Ειδήσεις

Εχθροί και ασθένειες σε καλλιέργειες με μηλοειδή


Οι καιρικές συνθήκες κατά τις αμέσως επόμενες ημέρες (ηλιοφάνεια και υψηλές θερμοκρασίες) δεν ευνοούν τη μετάδοση της ασθένειας. Ωστόσο, είναι δυνατό να υπάρξουν τοπικές βροχοπτώσεις σε ορεινές περιοχές καλλιέργειας μηλοειδών.

Στην περίπτωση αυτή συνιστάται άμεσα η προστασία των καρπών μετά από τη βροχόπτωση με τη χρήση ενός κατάλληλου και εγκεκριμένου μυκητοκτόνου. Να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στους οπωρώνες που:

α) έχουν ήδη εκδηλωθεί συμπτώματα της ασθένειας,

β) έχουν ιστορικό σοβαρών προσβολών και

γ) βρίσκονται σε περιοχές όπου υπάρχουν άλλοι οπωρώνες με εκτεταμένη προσβολή.

Για την αποφυγή ανάπτυξης ανθεκτικών στελεχών των παθογόνων, συνιστάται εναλλαγή μυκητοκτόνων από διαφορετικές χημικές ομάδες ή εφαρμογή μίγματος μυκητοκτόνων διαφορετικής ομάδας.

Για την αποφυγή φαινομένων τοξικότητας στους καρπούς, να προσεχθεί ιδιαίτερα πιθανή ευαισθησία ορισμένων ποικιλιών σε κάποια σκευάσματα.

Για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των φουζικλαδίων σε μία περιοχή, είναι ιδιαίτερα σημαντικό τα προτεινόμενα μέτρα καταπολέμησης να εφαρμόζονται από όλους ανεξαιρέτως τους καλλιεργητές.

ΣΕΠΤΟΡΙΩΣΗ

Οι καιρικές συνθήκες μέχρι και το τέλος του μήνα δεν ευνοούν την εξάπλωση της σεπτορίωσης στην αχλαδιά.

Συστήνεται άμεσα η προστασία των καλλιεργειών μόνο μετά από βροχόπτωση και σε καλλιέργειες που έχουν ήδη εμφανίσει συμπτώματα προσβολής στο φύλλωμα, με ένα κατάλληλο και εγκεκριμένο για την καλλιέργεια μυκητοκτόνο και σε συνδυασμό με την καταπολέμηση του φουζικλαδίου.

ΩΙΔΙΟ

Σε ευαίσθητες, κυρίως, ποικιλίες και όπου έχουν εκδηλωθεί συμπτώματα σε καρπούς, συνιστάται άμεσα επέμβαση, σε συνδυασμό με την καταπολέμηση του φουζικλαδίου.

ΚΑΡΠΟΚΑΨΑ

Οι συλλήψεις στο δίκτυο φερομονικών παγίδων δείχνουν μία σχετικά περιορισμένη δραστηριότητα των ακμαίων του εντόμου σε όλες τις περιοχές (πεδινές και ορεινές). Επισημαίνεται ότι το δίκτυο των φερομονικών παγίδων είναι εγκαταστημένο σε οπωρώνες που δέχονται ιδιαίτερη και συστηματική καταπολέμηση του εντόμου με συνέπεια να μην αποτυπώνετει η πραγματική πληθυσμιακή διακύμανση του εντόμου σε κάθε περιοχή.

Ωστόσο, οι καλλιεργητές δεν πρέπει να εφησυχάζουν. Συνιστάται η συνέχιση της προστασίας των νεαρών καρπών από το έντομο, με ένα κατάλληλο και εγκεκριμένο για την καλλιέργεια εντομοκτόνο. Από τα εντομοκτόνα, προτιμώνται οι ρυθμιστές ανάπτυξης, τα φυσικής προελεύσεως σκευάσματα και τα σκευάσματα εντομοπαθογόνου ιού, που είναι εκλεκτικά και φιλικότερα προς το περιβάλλον. Για την επανάληψη του ψεκασμού να ληφθούν υπόψη η διάρκεια δράσης του εντομοκτόνου, ο ταχύς ρυθμός αύξησης των καρπιδίων και οι καιρικές συνθήκες.

ΞΥΛΟΦΑΓΑ

Την εποχή αυτή διαπιστώνονται συνεχείς συλλήψεις ακμαίων κόσσου, ζεύζερας και σέζιας σε φερομονικές παγίδες.

