Ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Θεσσαλίας & Κεντρικής Ελλάδος απηύθυνε Υπόμνημα στον Υπουργό Υποδομών & Μεταφορών κ. Χρήστο Σπίρτζη, σχετικά με τα προβλήματα που έχουν προκύψει στις επιχειρήσεις, από την απαγόρευση της διέλευσης των φορτηγών οχημάτων, άνω των 3,5 τόνων, από το παράπλευρο και εναλλακτικό οδικό δίκτυο των αυτοκινητοδρόμων και των οδών ταχείας κυκλοφορίας.
Το Υπόμνημα κοινοποιήθηκε επίσης στον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδος, κ. Κωνσταντίνο Μπακογιάννη, στην Αντιπεριφερειάρχη Βοιωτίας, κα Φανή Παπαθωμά, στο Επιμελητήριο Βοιωτίας και στην Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος.
Αναλυτικότερα:
Ο Σύνδεσμος διατύπωσε τη σύμφωνη γνώμη του, στο έγγραφο υπόμνημα του Επιμελητηρίου Βοιωτίας, καθώς και της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, με τα οποία αναδεικνύονται τα σοβαρότατα και πιεστικά προβλήματα που έχουν προκύψει στις επιχειρήσεις, από την απαγόρευση της διέλευσης των φορτηγών οχημάτων, άνω των 3,5 τόνων, από το παράπλευρο και εναλλακτικό οδικό δίκτυο των αυτοκινητοδρόμων και των οδών ταχείας κυκλοφορίας.
Ο Σύνδεσμός, εξ΄ αρχής, είχε επισημάνει ότι η εφαρμογή του μέτρου για την υποχρεωτική κίνηση των οχημάτων, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, υπό ιδιαίτερα γραφειοκρατικές διαδικασίες, μόνο από το κεντρικό οδικό δίκτυο, θα επέφερε περαιτέρω πιέσεις και προβλήματα στις επιχειρήσεις. Σε περιοχές μάλιστα, όπως η Βοιωτία, στην οποία υπάρχει ιδιαίτερη βιομηχανική συγκέντρωση, με αξιοσημείωτη εξαγωγική δραστηριότητα, έχουν αναπτυχθεί σοβαρού μεγέθους συμπληρωματικές οικονομικές δραστηριότητες εμπορίας αλλά και διακίνησης αγαθών και πρώτων υλών, οι επιπτώσεις είναι πολλαπλά δυσμενέστερες, καθώς έχουν προκύψει περαιτέρω πρακτικές καθημερινές δυσκολίες, και κυρίως επιπρόσθετη δαπάνη στο ήδη επιβαρυμένο και μεγάλο κόστος λειτουργίας τους. Σε παλαιότερα υπομνήματα του Συνδέσμου, επί του θέματος, είχε επισημανθεί ότι: Η επιλογή της διακίνησης εμπορευμάτων, προϊόντων και πρώτων υλών, διαμέσου του παράπλευρου και του εναλλακτικού οδικού δικτύου των αυτοκινητοδρόμων και των οδών ταχείας κυκλοφορίας, υπήρξε μια επιλογή των επιχειρήσεων, των επαγγελμάτων του κλάδου των χερσαίων εμπορευματικών μεταφορών αλλά και των επιχειρήσεων logistics, λόγω του υψηλότατου αντιτίμου των πολλαπλών διοδίων, που επιβαρύνουν δυσανάλογα το κόστος των προϊόντων και επιδρούν αρνητικά στην ανταγωνιστικότητά τους. Η επίπτωση από το κόστος των διοδίων, επέφερε περαιτέρω αρνητικές συνέπειες στο ήδη υψηλό λειτουργικό κόστος των επιχειρήσεων, οι οποίες έχουν εξαντλήσει πλέον τις οικονομικές τους δυνατότητες απορρόφησης αυτού. Η απόκτηση των αδειών διέλευσης από το παράπλευρο – εναλλακτικό οδικό δίκτυο που αφορούν στις θεσπισμένες, με την υπ΄ αριθμ. ΔΝΣγ/οικ. 53494/ΦΝ 393/11.8.2016 Υπουργική Απόφαση, εξαιρέσεις, απαιτεί μια ιδιαίτερα χρονοβόρα και περίπλοκη γραφειοκρατική διαδικασία, την οποία καλούνται να διεκπεραιώσουν οι ενδιαφερόμενοι. Τέλος, η νομοθέτηση της επιβολής υψηλότατων προστίμων, δημιουργεί συνθήκες ασφυξίας στις επιχειρήσεις.
Η διατήρηση των συγκεκριμένων νομοθετικών ρυθμίσεων έχει προκαλέσει σοβαρά ζητήματα για τις επιχειρήσεις. Για την επίλυση αυτών ο Σύνδεσμος πρότεινε: 1. Την παροχή της δυνατότητας χρήσης των εναλλακτικών διόδων διέλευσης, όπως ισχύει τουλάχιστον σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, με τη χρήση του συνόλου του υφιστάμενου οδικού δικτύου, χωρίς περιορισμούς και πρόσθετες οικονομικές αλλά και γραφειοκρατικές επιβαρύνσεις, δικαίωμα το οποίο στερούνται οι ελληνικές επιχειρήσεις. 2. Την άρση της απαγόρευσης κυκλοφορίας στην παλαιά Εθνική οδό Αθηνών-Θεσσαλονίκης, με την παράλληλη θέσπιση ανώτατου ορίου ταχύτητας τα 60 χλμ/ώρα στα τμήματα αυτής, όπως ισχύει σε όλα τα Ευρωπαϊκά δίκτυα, και την ανάλογη επιτήρηση του από τις αρχές, προκειμένου, σημαντικές περιοχές του ηπειρωτικού κορμού της χώρας να μην βρίσκονται αποκλεισμένες και εκτός του δικτύου εξυπηρέτησης logistics με όλες τις δυσμενείς συνέπειες για τις οικονομίες τους. 3. Τη μείωση του κόστους των διοδίων για τα οχήματα των επιχειρήσεων και τους επαγγελματίες των χερσαίων εμπορευματικών μεταφορών. Κλείνοντας την επιστολή του ο Σύνδεσμος τόνισε ότι το μέγεθος του προβλήματος που έχει προκληθεί είναι σημαντικό και εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα υπάρξουν πρωτοβουλίες με στόχο την επίλυσή του, μέσω της υιοθέτησης των ανωτέρω παρεμβάσεων που προτάθηκαν. |