Δόθηκε στην δημοσιότητα προς κοινωνική διαβούλευση, το σχέδιο που προτείνει το Υπουργείο Παιδείας για τη σύσταση του νέου Πανεπιστημίου Θεσσαλίας μετά την απορρόφηση των πρώην ΤΕΙ Λάρισας και Λαμίας και ομολογώ ότι η έκπληξή μου είναι ιδιαίτερα δυσάρεστη σε ότι αφορά το Νομό Καρδίτσας!
Οι αλλαγές που εμπεριέχονται για όλα τα τοπικά Τμήματα του ΤΕΙ Θεσσαλίας είναι διαλυτικές, με εξαίρεση το Τμήμα Κτηνιατρικής που ευτυχώς παραμένει ως έχει, προφανώς επειδή ήταν ΑΕΙ!
Οφείλω δε να τονίσω ότι στην προετοιμασία αυτού του σχεδίου δεν έλαβε μέρος κανένας επιστημονικός, επιχειρηματικός, επαγγελματικός, κοινωνικός, η αυτοδιοικητικός φορέας της περιοχής μας, καθώς αγνοήθηκαν αλαζονικά από το Υπουργείο!
Εύλογη λοιπόν είναι η απορία όχι μόνο η δικιά μου, αλλά και όλων των Καρδιτσιωτών, βάσει ποιών κοινωνικών και ακαδημαϊκών κριτηρίων το Υπουργείο αποφάσισε:
• Την διάσπαση του άκρως επιτυχημένου Τμήματος Διατροφής και Διαιτολογίας με την μεγαλύτερη βαθμολογία εισαγωγής στο ΤΕΙ Θεσσαλίας, 200 νεοεισακτέους σπουδαστές τον χρόνο, εξασφαλισμένα επαγγελματικά δικαιώματα, σύγχρονες κτιριακές εγκαταστάσεις και εξοπλισμό. Με ποια λογική μεταφέρει τη «Διαιτολογία» στα Τρίκαλα, χωρίς να εξηγεί που θα στεγαστεί, με ποιόν εξοπλισμό – προσωπικό – σπουδαστές θα λειτουργήσει, ποιοι θα διδάξουν εκεί, εάν και πότε θα αποκτήσει επαγγελματικά δικαιώματα;
• Την διάλυση του εξαιρετικού (με μεγάλες ερευνητικές επιτυχίες, διεθνείς επιστημονικές διακρίσεις, ισχυρές συνεργασίες με επιχειρήσεις, εκατοντάδες σπουδαστές και πλήρως κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα) Τμήματος Τεχνολογίας Τροφίμων και την αντικατάστασή του με ένα εντελώς νέο «Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων», στο οποίο υποτίθεται ( ακόμη δεν είναι βέβαιο) ότι προσαρτάται η πετσοκομμένη «Διατροφή».
• Την εξαΰλωση του δημοφιλούς, με πολλές βραβεύσεις, και επαγγελματικά δικαιώματα, Τμήματος Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Ξύλου & Επίπλου και την υποβάθμιση του σε διετές Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης «Τεχνικών Κατεργασίας Ξύλου και Επίπλου»!
• Την κατάργηση του Τμήματος Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος – για το οποίο έγινε μεγάλος αγώνας τα προηγούμενα χρόνια να σωθεί – και την αντικατάστασή του από ένα νέο «Τμήμα Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Δασικών Πόρων», που δεν διαθέτει βέβαια επαγγελματικά δικαιώματα.
• Την ίδρυση ενός νέου «Τμήματος Δημόσιας Υγείας» με ένα περιορισμένου εύρους εκπαιδευτικό αντικείμενο και απόφοιτους που θα προορίζονται κυρίως για την στελέχωση του καθημαγμένου σήμερα δημόσιου τομέα, με ότι αυτό συνεπάγεται για την δυναμικότητα, ελκυστικότητα και εν τέλει την μελλοντική βιωσιμότητά του.
Διερωτώμαι, το Υπουργείο Παιδείας, βάσει ποιών συγκεκριμένων ακαδημαϊκών κριτηρίων και με ποιο δικαίωμα απαξίωσε εντελώς τις ολοκληρωμένες και επιστημονικά τεκμηριωμένες προτάσεις που κατατέθηκαν από τοπικούς φορείς και καθηγητές, για δημιουργία μιας, η και δυο Πανεπιστημιακών Σχολών στην Καρδίτσα, οι οποίες θα μπορούσαν να προκύψουν από την συγχώνευση των υφιστάμενων δημοφιλών εξελίξιμων Τμημάτων Τεχνολογίας Τροφίμων – Διατροφής & Διαιτολογίας, η με αναβάθμιση του Πανεπιστημιακού Τμήματος Κτηνιατρικής.
Είναι πασιφανές ότι καμία ακαδημαϊκή προσέγγιση, ούτε καν η απλή λογική, δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τις αλλαγές που προβλέπονται για το Νομό Καρδίτσας στο νέο σχέδιο του Υπουργείου Παιδείας για το μελλοντικό Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.
Επομένως δεν είναι δυνατόν να γίνουν αποδεκτές από τους φορείς και τους κατοίκους του Νομού μας, την στιγμή μάλιστα που όλες οι Θεσσαλικές πρωτεύουσες αποκτούν Πανεπιστημιακές Σχολές, ( συμπεριλαμβανομένης και της Λαμίας), εκτός από την Καρδίτσα!
Άποψή μου είναι ότι το νέο κυβερνητικό ακαδημαϊκό σχέδιο καταπνίγει κάθε δημοκρατική αντίληψη περί περιφερειακής ισορροπίας και ισοπολιτείας, ουσιαστικά εξυπηρετεί κάποιες τοπικιστικές ακαδημαϊκές και πολιτικές επιδιώξεις, ενώ σε ότι αφορά στο Νομό μας, δημιουργεί σοβαρές προϋποθέσεις για μελλοντική αποψίλωσή του από τα υπάρχοντα ελκυστικά Τμήματα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
Γι’ αυτό η αντίδρασή μας ως Καρδιτσιώτες, επιβάλλεται να είναι μαζική και δυναμική προς την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, αλλά και προς την Διοίκηση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, η οποία έχει ευθύνη στην δημιουργία του νέου ακαδημαϊκού χάρτη της περιφέρειάς μας.
Θεωρώ ότι θα πρέπει να απαιτήσουμε:
Α) Παράταση της περιόδου διαβούλευσης η οποία λήγει μόλις σε διάστημα 15 ημερών.
Β) Άμεση αναθεώρηση των ριζικών αλλαγών που προωθούνται για τα τοπικά Τμήματα ΤΕΙ, και αμοιβαία συζήτηση όλων των τεκμηριωμένων προτάσεων για δημιουργία Πανεπιστημιακών Σχολών στην Καρδίτσα.
Βρισκόμαστε προ της διάλυσης των Τμημάτων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης της Καρδίτσας! Αυτή η οδυνηρή εξέλιξη πρέπει να αποτραπεί με την συνεργασία όλων των φορέων και των πολιτών του Νομού μας!