Μάξιμος για απάντηση Σκανδαλίδη: Αδικαιολόγητο «κούρεμα» στα αγροπεριβαλλοντικά


«Οι καθυστερήσεις και το μεγάλο «κούρεμα» στις προκηρύξεις του μέτρου 2.1.4. των γεωργοπεριβαλλοντικών ενισχύσεων αποτελούν τροχοπέδη στην προοπτική της βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας αλλά και προγραμμάτων όπως η μείωση της νιτρορύπανσης» τονίζει ο  Μάξιμος Χαρακόπουλος σχολιάζοντας την απάντηση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης σε σχετική ερώτησή του.

Η απάντηση του κ. Σκανδαλίδη στο Γραμματέα Πολιτικού Σχεδιασμού της Νέας Δημοκρατίας και βουλευτής Λαρίσης έχει ως εξής:

«Στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της 15ης Δεκεμβρίου 2011 υιοθετήθηκε η τροποποίηση του Καν. (ΕΚ) 1698/2005, η οποία δίνει τη δυνατότητα στα Κράτη-Μέλη που έχουν πληγεί περισσότερο από τη χρηματοπιστωτική και οικονομική κρίση και έχουν λάβει οικονομική ενίσχυση στο πλαίσιο κάποιου προγράμματος, να αυξηθεί το ποσοστό συνεισφοράς του Ευρωπαϊκού Γεωργικού Ταμείου Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ) που εφαρμόζεται για τα προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης.

Μεταξύ αυτών των Κρατών-Μελών είναι και η Ελλάδα, η οποία έχει λάβει οικονομική ενίσχυση από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Το ποσοστό συνεισφοράς του ΕΓΤΑΑ δύναται να αυξηθεί, κατ’ ανώτατο όριο, έως 95% των επιλέξιμων δημοσίων δαπανών στις επιλέξιμες για το στόχο σύγκλισης περιφέρειες, τις εξόχως απόκεντρες περιοχές και τα νησιά του Αιγαίου και έως 85% των επιλέξιμων δημοσίων δαπανών στις υπόλοιπες περιοχές.

Η ρύθμιση που προτείνεται, εφόσον υιοθετηθεί από τη χώρα μας, θα ισχύσει για τις πληρωμές που πρόκειται να πραγματοποιηθούν από την έγκριση της σχετικής πρότασης τροποποίησης του ΠΑΑ (όπου θα δηλώνονται τα νέα ποσοστά) και μέχρι το τέλος του 2013. Εφόσον χρησιμοποιηθεί το μέγιστο ποσοστό συγχρηματοδότησης, η Δημόσια Δαπάνη του Προγράμματος πρόκειται να μειωθεί τουλάχιστον κατά 750 εκ ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από τη μέχρι τώρα πορεία υλοποίησης του ΠΑΑ, το Πρόγραμμα έχει ενεργοποιηθεί κατά 94%, έχει ενταχθεί το 74% της ΔΔ και έχει πληρωθεί το 35% αυτής, με την απορρόφηση να ανέρχεται στο 43,5%. Αυτό σημαίνει ότι το Πρόγραμμα έχει υποχρεώσεις συγκεκριμένες, που προκύπτουν από τις πληρωμές που πρέπει να γίνουν, από τις νομικές δεσμεύσεις, από τις εντάξεις και εν τέλει από τις προκηρύξεις. Άρα, οι νέες προκηρύξεις που είχαν προγραμματιστεί πρέπει στο σύνολο τους να επανεξεταστούν.

Εντός του Ιανουαρίου πρόκειται να υποβληθεί στην ΕΕ η προαναφερόμενη τροποποίηση του Προγράμματος και στο πλαίσιο αυτό έχουν τροποποιηθεί, σε σχέση με ό, τι είχε ανακοινωθεί, οι προϋπολογισμοί των προσκλήσεων ενδιαφέροντος που αναφέρονται στην Ερώτηση. Οι πόροι κατά τους οποίους μειώνεται ο προϋπολογισμός του Μέτρου, δε θα υπάρχουν πλέον στο Πρόγραμμα καθώς αφορούν στην εξοικονόμηση της εθνικής συμμετοχής, η οποία επιτυγχάνεται με την αύξηση του ποσοστού συγχρηματοδότησης του ΕΓΤΑΑ. Άρα, οι πόροι κατά τους οποίους μειώνεται ο προϋπολογισμός, είναι η εθνική συμμετοχή, την οποία η Ελλάδα δεν μπορεί να καταβάλει.

Η ανάγκη αντικατάστασης της υπ’ αριθ. 239591/2-10-2009 ΚΥΑ (ΦΕΚ 2204/Β72-10-2009) «Γεωργοπεριβαλλοντικές ενισχύσεις στο πλαίσιο ορισμένων δράσεων του Μέτρου 2.1.4 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (Π.Α.Α.) 2007-2013 Αλέξανδρος Μπαλτατζής» από την υπ’ αριθ. 079833/24-10-2011 ΚΥΑ (ΦΕΚ 2366/Β725-10-2011), κατέστη υποχρεωτική λόγω:

•της κατάργησης του Καν. (ΕΚ)  1975/2006 «για τη θέσπιση λεπτομερών κανόνων εφαρμογής του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1698/2005 του Συμβουλίου όσον αφορά την εφαρμογή διαδικασιών ελέγχου καθώς και την πολλαπλή συμμόρφωση σε σχέση με μέτρα στήριξης της αγροτικής ανάπτυξης» και της αντικατάστασης του από τον Καν. (ΕΕ) 65/2011 και

• των αλλαγών στη δομή των Περιφερειακών Υπηρεσιών που αποτελούν τους φορείς υλοποίησης του Μέτρου 214 του ΠΑΑ, τις οποίες επέφερε ο Ν. 3852/4-6-2010 (ΦΕΚ 8 7/Α 77-6-2010) «Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης – Πρόγραμμα Καλλικράτης».

 

 

Προηγούμενο άρθρο Σύλληψη ημεδαπού για φθορά σε κάδους απορριμμάτων
Επόμενο άρθρο Έγκριση συμβασιοποίησης για την Βόρεια παράκαμψη της Λάρισας