Την ένθερμη στήριξή της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής της UNESCO στην πρόγραμμα «Πόλη που Μαθαίνει», εξέφρασε από τη Λάρισα η πρόεδρος της Επιτροπής κ. Μαρία-Αικατερίνη Παπαχριστοπούλου – Τζιτζικώστα. Επίσης, η πρόεδρος της Εθνικής Ελληνικής Επιτροπής της UNESCO, δήλωσε ότι θα αναλάβει πρωτοβουλία προς την Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) για την εξάπλωση του προγράμματος σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, με συντονιστή το Δήμο Λαρισαίων
Η κ. Τζιτζικώστα, βρέθηκε στη Λάρισα για τη δράση «Λάρισα 2018, 1ο Θερινό Σχολείο – Χτίζοντας μια Πόλη που μαθαίνει: Καινοτόμες μέθοδοι και προγράμματα», ενώ στο χαιρετισμό της κατά την πρώτη ημέρα των εργασιών της θερινού σχολείου, μίλησε με θερμά και εγκωμιαστικά λόγια για τις πρωτοβουλίες και τη δράση που έχουν αναλάβει φορείς της Λάρισα με επικεφαλής το Δήμο Λαρισαίων.
Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις στα τοπικά ΜΜΕ:
«Είμαι εντυπωσιασμένη που αυτό το πρόγραμμα έχει ξεκινήσει από τη Λάρισα. Η Λάρισα ήταν η πρώτη πόλη που μετείχε στο πρόγραμμα και ακολούθησαν και άλλες. Ηταν η πόλη της Λάρισας, που οδήγησε στην Εθνική Επιτροπή της UNESCO στην στήριξη της προσπάθειας. Η δουλειά που γίνεται πρέπει να τη λάβει υπόψη και η κυβέρνηση για τον τρόπο που δρα το πρόγραμμα σε επίπεδο τοπικής κοινωνίας.
Εμείς θα αναλάβουμε πρωτοβουλία προς την Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) για εξάπλωση του προγράμματος σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, με συντονιστή το Δήμο Λαρισαίων.».
Επίσης, η πρόεδρος της Εθνικής Ελληνικής Επιτροπής της UNESCO, ότι θα αναλάβει πρωτοβουλία προς την Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) για την εξάπλωση του προγράμματος σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, με συντονιστή το Δήμο Λαρισαίων
Συνεχίζονται οι εργασίες
Εντωμεταξύ, συνεχίστηκαν σήμερα για δεύτερη ημέρα οι εργασίες του εκπαιδευτικού εργαστηρίου που διοργανώθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος του 1ου θερινού σχολείου και θέμα «Χτίζοντας μια πόλη που μαθαίνει». Στο πλαίσιο αυτού του διήμερου εκπαιδευτικού εργαστηρίου, το οποίο απευθυνόταν σε 50 στελέχη δήμων, συζητήθηκε η διαμόρφωση προγραμμάτων σε Πόλεις που Μαθαίνουν. Ειδικότερα κατά την χθεσινή δεύτερη ημέρα, με συντονιστές τους καθηγητές κ.κ. Ted Fleming και Αλέξη Κόκκο, αναλύθηκε το αντικείμενο «πώς μαθαίνουν οι πόλεις που μαθαίνουν» με τρόπο βιωματικό και με τη χρήση έργων τέχνης ως triggers με τους συμμετέχοντες να μετέχουν καθ’ ομάδες στην προσέγγιση του όλου εκπαιδευτικού αντικειμένου. Μετά την ολοκλήρωση του διδακτικού μέρους έγινε συνόψιση των συμπερασμάτων και ο καθορισμός των επομένων βημάτων.
Διεθνές Συμπόσιο αύριο στο «Βιόπολις»
Αύριο Σάββατο 17 Ιουνίου, στις 9.30 π.μ. και στο αμφιθέατρο της Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, θα διεξαχθεί το διεθνές συμπόσιο που απευθύνεται σε εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στελέχη της Δημόσιας Διοίκησης, εκπροσώπους φορέων από τον χώρο της εκπαίδευσης και της εκπαίδευσης ενηλίκων, στελέχη από τον χώρο του πολιτισμού και της κοινωνικής πολιτικής αλλά και ενεργούς πολίτες. Σκοπός του συμποσίου είναι η αλληλεπίδραση των πόλεων που ασπάζονται την φιλοσοφία της Δια Βίου Μάθησης και μετέχουν στο Παγκόσμιο Δίκτυο «Learning Cities» της Unesco, η ανταλλαγή απόψεων και καλών πρακτικών αναφορικά με τα προγράμματα που κάθε πόλη υλοποιεί. Στο πλαίσιο του διεθνούς συμποσίου θα υπάρξουν στρογγυλά τραπέζια για τις πράσινες και υγιείς πόλεις, τις πόλεις που μαθαίνουν και την κοινωνική συνοχή, την απασχόληση και την επιχειρηματικότητα , τον πολιτισμό, τις νέες τεχνολογίες ενώ σε ομάδες εργασίας συνέδρων θα συζητηθεί η διαμόρφωση προτάσεων και τα επόμενα βήματα στο πλαίσιο των τοπικών κοινωνιών.