μικρή ξενάγηση.

Έτσι ξεκίνησε και το ταξίδι της επιστροφής στην πόλη της Λάρισας. Ήταν για όλους ένα μάθημα εθνικής και εκκλησιαστικής ιστορίας. Μια ψυχική αναγέννηση.

Οι Συνάξεις των Νέων του Αγίου Αχιλλίου θα συνεχιστούν κανονικά τις επόμενες Τρίτες, 22 και 29 Μαϊου, 5 και 12 Ιουνίου.

Προηγούμενο άρθρο ΕΚΛ: Όλοι και όλες στην Πανεργατική Απεργία
Επόμενο άρθρο Μάξιμος: Γνωστό ποιος εξέθρεψε το τέρας της βίας!