Ειδήσεις

Μάξιμος: Να διπλασιαστεί το επίδομα θέρμανσης που πετσόκοψε ο ΣΥΡΙΖΑ


«Ο ΣΥΡΙΖΑ, που ως αντιπολίτευση είχε αναγάγει τα μαγκάλια σε σημαία της δημαγωγικής του ρητορικής, ερχόμενος στην εξουσία έβαλε στην κλίνη του Προκρούστη το επίδομα θέρμανσης και το πετσόκοψε στο ¼ αυτού που έδινε η κυβέρνηση Σαμαρά! Θύματα της πολιτικής του είναι τα αδύναμα οικονομικά στρώματα, που με το πετρέλαιο θέρμανσης να έχει σκαρφαλώσει στα 1,20 ευρώ αδυνατούν να ανταπεξέλθουν. Άμεσα, λοιπόν, επιβάλλεται ο διπλασιασμός, τουλάχιστον, του επιδόματος θέρμανσης». Τα παραπάνω δήλωσε ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Λαρίσης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος με αφορμή την ερώτηση που συνυπογράφει προς τον υπουργό Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Στην ερώτηση αναφέρεται ότι «η ψευδεπίγραφη κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ αποκαλύπτεται με την στάση της στο θέμα του επιδόματος του πετρελαίου θέρμανσης. Το 2014 η προηγούμενη κυβέρνηση με κορμό τη ΝΔ μείωσε κατά 30% τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και διατήρησε την καταβολή επιδόματος για το πετρέλαιο θέρμανσης, ύψους 0,35 ευρώ το λίτρο, με διευρυμένα εισοδηματικά κριτήρια, προκαταβάλοντας το 25% του επιδόματος».

Ωστόσο, προσθέτουν «όταν ανέλαβε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ–ΑΝΕΛ:

1ον) Αύξησε τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 22% και τον ΦΠΑ στο 24% εκτοξεύοντας την τιμή του.

2ον) Μείωσε αρχικά το επίδομα θέρμανσης από το 0,35 ευρώ το λίτρο, στο 0,25 ευρώ το λίτρο και στη συνέχεια στο 0,125 ευρώ το λίτρο.

3ον) Μείωσε κατά 50% τον αριθμό των δικαιούχων θεσπίζοντας “κόφτη” που απέκλειε ανθρώπους που λάμβαναν το επίδομα θέρμανσης τα προηγούμενα χρόνια».

Οι ερωτώντες βουλευτές υπογραμμίζουν ότι «η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης για τη φετινή περίοδο ξεκίνησε και οι πολίτες θα κληθούν να το προμηθευτούν σε τιμή που θα αγγίζει το 1,15 ευρώ το λίτρο, εξαιτίας της αύξησης των διεθνών τιμών αλλά και των εξοντωτικών φόρων που έχει επιβάλλει η κυβέρνηση. Έτσι όπως διαμορφώνεται η κατάσταση, η ΝΔ θεωρεί ότι είναι αναγκαίος τουλάχιστον ο διπλασιασμός του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης, στα 120 εκατ. ευρώ, επαναφέροντας παράλληλα τα διευρυμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια χορήγησης του 2014. Το επιπλέον ποσό των 60 εκατ. ευρώ μπορεί να ενταχθεί στη διανομή κοινωνικού μερίσματος και να αντληθεί από τον δημοσιονομικό χώρο που υποστηρίζει η Κυβέρνηση ότι υφίσταται. Εναλλακτικά, μπορεί να χορηγηθεί από το αποθεματικό του κρατικού προϋπολογισμού, με την αιτιολογία ότι πρόκειται για έκτακτη ανάγκη που οφείλεται σε εξωγενείς παράγοντες».

Προηγούμενο άρθρο Νέος εξοπλισμός για το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας
Επόμενο άρθρο Παν/μιο Θεσσαλίας: Τιμητικό αφιέρωμα στον Β.Δ. Αναγνωστόπουλο