Κατάθεση Δελτίου Απογραφής Στρατευσίμων Κλάσης 2015


Η διαδικασία έχει ξεκινήσει από 2/1/2012 και λήγει την 29/2/2012. Οι ενδιαφερόμενοι, για την καλύτερη και πιο γρήγορη εξυπηρέτηση τους καταθέτουν Δελτίο Απογραφής (ΔΑ) στο πλησιέστερο ΚΕΠ του τόπου διαμονής του, ανεξάρτητα σε ποιο Δήμο είναι εγγεγραμμένοι σε Μητρώα Αρρένων ή  σε ποια τάξη πηγαίνουν σχολείο, ενώ όσοι διαμένουν στον Δήμο Λάρισας μπορούν να καταθέτουν ΔΑ και στην Στρατολογική Υπηρεσία Θεσσαλίας (καθημερινά από 09:00 έως 13:00).

          Η υποχρέωση για κατάθεση Δελτίου Απογραφής αφορά όλους του γεννηθέντες το 1994  (όχι μόνο τους μαθητές της Γ΄ Λυκείου ) και απαιτεί την αυτοπρόσωπη παρουσία τους, για αυτό και πρέπει να έχουν μαζί τους το Δελτίο Ταυτότητας. Αφορά ακόμα και όσους δεν φοιτούν σε σχολείο ή σε σχολές της δευτεροβάθμιας ή της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και κανείς δεν απαλλάσσεται από αυτή. Όσοι αποδεδειγμένα αδυνατούν να προσέλθουν στο πλησιέστερο ΚΕΠ, η κατάθεση μπορεί να γίνει από τους νόμιμους εκπροσώπους τους (π.χ. γονέας που ασκεί την γονική μέριμνα).

Η όλη διαδικασία, όπως εκτελείται τουλάχιστον επί εικοσαετίας και τα τελευταία χρόνια ηλεκτρονικά και μέσω ΚΕΠ, είναι μια καταγραφή των ληξιαρχικών στοιχείων, των διευθύνσεων διαμονής και των σωματομετρικών στοιχείων των στρατευσίμων και δεν απαιτείται προσκόμιση ιατρικών πιστοποιήσεων, παρά μόνο γνώση των δηλωθέντων στοιχείων από τους ενδιαφερόμενους (π.χ. να γνωρίζουν την ομάδα αίματος, το ύψος τους, το βάρος τους).

Ταυτόχρονα δηλώνονται από τους πάσχοντες τα σοβαρά προβλήματα υγείας τους, οι οποίοι υποβάλλουν και σχετικές πιστοποιήσεις (π.χ. επικυρωμένα αντίγραφα ιατρικών γνωματεύσεων, βεβαιώσεις υγειονομικών επιτροπών). Ως σοβαρά πρόβλημα υγείας πρέπει να θεωρείται εκείνο που λόγω της έντασης τους ή της ιδιαιτερότητας τους χορηγεί απαλλαγή από την υποχρέωση στράτευσης. Αυτός άλλωστε είναι, μεταξύ άλλων, και ο σκοπός της διαδικασίας της απογραφής, δηλαδή να εντοπιστούν έγκαιρα, κατά το δυνατόν, όλες εκείνες οι περιπτώσεις των στρατευσίμων που πάσχουν, κατά κανόνα από ανίατα νοσήματα, έτσι ώστε σε επόμενο χρόνο να παραπεμφθούν σε υγειονομικές επιτροπές των ενόπλων δυνάμεων και να αποφύγουν, την περιττή για αυτούς διαδικασίας, τόσο της πρόσκλησης, όσο και της κατάταξης στις Ένοπλες Δυνάμεις.  

Η σχετική εμπειρία μας υποδεικνύει πως η πλειοψηφία των στρατεύσιμων που πάσχουν από ανίατα νοσήματα δεν απογράφονται έγκαιρα με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται τόσο οι ίδιοι όσο και οι οικείοι τους. Το γεγονός αυτό θεωρούμε πως καθιστά υπεύθυνους όλους τους εμπλεκόμενους, φορείς και πρόσωπα, να συνδράμουν και να συνεργαστούν ώστε να περιοριστεί αυτό το δυσάρεστο φαινόμενο που επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο και αφορά μια ευαίσθητη κοινωνική ομάδα.

Παρακαλούμε για την κατά την κρίση σας δημοσίευση του συνημμένου εγγράφου.   

 

 

                                                 Άνχης (ΣΣΝΣ) Νικόλαος Η. Παπαχρήστου

                                                                            Δ ι ε υ θ υ ν τ ή ς

 

 

Προηγούμενο άρθρο Απάντηση Λοβέρδου σε Μάξιμο: Μειώνονται οι κλίνες στο Πανεπιστημιακό
Επόμενο άρθρο Μηνιαίος απολογισμός στα θέματα οδικής ασφάλειας