Ειδήσεις

Ρένα Καραλαριώτου: Οι έξυπνες πόλεις δεν χάνουν Πανεπιστήμια


Στο θέμα της κατάργησης του ΤΕΙ Θεσσαλίας επανέρχεται η υποψήφια δήμαρχος Λαρισαίων , κ. Ρένα Καραλαριώτου, επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο Δήμο Λαρισαίων, με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις για το επίμαχο νομοσχέδιο. «Ακόμη μια ιστορική ευκαιρία χάνεται, οριστικά πια, για την πόλη. Η Λάρισα, το μεγαλύτερο κοινωνικό και οικονομικό κέντρο της κεντρικής Ελλάδας, χάνει την έδρα ενός ανώτατου εκπαιδευτικού ιδρύματος, του ΤΕΙ Θεσσαλίας, ενώ το κέντρο των αποφάσεων για το εκπαιδευτικό και ερευνητικό μέλλον της Θεσσαλίας  μεταφέρεται στον Βόλο», υπογραμμίζει η υποψήφια δήμαρχος.

Τη στιγμή που ισοπεδώνεται το Πανεπιστημιακό μέλλον της Λάρισας, ο κ.Καλογιάννης και η ομάδα του τηρούν «σιγήν ιχθύος», παρά την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λάρισας ενάντια στον τρόπο που επιχειρείται η κατάργηση του ΤΕΙ Θεσσαλίας, με έδρα τη Λάρισα, και η απορρόφησή του από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, με έδρα τον Βόλο. Επιλέγουν να “κάνουν πλάτες” στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και τον υπουργό Παιδείας, Κ.Γαβρόγλου. Επιλέγουν να σιωπούν, σε βάρος της πόλης της Λάρισας.

Δεν είμαστε αντίθετοι στη δημιουργία ενιαίου πανεπιστημιακού πλέγματος για τη Θεσσαλία, αλλά υπό συγκεκριμένες και ξεκάθαρες προϋποθέσεις, τις οποίες έχει προτάξει και η Σύγκλητος του ΤΕΙ Θεσσαλίας –και καμία από αυτές τις προϋποθέσεις δεν περιλαμβάνεται στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο.

Στην περίπτωση της Θεσσαλίας, παραμένει ακατανόητη η εμμονή στην μεταφορά του συνόλου των οικονομικών, διοικητικών και εκπαιδευτικών αποφάσεων από τη Λάρισα στον Βόλο. Να υπενθυμίσουμε ότι η πρόταση από το ίδιο το ΤΕΙ Θεσσαλίας για την  οργάνωση του νέου ενιαίου Πανεπιστημίου προβλέπει την ύπαρξη αυτοτελών προϋπολογισμών για κάθε γεωγραφική ενότητα του μελλοντικού ενιαίου Πανεπιστημίου.

Εκτιμούμε, βεβαίως, ότι η τέταρτη μεγαλύτερη περιφέρεια της ηπειρωτικής Ελλάδας είναι σε θέση να στηρίξει και να υποστηρίξει τη λειτουργία δύο αυτόνομων Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων, που θα μπορούσαν να αναδείξουν τη Θεσσαλία σε δυναμικό κέντρο παροχής υπηρεσιών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης υψηλότατου επιπέδου.

Η εκτίμησή μας αυτή επιβεβαιώνεται και από την ομόφωνη απόφαση της αρμόδιας Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής (8.01.2019) για την αυτονόμηση του ΤΕΙ Κρήτης και τη δημιουργία τρίτου Πανεπιστημιακού ιδρύματος στην Κρήτη, μετά από πρόταση, φυσικά, των ίδιων των φορέων τους.

Μέσα από ένα συνονθύλευμα προχειρότητας, διαφορετικών μέτρων και σταθμών που θα ισχύουν για ομοειδείς Σχολές και Τμήματα σε άλλα πανεπιστημιακά ιδρύματα, για φοιτητές και διδακτικό προσωπικό επιχειρείται μια άνευ προηγουμένου αναδιάταξη του εκπαιδευτικού χάρτη της Θεσσαλίας, από την οποία και οι τέσσερις θεσσαλικές πόλεις, μελλοντικά, θα βγουν ζημιωμένες.

Καμία πειστική απάντηση δεν υπάρχει για την “εξαφάνιση” του Τμήματος Ιατρικών Εργαστηρίων, ένα τμήμα με υψηλές βάσεις και υψηλή ζήτηση, καμία απάντηση δεν υπάρχει στο αίτημα για δημιουργία Τμήματος Διοίκησης Τουριστικών Επιχειρήσεων, όπως και καμία απάντηση δεν υπάρχει στο αίτημα για δημιουργία μονοτμηματικήςΙατρικής Σχολής με έδρα τη Λάρισα. Καμία απάντηση, ούτε από τον ΣΥΡΙΖΑ, ούτε από τον κ.Καλογιάννη.

Αντί, λοιπόν, ο κ.Καλογιάννης να μιλά για ψηφιακό δήμο και ‘έξυπνη πόλη’, καλό θα ήταν να υπερασπιστεί το συμφέρον της Λάρισας -οι ‘έξυπνες πόλεις’ δεν χάνουν Πανεπιστήμια.

 

 

Προηγούμενο άρθρο Πως θα λειτουργήσουν τα σχολεία στον Δ. Κιλελέρ
Επόμενο άρθρο Εκκλησία και Τέχνη στη Θεσσαλία τον 16ο αιώνα