Πρόκειται για έντομα των οποίων οι προνύμφες είναι ξυλοφάγες και συνεπώς ιδιαίτερα καταστρεπτικές, επειδή σε μεγάλους πληθυσμούς προκαλούν ξηράνσεις κλάδων και δένδρων. Η καταπολέμηση των προνυμφών είναι ιδιαίτερα δύσκολή, διότι αυτές δραστηριοποιούνται κάτω από τον φλοιό και μέσα στο ξύλο. Προσβολές από αυτά τα έντομα εντοπίζονται κυρίως σε ηλικιωμένα και εξασθενημένα από διάφορες αιτίες δένδρα.

Σε οπωρώνες που εμφανίζουν προσβολές από τα παραπάνω έντομα συστήνεται άμεσα ψεκασμός με ένα κατάλληλο και εγκεκριμένο εντομοκτόνο, με σκοπό τη θανάτωση των ακμαίων πριν ωοτοκήσουν καθώς και των νεαρών προνυμφών, πριν την είσοδό τους στον κορμό και τους κλάδους.

Να γίνει πλήρης και επιμελημένη κάλυψη με το ψεκαστικό υγρό των δένδρων, με έμφαση στην περιοχή του λαιμού, του κορμού και των βραχιόνων.

Ο ψεκασμός αυτός καταπολεμεί ταυτόχρονα και την καρπόκαψα.

Για την αποφυγή προσβολών από αυτά τα έντομα, πρέπει οι οπωρώνες και κυρίως εκείνοι μεγαλύτερης ηλικίας να διατηρούνται σε καλή κατάσταση υγείας, με εφαρμογή ισορροπημένης λίπανσης και άρδευσης και γενικότερα με την εκτέλεση των ενδεδειγμένων καλλιεργητικών πρακτικών.

ΨΥΛΛΑ

Σε οπωρώνες που εμφανίζουν προσβολή από το έντομο συνιστάται άμεσα ψεκασμός με ένα κατάλληλο και εγκεκριμένο για την καλλιέργεια εντομοκτόνο.

Είναι σημαντικό να γίνεται εναλλαγή εντομοκτόνων από διαφορετικές χημικές κατηγορίες, για την αποφυγή δημιουργίας ανθεκτικών πληθυσμών του εντόμου.

Ιδιαίτερα οι νέες δραστικές ουσίες, καλό είναι να μην εφαρμόζονται πάνω από δύο φορές σε κάθε καλλιεργητική περίοδο.

Κατά τους ψεκασμούς με ξηρό καιρό, καλό είναι να αυξάνεται ο όγκος του νερού, πρακτική που βοηθά το σκεύασμα να διαπεράσει τα μελιτώδη εκκρίματα των προνυμφών.

Επίσης, συνιστάται η αφαίρεση των λαίμαργων βλαστών με το χέρι, καθώς και η αποφυγή καλλιεργητικών τεχνικών που ευνοούν ιδιαίτερα τη βλάστηση, όπως υπερβολική λίπανση και πότισμα.

ΤΕΤΡΑΝΥΧΟΙ

Η καταπολέμηση των τετρανύχων (κόκκινος, κίτρινος) συνιστάται σε οπωρώνες που παρατηρούνται περίπου 60-70 κινητές μορφές ανά 100 φύλλα, με εναλλαγή κατάλληλων και εγκεκριμένων ακαρεοκτόνων. Σε περιπτώσεις προσβολής και από τα δύο είδη τετρανύχων, είναι δυνατό να χρησιμοποιηθούν σκευάσματα που καταπολεμούν και τα δύο είδη.

ΣΥΣΤΑΣΗ: Καλούνται οι καλλιεργητές, ιδίως αυτήν την εποχή, να επισκέπτονται όσο το δυνατό συχνότερα τις καλλιέργειες, προκειμένου να διαπιστώνουν έγκαιρα τυχόν προσβολές από φυτοπαράσιτα έτσι, ώστε να είναι εφικτή η αποτελεσματική αντιμετώπισή τους, με το μικρότερο οικονομικό και περιβαλλοντικό κόστος.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σε κάθε περίπτωση να τηρούνται αυστηρά οι οδηγίες χρήσης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων για την αναλογία χρήσης, την συνδυαστικότητα, τον κίνδυνο φυτοτοξικότητας, το διάστημα μεταξύ τελευταίας επέμβασης και συγκομιδής και τα μέτρα προστασίας για την αποφυγή δηλητηρίασης.

Όλα τα δελτία μας υπάρχουν στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Αγρ. Ανάπτυξης & Τροφίμων στο διαδίκτυο www.minagric.gr.

 

Προηγούμενο άρθρο Κ. Αγοραστός από τη Σόφια: Περισσότερα κονδύλια στις πολιτικές για τους νέους
Επόμενο άρθρο Μάξιμος: Να βάλουμε τέλος στον κατήφορο της εκπαίδευσης