Η Αντιδημαρχία Πολιτισμού κι Επιστημών Δήμου Λαρισαίων, η Κινηματογραφική Λέσχη Λάρισας, το βιβλιοπωλείο Καλτσάς και οι Εκδόσεις Αρμός διοργανώνουν την παρουσίαση του νέου βιβλίου του Μίμη Τσακωνιάτη: «Γιάννης Σμαραγδής, ο αρχιτέκτονας της ψυχής: Καλή σου νύχτα κυρ’ Αλέξανδρε» την Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2019 και ώρα 19.00 στο Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο (Ρούζβελτ 59, Λάρισα).
Θα προηγηθεί η προβολή της ταινίας (διάρκειας 55´) του Γιάννη Σμαραγδή: «Καλή σου νύχτα κυρ’ Αλέξανδρε».
Για το βιβλίο θα μιλήσουν: Θόδωρος Καρυώτης και ο Γιάννης Σμαραγδής.
Διαβάζει αποσπάσματα η Ρέτα Κουτσοκώστα.
Είσοδος ελεύθερη.
(Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)
Υπάρχει σύγχρονη πρόταση που μπορεί να δώσει λύσεις στα πολλαπλά και ακανθώδη προβλήματα ταυτότητας του Νεοέλληνα;
Είναι δυνατόν το έργο ενός εκ των κορυφαίων Ελλήνων συγγραφέων, όπως ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, να μεταφερθεί στον κινηματογράφο επάξια;
Στο βιβλίο τούτο, ο Μίμης Τσακωνιάτης αναδεικνύει με συναρπαστικό τρόπο, το πώς ο «βιογράφος του ελληνικού φωτός» Γιάννης Σμαραγδής, επιχειρεί για πρώτη φορά στην ιστορία του κινηματογράφου μας, με όχημά του τον άγιο των ελληνικών γραμμάτων Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη, να επανασυνδέσει το βλέμμα του Έλληνα «θεατή» με την υπέρτατη ιδέα της Ομορφιάς!
Ηταινία «Καλή σου νύχτα κυρ’ Αλέξανδρε»
Στα όμορφα τοπία της Σκιάθου, μυθοπλασία και βιογραφική έρευνα εναρμονίζονται για να φιλοτεχνήσουν ένα πορτρέτο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, σε μια τηλεταινία τριακονταπενταετίας που βγαίνει για πρώτη φορά στις αίθουσες.
Πρόκειται για δραματοποιημένη παρουσίαση μερικών από τα πιο γνωστά έργα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη από μια ομάδα ηθοποιών η οποία ταξιδεύει στη γενέτειρα του συγγραφέα. Παράλληλα με τη δραματοποίηση αυτή, επιχειρείται ανασύσταση στιγμών του μοναχικού βίου του μεγάλου Σκιαθίτη συγγραφέα.
Στο ρόλο του μεγάλου Έλληνα συγγραφέα, ο Βασίλης Διαμαντόπουλος.
Μία προσέγγιση γεμάτη πάθος και γνώμη για τον άνθρωπο και το έργο του, μια συνταρακτική διερεύνηση από τον σκηνοθέτη του «El Greco».
O Γιώργος Αρβανίτης έχει κάνει τη φωτογραφία, η Ελένη Καραΐνδρου τη μουσική και ο Γιώργος Τριανταφύλλου το μοντάζ.