Μάξιμος με ερώτηση στον Σκανδαλίδη: Πότε θα ξεκολλήσουν τα Σχέδια Βελτίωσης;


Αδικαιολόγητη καθυστέρηση στα Σχέδια Βελτίωσης καταλογίζει στην ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης με ερώτησή του στη βουλή ο Μάξιμος Χαρακόπουλος, εγκαλώντας την για χρονοβόρες διαδικασίες που έχουν εξοργίσει τους αγρότες. Ο Γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού της Νέας Δημοκρατίας και βουλευτής Λαρίσης καυτηριάζει το γεγονός ότι δεν αξιοποιήθηκε η εμπειρία των Περιφερειακών Ενοτήτων από προηγούμενες προκηρύξεις, καθώς επίσης και το υπάρχον μητρώο γεωτεχνικών αξιολογητών.

                 Η ερώτηση του κ. Χαρακόπουλου στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κώστα Σκανδαλίδη έχει ως εξής:

                 «Το Μέτρο 121 «Εκσυγχρονισμός Γεωργικών Εκμεταλλεύσεων» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης «Αλέξανδρος Μπαλτατζής», γνωστό στο ευρύ κοινό ως «Σχέδια Βελτίωσης», αποτελεί βασικό αναπτυξιακό εργαλείο για την πρωτογενή αγροτική παραγωγή και πρέπει να αξιοποιείται αποτελεσματικά ως επενδυτικό πρόγραμμα. Η ευρεία αποδοχή του στον αγροτικό κόσμο κατά τις προηγούμενες προκηρύξεις καταδεικνύει τη σημασία του για τις τοπικές αγροτοκεντρικές οικονομίες. 

                 Παρά το γεγονός ότι Σχέδια Βελτίωσης έχουν να προκηρυχθούν από το 2006, η προχειρότητα με την οποία σχεδιάστηκε και εκτελέστηκε η όλη διαδικασία από την προκήρυξη του Μέτρου έως σήμερα θέτει εν αμφιβόλω την αποτελεσματικότητά του ως εργαλείου αγροτικής ανάπτυξης και γεννά ερωτηματικά σχετικά με την διαδικασία αξιολόγησης των προτεινόμενων επενδύσεων. Μετά την έναρξη της διαδικασίας υποβολής των φακέλων το Φεβρουάριο του 2011, σωρεία προβλημάτων οδήγησαν στη μετάθεση της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής τον Σεπτέμβριο του 2011. Στη συνέχεια, τον Νοέμβριο του ιδίου έτους, η ηγεσία του ΥΠΑΑΤ ανακοίνωσε πως η αξιολόγηση των 7.700 περίπου φακέλων θα γίνει από 357 αξιολογητές των υπηρεσιών του Υπουργείου μετά από σχετική διαδικασία. Προς έκπληξη, όμως, όλων, στις 21 Δεκεμβρίου 2011, προκηρύχθηκε ανοιχτός διαγωνισμός για την ανάδειξη ιδιώτη συμβούλου που θα αξιολογήσει 5.000 φακέλους, με προϋπολογισμό 123.000 ευρώ και με την υποχρέωση να παραδώσει τα αποτελέσματα μέχρι τις αρχές του 2013.

                 Οι διαμαρτυρίες του αγροτικού κόσμου σχετικά με τη μεγάλη αυτή καθυστέρηση στη διαδικασία αξιολόγησης είναι εντονότατες, αφού σχεδόν ένα χρόνο μετά την έναρξη της προθεσμίας για υποβολή των φακέλων, οι διαδικασίες αξιολόγησης βρίσκονται ακόμα στην αρχή. 

                 Και όλα αυτά συμβαίνουν ενώ ο αγροτικός κόσμος, εν μέσω της οικονομικής κρίσης και της συνεχιζόμενης ύφεσης, πλήττεται εντονότατα. Είναι ακατανόητο γιατί το αρμόδιο Υπουργείο δεν προχωρά άμεσα το έργο της αξιολόγησης και υλοποίησης των Σχεδίων Βελτίωσης τη στιγμή μάλιστα που υπάρχει μεγάλη συμμετοχή από τους αγρότες και που, τόσο οι ίδιοι όσο και οι τοπικές αγροτικές κοινωνίες, χρειάζονται τις επενδύσεις αυτές προκειμένου να «ανασάνουν» οικονομικά».

                 Κατόπιν τούτων ο κ. Χαρακόπουλος ρωτά τον αρμόδιο υπουργό:

  1. Για ποιο λόγο ακολουθήθηκε η ανωτέρω χρονοβόρα διαδικασία; Προτίθεστε να επιταχύνετε την αξιολόγηση των επενδύσεων δεδομένης και της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας;
  2. Γιατί δεν αξιοποιήθηκε η πρότερη εμπειρία των αρμόδιων Υπηρεσιών των Περιφερειακών Ενοτήτων από προηγούμενες προκηρύξεις; Γιατί δεν αξιοποιήθηκε το υπάρχον μητρώο γεωτεχνικών αξιολογητών;
  3. Πότε σκοπεύετε να υλοποιήσετε την εξαγγελία της ηγεσίας του Υπουργείου για προκήρυξη Σχεδίων Βελτίωσης αποκλειστικά για τους τευτλοπαραγωγούς;

  

Προηγούμενο άρθρο Συγκέντρωση πραγματοποιεί στις 21 Ιανουαρίου το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας
Επόμενο άρθρο Σύσκεψη στην περιφέρεια Θεσσαλίας για τη δημιουργία Φεστιβάλ για τον Όλυμπο