Απάντηση Υφ. εργασίας σε Μάξιμο: Ζητούνται εξηγήσεις από ΑΤΕ για κατάσχεση μισθού των απλήρωτων εργαζομένων στην ΕΑΣ Λάρισας


Διευκρινίσεις από την ΑΤΕ για την καταγγελία των εργαζομένων της Ε.Α.Σ. Λάρισας ότι τους παρακρατεί παράνομα χρήματα της μισθοδοσίας τους ζητά ο Υφυπουργός Εργασίας κ. Γιάννης Κουτσούκος, όπως προκύπτει από την  απάντησή του στην αναφορά που κατέθεσε στη Βουλή ο Γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού της ΝΔ, βουλευτής Λαρίσης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος. Όπως μάλιστα σημειώνει αν διαπιστωθεί παράβαση της σχετικής νομοθεσίας θα επιβληθούν κυρώσεις.

Από την πλευρά του, ο Θεσσαλός πολιτικός σχολιάζοντας την απάντηση τονίζει «την ανάγκη να ολοκληρωθεί η διαδικασία ελέγχου σε σύντομο διάστημα καθώς οι εργαζόμενοι είναι σε απόγνωση».

Στην απάντηση του αρμόδιου Υφυπουργού επιβεβαιώνονται οι καταγγελίες των 167 εργαζομένων στην Ε.Α.Σ. Λάρισας για καθυστέρηση καταβολής των δεδουλευμένων, όπως προκύπτει άλλωστε από επιτόπιο έλεγχο που διενήργησε η αρμόδια Κοινωνική Επιθεώρηση Λάρισας στις 25.11.2011. Συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε καθυστέρηση καταβολής δεδουλευμένων αποδοχών των μηνών Αυγούστου, Σεπτεμβρίου & Οκτωβρίου 2011, συνολικού ποσού 622.710.63 ευρώ, ενώ κατά του υπευθύνου–νόμιμου εκπροσώπου της Ένωσης, η τοπική Υπηρεσία υπέβαλε μήνυση στην Εισαγγελία Πλημ/κών Λάρισας. Σύμφωνα με τον κ. Κουτσούκο, σε ανάλογες περιπτώσεις, η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή (Γ.Γ.Κ.) προέβη σε επιβολή κυρώσεων κατά πιστωτικών ιδρυμάτων που προέβησαν σε μονομερείς αναλήψεις του ποσού του μισθού ή της σύνταξης για το συμψηφισμό απαιτήσεων τους, ενώ για να συγκεντρωθούν τα απαραίτητα στοιχεία και να διευκρινιστούν οι συμβατικοί όροι σχετικά με την παρακράτηση της μισθοδοσίας των υπαλλήλων της Ε.Α.Σ., η Γ.Γ.Κ.. απευθύνθηκε στην ΑΤ.Ε. όσο και στην Ε.Α.Σ. Λάρισας

 

Η απάντηση του κ. Κουτσούκου έχει ως εξής:

«Α. Η αρμόδια Κοινωνική Επιθεώρηση Λάρισας, με αφορμή τα αναφερόμενα, μας ενημέρωσε ότι μέχρι σήμερα ουδείς εργαζόμενος προσέφυγε στην Υπηρεσία της, αιτούμενος τη συνδρομή της για αξιώσεις του από την εργασιακή του σχέση με την επιχείρηση, προκειμένου να λάβει γνώση και να προβεί σε κάθε απαραίτητη νόμιμη ενέργεια και διαδικασία.

Η Κοινωνική Επιθεώρηση Λάρισας, λαμβάνοντας γνώση -από σχετικό δημοσίευμα στον ημερήσιο τοπικό τύπο– για τα προβλήματα καθυστέρησης δεδουλευμένων στους εργαζόμενους της Ένωσης, στις 25.11.2011 διενήργησε επιτόπιο έλεγχο στην επιχείρηση. Κατά τον πραγματοποιηθέντα έλεγχο διαπιστώθηκε καθυστέρηση καταβολής δεδουλευμένων αποδοχών (στους 167 εργαζομένους της), των μηνών Αυγούστου, Σεπτεμβρίου & Οκτωβρίου 2011, συνολικού ποσού 622.710.63 ευρώ. Κατά του υπευθύνου – νόμιμου εκπροσώπου της Ένωσης, η τοπική Υπηρεσία μας υπέβαλε στην Εισαγγελία Πλημ/κών Λάρισας την αριθμ. 129/2917/28.11.2011 μήνυση.

Για την ανωτέρω διαπιστωθείσα παράβαση των διατάξεων της εργατικής νομοθεσίας, κληθείσα η Συνεταιριστική Οργάνωση δια δελτίου ελέγχου και σε εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 24 του Ν. 3996/2011, παρέσχε έγγραφες εξηγήσεις στις οποίες διατυπώνει ότι ο βασικός λόγος καθυστέρησης καταβολής των δεδουλευμένων, πέραν της γενικότερης οικονομικής κατάστασης στην χώρα, ήταν η προσπάθεια να εξοφλήσουν τους παραγωγούς-προμηθευτές αγροτικών προϊόντων με τη σύμφωνη γνώμη και του Συνδέσμου Εργαζομένων, για να μπορέσουν να κρατήσουν τις παραγωγικές τους δραστηριότητες, αναφέροντας συνάμα ότι καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια να εξυγιανθεί η Οργάνωση κάνοντας χρήση των δυνατοτήτων που τους δίνει ο νόμος περί Συνεταιριστικών Οργανώσεων.

