«Ο ΕΛΓΑ πρέπει να αλλάξει άμεσα τη λειτουργία του και να προσαρμοστεί στα σύγχρονα δεδομένα. Τα τελευταία χρόνια, ενώ η παραγωγή συρρικνώνεται σημαντικά εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, οι αγρότες μας πληρώνουνυψηλά ασφάλιστρα και λαμβάνουν ψίχουλα για αποζημιώσεις. Αυτόδεν μπορεί να συνεχιστεί».
Τα ανωτέρω δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο αν. Τομεάρχης Παιδείας της ΝΔ, Βουλευτής Ν. Λάρισας, κ. Χρήστος Κέλλας, από τους Γόννους, τους οποίους επισκέφθηκε στο πλαίσιο των επαφών του με τους πολίτες του Νομού.
Ο Λαρισαίος πολιτικός συνομίλησε με τους κατοίκους της περιοχής για τις εξελίξεις στην Οικονομία, το Σκοπιανό και την άτυπη προεκλογική περίοδο στην οποία έχει εισέλθει η χώρα, ενώ, ειδικότερα, συζήτησε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ελαιοπαραγωγοί, προσθέτοντας:
«Οι ελαιοπαραγωγοί μου επεσήμαναν ότι η φετινή χρονιά είναι, ίσως, η πιο δύσκολη των τελευταίων ετών, αφού βλέπουν την παραγωγή τους να βρίσκεται στο έδαφος, ‘‘ρημαγμένη’’ από τον δάκο και τις ακραίες καιρικές συνθήκες. Ακόμη, μου μετέφεραν την έντονη ανησυχία τους για τις αποζημιώσεις, που πρόκειται να λάβουν από τον ΕΛΓΑ. Παρά το γεγονός ότι κλιμάκια του Οργανισμού πέρασαν από τα χωράφια, για να καταγράψουν τις απώλειες, η κατάσταση επιδεινώνεται και η συγκομιδή λιγοστεύει.
Η ελιά και τα παράγωγά της αποτελούν “τον χρυσό” της Ελλάδας και ενισχύουν σημαντικά και σε διαρκή βάση τη δυναμική των εξαγωγών μας. Ο εκσυγχρονισμός του ΕΛΓΑ είναι πλέον απαραίτητος και η Πολιτεία πρέπει να σταθεί αρωγός στις προσπάθειες των καλλιεργητών μας συνολικά. Ο Πρόεδρος, Κυριάκος Μητσοτάκης, επεσήμανε και από τη ΔΕΘ ότι ο ΕΛΓΑ λειτουργεί με κανονισμό της δεκαετίας του ’50 και χρειάζεται ριζική αναμόρφωση, προκειμένου να ανταποκριθεί στις σύγχρονες κλιματικές συνθήκες και τα ακραία καιρικά φαινόμενα.
Αποτελεί προτεραιότητά μας η συγκεκριμένη αλλαγή, σε συνδυασμό με την παροχή πρόσθετων φορολογικών κινήτρων σε συνεργατικά σχήματα παραγωγών, τη μείωση των φορολογικών συντελεστών και των ασφαλιστικών εισφορών καθώς και την επιτάχυνση της απορρόφησης πόρων από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης.
Η ανασυγκρότηση του πρωτογενούς τομέα και η αναβάθμιση της αγροτικής οικονομίας θα αποτελέσουν τους βασικούς πυλώνες για την ανάπτυξη της περιφέρειας. Μαζί με τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους μας, θα βγούμε από το σημερινό αδιέξοδο».