«Αν ο κ.Ντιμιτρόφμας μίλαγε τη μητρική του γλώσσα όλοι θα αντιλαμβάνονταν ότι η γλώσσα που βαφτίστηκε “μακεδονική” είναι βουλγαρική διάλεκτος».Τα παραπάνω τόνισε ο αναπληρωτής τομεάρχης Εσωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, αρμόδιος για θέματα Προστασίας του Πολίτη, βουλευτής Λαρίσης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλοςαπαντώνταςστον υπουργό Εξωτερικών της πΓΔΜκ.Νίκολα Ντιμιτρόφκατά τη διάρκεια της 29ηςΔιάσκεψηςτων Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των Κοινοβουλίων της Ε.Ε. (COSAC),που λαμβάνει χώρα στη Σόφια της Βουλγαρίας.Ο σκοπιανόςυπουργός Εξωτερικώνήτανεισηγητήςστο πάνελ της συνόδου, και νωρίτερα είχεμιλήσει για τη συμφωνία που υπέγραψε με τον Έλληνα ομόλογό του κ.Νίκο Κοτζιά.
Ολόκληρη η παρέμβαση-απάντηση του κ.Χαρακόπουλου έχειως εξής:
«Η διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναιστόχος όλων μας. Αρκεί να συντρέχουνδυοπροϋποθέσεις.
Η πρώτη είναι να μη μπαίνει σε δοκιμασίαη συνοχή των Ένωσης.
Η δεύτερη είναι ο βαθμός ανταπόκρισης των υποψηφίων κρατών μελών στο ευρωπαϊκό κεκτημένο.
Σε ότι αφορά την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, λυπούμαι, αλλά δεν συμμερίζομαι τη χαρά του κ.Ντιμιτρόφ. Η ετεροβαρής συμφωνία με την Ελλάδα συναντά την εύλογη αντίδραση της μεγάλης πλειοψηφίας των Ελλήνων πολιτών. Αναγνωρίζεται μακεδονικόέθνος, όταν είναι γνωστό ότι οι Μακεδόνες ήταν και είναι Έλληνες. Αναγνωρίζεται μακεδονική γλώσσα όταν είναι γνωστό ότι οι Μακεδόνες ως αρχαίο ελληνικό φύλο μίλαγανκαι μιλούνε ελληνικά.
Αν ο κ.Ντιμιτρόφμας μίλαγε τη μητρική του γλώσσα, όλοι θα αντιλαμβάνονταν ότι η γλώσσα που βαφτίστηκε‘‘μακεδονική’’είναι βουλγαρική διάλεκτος.
Κυρία πρόεδρε,
όταν τα ζητήματαδεν λύνονται με σεβασμό στην ιστορική αλήθεια φοβούμαιότιθα αποτελέσουν μόνιμη πηγή προβλημάτων, που εντέλει θα πλήξουν και την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση».