Τα γενικευμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει ένας από τους πλέον δυναμικούς κλάδους της ελληνικής γεωργίας, αυτός της βιομηχανικής τομάτας, αποτέλεσαν το αντικείμενο της ευρείας σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στις 5/10στο ΥΠΑΑΤ. Στη σύσκεψη στην οποία συναντήθηκαν ο Υπουργός κ. Αραχωβίτης, ο Υφυπουργός κ. Κόκκαλης, ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ κ. Κουρεμπές, με εκπροσώπους όλων των Ομάδων Παραγωγών της Κεντρικής και Βόρειας Ελλάδας, δόθηκε η δυνατότητα στο νέο Υπουργό να ακούσει από τους εκπροσώπους των συλλογικών οργανώσεων των παραγωγών, τα προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί τα τελευταία δέκα χρόνια στον κλάδο, τείνοντας να δημιουργήσουν μόνιμες και μη αντιστρέψιμες πιθανόν καταστάσεις.
Παρουσιάστηκαν από πλευράς των παραγωγών στοιχεία που δείχνουν ότι, ο τομέας παραγωγής τομάτας για μεταποίηση παρουσίασε κατά τη δεκαπενταετία2004-2018 μείωση πάνω από 75%, τόσο στην καλλιεργούμενη έκταση (από 180.000 στρ σε 44.000 στρ), όσο και στην παραγόμενη ποσότητα πρώτης ύλης (από 1.200.000 τόνους σε 310.000 τόνους). Τονίστηκε για μια ακόμη φορά ότι η βιομηχανική τομάτα αποτελεί μια από τις παραδοσιακότερες καλλιέργειες της μεσογείου και της χώρας μας ειδικότερα, είναι κατά 70% εξαγωγικός κλάδος, ενώ είναι βασικός τροφοδότης σειράς προϊόντων και υπηρεσιών, ιδιαίτερης σημασίας για τη μεταποίηση και την αγροτική οικονομία.Την τελευταία εικοσαετία ιδρύθηκαν και λειτούργησαν, άνω των 20 βιομηχανιών, με δυνατότητα μεταποίησης άνω του 1 εκατομμυρίου τόνων βιομηχανικής τομάτας, ενώσήμερα λειτουργούν 4-5 βιομηχανίεςστο 50 – 70% της δυναμικότητάς τους, και υπολειτουργούν άλλες τόσες.
Στα συσσωρευμένα πλέον προβλήματα του κλάδου, ήρθαν να προστεθούν και μάλιστα με τάσεις μόνιμης παρουσίας, τα παράγωγα της κλιματικής αλλαγής, με γενικευμένες και επαναλαμβανόμενες τα τελευταία έτη καταστροφές, καταδεικνύοντας ως ένα πολύ μεγάλο βαθμό και την οργανωτική και καταστατική αδυναμία του ΕΛΓΑ να ανταποκριθεί σ΄ αυτή τη σύγχρονη απειλή.
Ο Πρόεδρος του ΘΕΣΤΟ κ. Σουλιώτης, ανασκοπώντας την εξέλιξη των ζημιών που έπληξαν την καλλιέργεια, έδειξε ως ζημιογόνα αίτια το χαλάζι και τις πολύ ισχυρές βροχοπτώσεις, μετέφερε την αγωνία για την επιβίωση των τοματοπαραγωγών της χώρας και μίλησε για επισφαλείς συνθήκες για το μέλλον της καλλιέργειας, ζητώντας εκ μέρους και των υπολοίπων παρευρισκόμενων συναδέρφων του, ως πρώτα και άμεσα μέτρα ανακούφισης των πληγέντων και πολιτικής στήριξης της βιωσιμότητας της καλλιέργειας, την άμεση λήψη των παρακάτω:
Να αναγνωριστεί το σύνολο της ζημιάς που αναγγέλθηκε στον ΕΛΓΑ από τους πληγέντες παραγωγούς βιομηχανικής τομάτας, ως προερχόμενη από ακραία καιρικά φαινόμενα.
Να ανακοινωθούν έγκαιρα οι τελικές εκτιμήσεις ζημιών.
Να μην υπάρξει κανένας παραγωγός που να μη λάβει τη συνδεδεμένη ενίσχυση 2018, λόγω μειωμένης στρεμματικής απόδοσης.
Να αποζημιωθούν το ταχύτερο δυνατό οι τοματοπαραγωγοί.
Να προχωρήσουν οι διαδικασίες αλλαγής του Κανονισμού του ΕΛΓΑ και προσαρμογής του στις σύγχρονες απαιτήσεις.
Από πλευράς του Υπουργού τονίστηκε ότιτόσο η Κυβέρνηση όσοκαι το Υπουργείο του οποίου ηγείται, στέκεται και θα συνεχίζει να στέκεται δίπλα σε κάθε δίκαιο αίτημα του αγροτικού κόσμου. Συγκεκριμένα ο Υπουργός:
Δεσμεύτηκε για προκαταβολή της αποζημίωσης του ΕΛΓΑ εντός του 2018.
Δεσμεύτηκε ότι δε θα χαθεί ούτε ένα ευρώ από τη συνδεδεμένη ενίσχυση, ζητώντας από τις Οργανώσεις των Παραγωγών να επικοινωνήσουν και με τις τοπικές ΔΑΟΚ.
Διαβεβαίωσε ότι η επικείμενη αλλαγή του Κανονισμού του ΕΛΓΑ θα γίνει για πρώτη φορά με στατιστική και αναλογιστική μελέτη -που έχει ήδη ξεκινήσει- των αποζημιούμενων φαινομένων, χωρίς όμως να μπορεί να δεσμευτεί και για το χρόνο ολοκλήρωσης των σχετικών διεργασιών.
Ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ υπενθύμισε ότι ο Οργανισμός στάθηκε και πέρυσι αρωγός των παραγωγών βιομηχανικής τομάτας που επλήγησαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα τα οποία επικράτησαν, ζήτησε από τους φορείς να στείλουν άμεσα τις προτάσεις τους ώστε να συμπεριληφθούν στην επεξεργασία που ήδη έχει ξεκινήσει για την αναθεώρηση του Κανονισμού, ενώ δήλωσε ανοιχτός στη συζήτηση για ένταξη στο νέο Κανονισμό και προαιρετικών καλύψεων.
Από τη δική του πλευρά, ο Υφυπουργός Α.Α.Τ κ. Κόκκαλης πρότεινετην άμεση σύσταση Ομάδας Εργασίας για τη Βιομηχανική Τομάτα, λαμβάνοντας και τη άμεση και σύμφωνη γνώμη του Υπουργού, ώστε να εκκινήσει τις σχετικές διαδικασίες. Το έργο της Ομάδας Εργασίας προτάθηκε να είναι η ανασκόπηση της υφιστάμενης κατάστασης, η διερεύνηση περιοριστικών και αναπτυξιακών παραγόντων και τέλος ο καθορισμός στόχων και δράσεων σε βάθος πενταετίας, ενώ θα ζητηθεί να συμμετάσχουν σ’ αυτήν, εκτός των Υπηρεσιών και Οργανισμών του Υπουργείου, Μεταποιητικές Βιομηχανίες, Οργανώσεις Παραγωγών, Τραπεζικοί φορείς, Πανεπιστήμια, Ινστιτούτα κλπ.