Ειδήσεις

Μάξιμος: Διευκολύνετε τους Έλληνες της Κριμαίας να έρχονται στην Ελλάδα


Να αρθούν τα εμπόδια έλευσης στην Ελλάδα ομογενών από την Κριμαία λόγω της προσάρτησής της στη Ρωσία, ζήτημα που του ετέθη από τον εκπρόσωπο του ελληνισμού της Κριμαίας, βουλευτή της τοπικής βουλής, κ. Ιωάννη Σόνους, ζητά ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Λαρίσης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, με ερώτησή του στον πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών κ. Αλέξη Τσίπρα.

Το στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισημαίνει ότι «στην χερσόνησο της Κριμαίας η ελληνική παρουσία είναι αδιάλειπτη από την εποχή των πρώτων αποικισμών των αρχαίων ελληνικών πόλεων. Η χερσόνησος στάθηκε πάντοτε ένας γεωπολιτισμικός κρίκος που συνέδεε τον ελληνισμό και τις ποικίλες φυλές που ζούσαν στις βόρειες ακτές του Εύξεινου Πόντου. Ακόμη και μετά την μετανάστευση, το 1778, των Ελλήνων της Κριμαίας από το τότε Ταταρικό χανάτο στην περιοχή που ίδρυσαν στη συνέχεια την Μαριούπολη, Έλληνες συνέχισαν να ζουν στην Ταυρική χερσόνησο. Σύντομα, μάλιστα, αναζωογονήθηκαν με νέο αίμα από τις περιοχές του οθωμανοκρατούμενου ελληνισμού, όταν η Κριμαία κατέστη ρωσικό έδαφος. Την περίοδο δε του Β΄ παγκοσμίου πολέμου, ο ελληνικός πληθυσμός πολέμησε καθολικά τον Γερμανό κατακτητή, με αποτέλεσμα να υποστεί μαζικά αντίποινα, ενώ το 1944 εξορίστηκε ολόκληρος από τον Στάλιν στην Κεντρική Ασία, απ’ όπου επέστρεψε μετά από δεκαετίες. Οι Έλληνες της Κριμαίας, ωστόσο, στο διάβα της ιστορίας τους δεν λησμόνησαν ποτέ την εθνική τους ταυτότητα, την οποία διατήρησαν άσβεστη και μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, όταν πλέον μπορούσαν ελεύθερα να επισκέπτονται την Ελλάδα.

Δυστυχώς, όμως, μετά το 2014, οι Έλληνες της Κριμαίας, που υπολογίζονται γύρω στις 7.000, βρέθηκαν σε λίαν δυσχερή θέση, καθώς έγιναν θύματα των πρόσφατων γεωπολιτικών ανακατατάξεων και πλέον δεν μπορούν να ταξιδεύσουν στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, όπως καταγγέλλεται από τους ίδιους, μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσική Ομοσπονδία, οι ελληνικές διπλωματικές αρχές στη Ρωσία δεν τους εκδίδουν θεωρήσεις για να επισκεφθούν την Ελλάδα, θεωρώντας ότι αυτές πρέπει να τις δίνουν τα ελληνικά προξενικά γραφεία στην Ουκρανία. Κάτι τέτοιο, όμως, είναι αδύνατο, καθώς, πέραν του γεγονότος ότι Ρωσία και Ουκρανία βρίσκονται σχεδόν σε εμπόλεμη κατάσταση, δεν διαθέτουν και τα απαραίτητα ουκρανικά έγγραφα για να πάρουν βίζα από τις ελληνικές αρχές επί ουκρανικού εδάφους.

Είναι προφανές ότι οι ομογενείς στην Κριμαία έρχονται αντιμέτωποι με μια κατάσταση για την οποία οι ίδιοι δεν ευθύνονται, και για τούτο η Ελλάδα πρέπει να δώσει απαραιτήτως μια λύση. Δεν είναι επιτρεπτό οι άνθρωποι αυτοί, ανάμεσα στους οποίους υπάρχουν πολλοί διακεκριμένοι επιστήμονες, και οι οποίοι διατηρούν ζωντανή την ελληνική ταυτότητα χιλιετιών στον τόπο αυτό, να στερούνται του δικαιώματος της επίσκεψης στην Ελλάδα».

Κατόπιν τούτων, ο Μάξιμος Χαρακόπουλος, ρωτά τον αρμόδιο υπουργό αν αληθεύει ότι οι ελληνικές προξενικές αρχές στη Ρωσική Ομοσπονδία δεν δίνουν θεωρήσεις στους Έλληνες της Κριμαίας και αν ναι, πώς προτίθεται να επιλύσει το πρόβλημα, καθώς, λόγω των υφιστάμενων προβλημάτων, στην ουσία οι ομογενείς μας αποκλείονται από το να επισκεφθούν την Ελλάδα;».

Προηγούμενο άρθρο Εμποροϋπάλληλοι Λάρισας: Όλοι στην απεργία της 14ης Νοεμβρίου
Επόμενο άρθρο Η Περιφέρεια Θεσσαλίας προωθεί τον Γαστρονομικό Τουρισμό