Η Κοινωνική Επιθεώρηση Λάρισας θα εξακολουθήσει να παρακολουθεί στενά τα ανωτέρω ζητήματα εργασιακών σχέσεων και εφαρμογής των διατάξεων της εργατικής νομοθεσίας στην ανωτέρω Ένωση, παρεμβαίνοντας και προβαίνοντας σε κάθε απαραίτητη νόμιμη ενέργεια, για τη προστασία, διαφύλαξη και προάσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και καταβολής των δεδουλευμένων αποδοχών τους.

Β. Σύμφωνα με το άρθρο 982 παρ.2 περίπτωση δ του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας εξαιρούνται από την κατάσχεση απαιτήσεις μισθών, συντάξεων ή ασφαλιστικών παροχών. Η ως άνω εξαίρεση ισχύει και όταν η καταβολή του μισθού ή σύνταξης γίνεται με κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό του οφειλέτη σε πιστωτικό ίδρυμα και ισχύει στην έκταση που ο λογαριασμός παρουσιάζει υπόλοιπο που δεν υπερβαίνει, κατά το χρονικό διάστημα από την επιβολή της κατάσχεσης έως την επόμενη ημέρα της καταβολής, το ποσόν της εξαιρούμενης από την κατάσχεση απαίτησης» (άρθρο 982 παρ.3 Κ.Πολ.Δ.).

Επισημαίνεται, επιπρόσθετα, ότι το άρθρο 451 του Αστικού Κώδικα δεν επιτρέπει γενικώς το συμψηφισμό κατά ακατάσχετης απαίτησης, ενώ σύμφωνα με το άρθρο 464 ΑΚ απαιτήσεις ακατάσχετες είναι ανεκχώρητες. Από το συνδυασμό των διατάξεων του άρθρου 982 παρ.2 περ. δ Κ.Πολ.Δ. και Α.Κ. 464 συνάγεται η απαγόρευση κατάσχεσης και εκχωρήσεως των συγκεκριμένων απαιτήσεων προκειμένου να προστατευθεί ένα ελάχιστο εισόδημα των ανθρώπων που βιοπορίζονται από την εργασία τους και είναι αναγκαίο για τη συντήρηση των ίδιων και των οικογενειών τους. Γίνεται μάλιστα δεκτό ότι η απαγόρευση ισχύει και για κάθε δικαιοπραξία που έχει σαν σκοπό το ίδιο οικονομικό αποτέλεσμα, όπως π.χ. η έκταξη, η εντολή ή η εξουσιοδότηση για την ανάληψη από το λογαριασμό μισθοδοσίας (όλου ή μέρους) του τελευταίου μισθού ή σύνταξης για την εξόφληση οφειλών προς τα πιστωτικά ιδρύματα.

Στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή έχει ήδη προβεί στην επιβολή κυρώσεων κατά ορισμένων πιστωτικών ιδρυμάτων που προέβησαν σε μονομερείς αναλήψεις του ποσού του μισθού ή της σύνταξης για το συμψηφισμό απαιτήσεων τους, στηριζόμενα σε γενικούς όρους συναλλαγών που εμπεριέχονται είτε στις πιστωτικές συμβάσεις είτε στις συμβάσεις ανοίγματος λογαριασμού κατάθεσης. Επιπρόσθετα, η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή έχει κρίνει ότι οι γενικοί όροι συναλλαγών που επιτρέπουν χωρίς περιορισμούς σε πιστωτικά ιδρύματα την ανάληψη του ποσού του μισθού ή της σύνταξης από τον τραπεζικό λογαριασμό για την ικανοποίηση ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων τους δεν είναι νόμιμοι, λαμβάνοντας ιδίως υπόψη, ως προελέχθη, ότι σκοπός του νομοθέτη με την διάταξη για το ακατάσχετο του μισθού και των συντάξεων είναι να προστατευθεί ένα ελάχιστο εισόδημα, το οποίο είναι απαραίτητο για την κάλυψη στοιχειωδών βιοτικών αναγκών.

Για την υπό κρίση περίπτωση η Γ.Γ.Κ. έχει απευθυνθεί τόσο στην Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδας όσο και στην αναφερόμενη Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών, προκειμένου να συγκεντρωθούν τα απαραίτητα στοιχεία και να διευκρινιστούν οι συμβατικοί όροι σχετικά με την παρακράτηση της μισθοδοσίας των υπαλλήλων της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών. Με δεδομένη την προστασία που αποδίδει ο νόμος στην πρόσβαση των εργαζομένων στη μισθοδοσία τους, όροι που υπονομεύουν την πρόσβαση αυτή ή ζημιώνουν τους εργαζόμενους, ελέγχονται τόσο ως προς τη νομιμότητα τους όσο και ως προς την εγκυρότητα τους. Εφόσον εκτιμηθεί ότι υφίσταται παράβαση της σχετικής νομοθεσίας (χρήση καταχρηστικών όρων, ευθύνη της τράπεζας κατά την παροχή των υπηρεσιών της σύμφωνα με τα άρθρα 2 και 8 του ν. 2251/94), οι υπηρεσίες της Γ.Γ.Κ. θα κινήσουν σε κάθε περίπτωση τις διαδικασίες για την επιβολή των προβλεπομένων κυρώσεων».

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Επίσκεψη Β. Αλεξανδρίδου στη κ. Καλλιόπη Γερακούδη
Επόμενο άρθρο «Ο Βόλος τιμά τα 100 Χρόνια Ελευθερίας της Ελασσόνας»