Ειδήσεις

Μάξιμος: Κινδυνεύουν οι συντάξεις από το brain drain


Την ανάγκη να υπάρξει άμεσα «πολιτική αλλαγή» που θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις αναστροφής της φυγής νέων στο εξωτερικό, επισήμανε ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Λαρίσης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, χαιρετίζοντας την εκδήλωση με θέμα: «Brain drain: Η φυγή των νέων στο εξωτερικό, μια ανοιχτή πληγή για την Ελλάδα», που διοργάνωσαν από κοινού η ΝΟΔΕ και η ΔΗΜΤΟ Λάρισας της ΝΔ σε κεντρικό ξενοδοχείο της πόλης.

Ο Θεσσαλός πολιτικός κληθείς από την πρόεδρο της ΔΗΜΤΟ κ. Σοφία Ζάχαρη να χαιρετίσει την εκδήλωση αναφέρθηκε ευθέως στον κίνδυνο περικοπής των συντάξεων αν συνεχιστεί η διαρροή νέων στο εξωτερικό και δεν επιστρέψει στην πατρίδα το μεγαλύτερο μέρος αυτών.

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος συνεχάρη «τη ΝΟΔΕ και τη ΔΗΜΤΟ Λάρισας για την πρωτοβουλία της ενδιαφέρουσας εκδήλωσης για τη φυγή των νέων στο εξωτερικό, που έχει επιδεινωθεί στα χρόνια της κρίσης» και καλωσόρισε στη Λάρισα «τον νηφάλιο αντιπρόεδρο της ΝΔ και φίλο Κωστή Χατζηδάκη, τον πολλά υποσχόμενο αναπληρωτή εκπρόσωπο Κωνσταντίνο Κυρανάκη, τον πανεπιστημιακό δάσκαλο Μιχάλη Αργύρου», ενώ  χαιρέτησε «την παρουσία στο πάνελ του π. πρύτανη του πανεπιστημίου Θεσσαλίας, του καθηγητή Κωνσταντίνου Γουργουλιάνη, για τον οποίο καμαρώνουμε ιδιαίτερα».

Το στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην τοποθέτησή του σημείωσε τα εξής:

«Στις 25 Αυγούστου του 1922, με το παλαιό ημερολόγιο, λίγες μέρες πριν την μικρασιατική καταστροφή, ο Γεώργιος Βλάχος με ένα πύρινο άρθρο του στην “Καθημερινή” εγκαλεί τον Ιωάννη Μεταξά γιατί, ενώ η πατρίδα τον ανέθρεψε, τον σπούδασε, τον εκπαίδευσε, αρνήθηκε, όταν έφτασε η ώρα, τις υπηρεσίες του προς αυτήν, μη αποδεχόμενος να ηγηθεί ως αρχιστράτηγος της μικρασιατικής εκστρατείας διότι θεωρούσε ότι δεν θα είχε ευτυχές τέλος. Βεβαίως, δεν μπορούμε να εγκαλέσουμε τα παιδιά, τους νέους επιστήμονες που εγκαταλείπουν τη χώρα αναζητώντας ευκαιρίες απασχόλησης, ευκαιρίες για καλύτερη ζωή. Μάλλον τη χώρα πρέπει να εγκαλέσουμε που δεν τους παρέχει αυτές τις ευκαιρίες. Η ουσία, όμως, είναι ότι σε εθνικό επίπεδο δαπανούμε τεράστιους πόρους, αλλά και σε επίπεδο νοικοκυριού το κόστος για να σπουδάσουν τα παιδιά μας είναι μεγάλο και τελικά στερούμαστε των γνώσεων και δεξιοτήτων που απέκτησαν. Γιατί αυτοί που φεύγουν δεν είναι οι γκασταρμπάιντερ, οι ανειδίκευτοι εργάτες της δεκαετίας του ‘60 που πήγαιναν “στις φάμπρικες της Γερμανίας και στου Βελγίου τις στοές”. Είναι ό,τι πιο δυναμικό και παραγωγικό διαθέτει η χώρα σε ανθρώπινο δυναμικό. Γιατροί, πολιτικοί μηχανικοί, πληροφορικάριοι. Επιστήμονες με μεταπτυχιακά και διδακτορικά. Οι συνέπειες απ’ αυτή τη φυγή είναι σοβαρές, κι αν δεν αναστραφούν σύντομα θα καταστούν δραματικές».

