Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, τόσο με το χθεσινό διάγγελμα του πρωθυπουργού, όσο και καθημερινά με δηλώσεις στελεχών της, να καλλιεργήσει την ψευδαίσθηση ότι τελειώσαμε με τα μνημόνια, κρύβοντας επιμελώς ότι δεν πρόκειται ούτε αυτή, ούτε καμία άλλη αστική κυβέρνηση, να καταργήσουν τους εκατοντάδες αντεργατικούς νόμους που υπαγορεύουν τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας.
Ταυτόχρονα εμπλέκει όλο και περισσότερο τη χώρα στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς ΗΠΑ και ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, Βαλκάνια και γενικότερα για λογαριασμό των συμφερόντων της αστικής τάξης, δημιουργώντας όλο και μεγαλύτερους κινδύνους για το λαό μας και τους γειτονικούς λαούς.
Τα πανηγύρια της κυβέρνησης, ότι με την πολιτική της για την απασχόληση και τη σχετική ανάκαμψη της οικονομίας η ανεργία έπεσε κάτω από το 20%, για πρώτη φορά μετά από 7 χρόνια, δεν αντανακλά την πραγματικότητα, γιατί οι περισσότερες νέες θέσεις εργασίας είναι μερικής ή εποχιακής απασχόλησης, ένα κομμάτι που δούλεψε για λίγους μήνες σε εποχιακά επαγγέλματα τώρα θα περάσει ξανά στην ανεργία, πολλοί έφυγαν στο εξωτερικό, άλλοι κάνουν ελάχιστα μεροκάματα ετησίως.
Με βάση τα στοιχεία του ΕΦΚΑ, την περίοδο Ιούνης 2011- Ιούνης 2017 καταγράφεται συνεχής και μεγάλη αύξηση της μερικής απασχόλησης κατά 120%, ενώ αντίθετη πορεία ακολουθεί το ύψος των μισθών.
Το 2011 η αναλογία των θέσεων πλήρους και μερικής απασχόλησης στο σύνολο της απασχόλησης ήταν 80%-20%, ενώ το 2017 η αναλογία έγινε 70%-30% και χωρίς να περιλαμβάνονται οι θέσεις εκ περιτροπής εργασίας, που αυτές λογίζονται ως θέσεις πλήρους απασχόλησης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΡΓΑΝΗ, το 2017 οι προσλήψεις πλήρους εργασίας ήταν το 45,13%, έναντι 54,87% μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης και τον Ιούλη του 2018 οι προσλήψεις πλήρους απασχόλησης το 45,31% επί των συνολικών προσλήψεων, οι προσλήψεις μερικής απασχόλησης το 41,43% και οι προσλήψεις εκ περιτροπής απασχόλησης το 13,26%. Το ισοζύγιο εξάλλου γι’ αυτόν το μήνα ήταν αρνητικό, καθώς οι απολύσεις ήταν 8.610 περισσότερες από τις προσλήψεις.
Η πορεία των μισθών από το 2011 έως το 2017 είναι φθίνουσα, με έτος «ορόσημο» το 2012, όταν με την ΠΥΣ 6/2012 επιβλήθηκε ο «υποκατώτερος» μισθός και επήλθε μείωση του κατώτερου μισθού κατά 32% και 22%. Έτσι, παρά την αύξηση της συνολικής απασχόλησης, τα στοιχεία του ΕΦΚΑ δείχνουν μείωση της συνολικής μισθολογικής δαπάνης.
Τον Ιούνη του 2011 ο μέσος μεικτός μισθός της συνολικής απασχόλησης ήταν 1.230,5 ευρώ και τον Ιούνη του 2017 ήταν 905 ευρώ (μείωση 325,5 ευρώ ή 26,5%). Ειδικότερα, ο μέσος μισθός στις θέσεις πλήρους απασχόλησης, μειώθηκε 18,8% και στις θέσεις μερικής απασχόλησης 35%.
Σε ό,τι αφορά τη μισθολογική δαπάνη της συνολικής απασχόλησης, τον Ιούνη του 2011 ήταν 1.776.740 άτομα και η συνολική μισθολογική δαπάνη ήταν 2,18 δισ. ευρώ. Τον Ιούνη του 2017 η συνολική απασχόληση ήταν 2.277.379 εργαζόμενοι και η συνολική μισθολογική δαπάνη 2,06 δισ. ευρώ.
Η πολιτική αυτή θα συνεχιστεί, αφού διατηρείται όλο το αντεργατικό νομοθετικό πλαίσιο.