 

Χώρα γερόντων…

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος συνέχισε λέγοντας ότι «χθες, στο γραφείο του προέδρου της ΝΔ, είχαμε μια μακρά σύσκεψη για το δημογραφικό στην οποία συμμετείχε και ο κ. Αργυρού. Όπως πολλοί ίσως γνωρίζετε, είμαι αντιπρόεδρος στη Διακομματική Επιτροπή για το Δημογραφικό, προταθείς από την αξιωματική αντιπολίτευση. Τα δεδομένα είναι σοκαριστικά. Η Ελλάδα το 2050 θα είναι μια χώρα γερόντων. Ήδη ένας στους πέντε σήμερα είναι άνω των 65 ετών. Και η κατάσταση επιδεινώνεται από το brain drain. Δεν είναι ότι φεύγει ό,τι πιο μορφωμένο έχουμε, αλλά ότι εγκαταλείπει τη χώρα μια ολόκληρη γενιά, η οποία αν δεν γυρίσει στα επόμενα 5 χρόνια και κάνει οικογένεια στο εξωτερικό δύσκολα θα επανέλθει στην Ελλάδα. Οι συνέπειες, λοιπόν, αν σύντομα δεν υπάρξει αναστροφή αυτής της πραγματικότητας, θα είναι δραματικές σε επίπεδο δημογραφικό, ασφαλιστικό, σε επίπεδο συστήματος υγείας που θα επιβαρυνθεί. Κι επειδή βλέπω και αρκετούς φίλους συνταξιούχους ανάμεσα σας, θέλω να πω ότι ασχέτως τι λέμε οι πολιτικοί ότι δεν θα μειωθούν οι συντάξεις, αν δεν επανέλθουν οι νέοι στη χώρα, αν δεν υπάρχουν εργαζόμενοι που πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές, πώς θα καταβάλλονται συντάξεις;

Χρειάζεται, επομένως, μια άλλη πολιτική προσέλκυσης επενδύσεων, ένα φιλικό επενδυτικό περιβάλλον που θα επιτρέψει τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης.

Είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δουζίνας ότι εκτός των γερμανικών αποζημιώσεων πρέπει να διεκδικήσουμε και αποζημιώσεις από τις χώρες στις οποίες εργάζονται νέοι Έλληνες επιστήμονες. Επειδή φοβούμαι ότι αυτό μάλλον είναι ουτοπικό, θα πρότεινα να κάνουμε κάτι πιο ρεαλιστικό. Στις εκλογές να κάνουμε πράξη την πολιτική αλλαγή. Να δώσουμε τη δυνατότητα στον Κυριάκο Μητσοτάκη ως πρωθυπουργό και στη ΝΔ ως κυβέρνηση να υλοποιήσουν ένα κυβερνητικό πρόγραμμα που θα δώσει την ευκαιρία στα παιδιά αυτά να επιστρέψουν στην Ελλάδα και να μεταλαμπαδεύσουν τις βέλτιστες πρακτικές από τις χώρες στις οποίες εργάστηκαν».

Την ιδιαίτερα επιτυχή εκδήλωση παρακολούθησαν στελέχη της ΝΔ και πλήθος κόσμου.

Προηγούμενο άρθρο Συμμετοχή του Δήμου Λαρισαίων σε δράση study visit στην πόλη του Μπρίστολ
Επόμενο άρθρο Το Δήμαρχο Μουζακίου κ. Κωτσό βράβευσε η Πανελλήνια Ένωση Γενικών Γραμματέων Ελλάδος Τ.Α.