Ο ισχυρισμός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ότι θα επαναφέρει την επεκτασιμότητα των ΣΣΕ, που η ισχύς τους είχε ανασταλεί με τα μνημόνια, είναι μια νέα απάτη. Με την εγκύκλιο του Υπουργείου Εργασίας (13/6/18) για τον έλεγχο συνδρομής των προϋποθέσεων της επεκτασιμότητας (οι συμβαλλόμενοι εργοδότες να απασχολούν τουλάχιστον το 51% των εργαζόμενων του κλάδου), η κυβέρνηση χωρίς ντροπή, παραχωρεί δικαίωμα βέτο στην εργοδοτική οργάνωση για την επέκταση της ΣΣΕ με το τρικ της προϋπόθεσης κατάθεσης του μητρώου μελών της, κάτι που επαφίεται στην πλήρη διακριτική ευχέρεια της εργοδοτικής οργάνωσης! Σε περίπτωση μη υποβολής από την εργοδοτική οργάνωση του μητρώου μελών της και της συνακόλουθης αδυναμίας τήρησης της προβλεπόμενης διαδικασίας, η επέκταση της ΣΣΕ δεν είναι δυνατή!
Επιπλέον, έρχονται προς υλοποίηση:
Η μείωση του αφορολόγητου από 1/1/20, που θα αποφέρει 1,9 δισ. ευρώ στα κρατικά ταμεία από τις τσέπες των μισθωτών, συνταξιούχων και αγροτών. Θα χάσουμε άλλον ένα μισθό οι περισσότεροι εργαζόμενοι.
Η κατάργηση της «προσωπικής διαφοράς» από 1/1/2019 για τις κύριες και επικουρικές συντάξεις, ύψους 2,9 δισ. ευρώ.
Η κατάργηση του ΕΚΑΣ, από τον Δεκέμβρη του 2019.
Η σταδιακή αύξηση των εισφορών στους αγρότες έως το 2022, που θα ανέλθει στο 20% του εισοδήματός τους.
Θα επανεξετασθούν επίσης τα επιδόματα αναπηρίας, που θα οδηγήσουν σε περιορισμό των δικαιωμάτων.
Παράλληλα η εργοδοσία αξιοποιώντας το αντεργατικό νομοθετικό πλαίσιο που υπάρχει, εντείνει την επίθεσή της στους εργαζόμενους. Σε πολλούς χώρους εντείνεται η απλήρωτη και ανασφάλιστη εργασία, η παραβίαση του ωραρίου και κάθε δικαιώματος που έμεινε, ενώ στις Τράπεζες ετοιμάζονται 5-7.000 «εθελούσιες» απολύσεις, με το κλείσιμο 1.000 περίπου καταστημάτων.
• Απέναντι σ’ αυτή την κατάσταση το ΕΚΝΛ και τα σωματεία του, εντείνουμε την προσπάθειά μας για να οργανώσουμε την πάλη των εργαζομένων στους χώρους και τους κλάδους δουλειάς για όλα τα προβλήματα, βάζοντας σε προτεραιότητα την ανάγκη διεκδίκησης των αιτημάτων που έχουμε για την ανακούφιση των εργαζομένων, αλλά και την ανάγκη για βαθιές αλλαγές σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο για να δωθούν ριζικές λύσεις στα προβλήματα που μας φορτώνει ο καπιταλισμός και οι πολιτικές διαχείρισής του.
Πρώτος σταθμός γα την επόμενη περίοδο θα είναι η μαζική συμμετοχή μας στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στην ΔΕΘ το Σάββατο 8 Σεπτέμβρη, που φέτος η κυβέρνηση θα έχει ως τιμώμενη χώρα τις ΗΠΑ. Η μετακίνηση θα είναι δωρεάν και η αναχώρηση των λεωφορείων του ΕΚΝΛ θα γίνει στις 2.30 το μεσημέρι, μπροστά από το κτίριο του ΤΕΕ, δίπλα στον Πηνειό.
Για την συζήτηση αυτού του σχεδιασμού δράσης το Δ.Σ του ΕΚΝΛ θα οργανώσει σύσκεψη με τα Δ.Σ των σωματείων την Τρίτη 28/8, στις 7.30 μ.μ, στα γραφεία του και παράλληλα περιοδείες σε χώρους δουλειάς.
Επίσης την Τρίτη 4/9, στις 11 το πρωί, θα πραγματοποιήσει παράσταση διαμαρτυρίας στο ΠΕΔΥ Λάρισας (οδό Ρούσβελτ), διεκδικώντας την άμεση κάλυψη των μεγάλων ελλείψεων σε γιατρούς και εξοπλισμό, λόγω της πολιτικής της υποχρηματοδότησης, της εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησής της υγείας.