Το Εργατικό Κέντρο Ν. Λάρισας εκφράζει την συμπαράστασή του στον δίκαιο αγώνα των 1.200 συναδέλφων εργαζόμενων των Διευθύνσεων Διαχείρισης Κόκκινων Δανείων (RBU), στην Τράπεζα Πειραιώς, ενάντια στα σχέδια της Διοίκησης. Η αρχή έγινε στις 4 Φεβρουαρίου 2019 με προειδοποιητική στάση εργασίας από τις 12 μ.μ έως τις 5 μ.μ και με καθολική συμμετοχή των εργαζομένων και τη στήριξη του Δ.Σ του Εργατικού Κέντρου Ν. Λάρισας.
Μετά τις εξελίξεις στην Τράπεζα Πειραιώς, για την πώληση “κόκκινων” δανείων στα κερδοσκοπικά funds και την απαλλαγή των τραπεζών από χιλιάδες τραπεζοϋπάλληλους στα επόμενα 2 χρόνια, αποδεικνύεται ότι οι πανηγυρισμοί της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ότι η Ελλάδα βγήκε από τα μνημόνια, είναι κοροϊδία. Τα μνημόνια, οι δεσμεύσεις και οι επιπτώσεις τους όπως συμφώνησαν Ε.Ε και κυβέρνηση θα συνεχιστούν για πολλές δεκαετίες.
Η πώληση “κόκκινων” δανείων στα funds είναι γραπτή δέσμευση της κυβέρνησης στους “θεσμούς”. Είναι απαίτηση των “μεγάλων”, του Συνδέσμου Βιομηχάνων να φύγουν τα “βαρίδια”, για να δοθούν σ’ αυτούς νέα δάνεια και κέρδη. Όχι βέβαια στους “μικρούς” που κλείνουν, αυξάνοντας τις “επισφάλειες”.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα, μέχρι το 2021 σχεδιάζονται πάνω από 10.000 απολύσεις τραπεζοϋπαλλήλων σε εφαρμογή μνημονιακών δεσμεύσεων όλων των κυβερνήσεων. Συνδυάζονται και με την πώληση «κόκκινων δανείων» σε κερδοσκοπικά funds, την πρόσκαιρη μεταφορά τραπεζοϋπαλλήλων σ’ αυτά ή εργολαβικές εταιρίες, χωρίς εργασιακά δικαιώματα, με σύντομη προοπτική την απόλυσή τους. Η Τράπεζα Πειραιώς ενημερώνει σχετικά τους υπαλλήλους της. Έπονται και οι υπόλοιπες τράπεζες.
Πάλι οι τράπεζες ανακεφαλαιοποιούνται με “αίμα” εργαζομένων και λαού. Θυσιάζονται χιλιάδες τραπεζοϋπάλληλοι, χιλιάδες κατασχεμένα σπίτια. Αν αυτό δεν είναι ένα ακόμα μνημόνιο, τότε τι είναι;
“Αυτουργοί του εγκλήματος” είναι εξίσου: Τραπεζίτες – βιομήχανοι – κυβέρνηση.
Ποια σχέδια προετοιμάζει σε συνεργασία με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για τη μεταβίβαση «κόκκινων δανείων» σε funds, την τύχη των σημερινών τραπεζοϋπαλλήλων που θεωρούνται «υπεράριθμοι» και την αντιμετώπιση των δανειοληπτών τόσο από τις τράπεζες όσο και από τα κερδοσκοπικά funds;
Η Διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς μετά τις απόπειρες απόσχισης των κλάδων φυλάκων-καθαριστριών και επιβολής μειωμένης και εκ περιτροπής απασχόλησης και εν μέσω σεναρίων και φημολογίας περί απόσχισης του RBU (κόκκινα δάνεια) μαζί και με 1.200 εργαζόμενους του εν λόγω τμήματος και άρα στην απώλεια της ιδιότητας του τραπεζοϋπαλλήλου για τους εργαζόμενους. Αυτό σημαίνει ότι το μέλλον των συναδέλφων είναι αβέβαιο και ο κίνδυνος να απολέσουν τα εργασιακά τους κεκτημένα και δικαιώματα είναι μεγάλος.
Η Διοίκηση που σκόπιμα συντηρεί κλίμα τρομοκρατίας και ανασφάλειας μέσα στους χώρους εργασίας, προχώρησε σε ενημέρωση των σωματείων των εργαζομένων που δραστηριοποιούνται στην Τράπεζα Πειραιώς, ότι εφεξής δεν θα επιτρέπεται η συνδικαλιστική δράση και συγκεκριμένα η πρόσβαση σωματείων, παρατάξεων και συνδικαλιστών για την ενημέρωση των εργαζομένων σε ώρα εργασίας, επικαλούμενη σχετική νομοθεσία (ν.1264).
Είναι προφανές ότι η Τράπεζα Πειραιώς ενόψει των πλάνων αναδιάρθρωσης και της υλοποίησης της AGENDA 2020 επιδιώκει να επικρατήσει σιγή νεκροταφείου στους χώρους δουλειάς.
Όποιος καθησυχάζει “τίποτα δεν συμβαίνει, είναι συνηθισμένο παιχνίδι των τραπεζιτών”, παραπέμπει στο “να δούμε”, σε δικηγόρους, στη “γνωστή” ΟΤΟΕ, σε παζάρια που δήθεν θα εξασφαλίζουν “ασφαλείς ρυθμίσεις” για τους συναδέλφους στις νέες εταιρείες-“κοράκια”, όταν όλες οι “προτάσεις” έχουν μία κατάληξη: Εκβιασμός για “εθελούσιες” ή “μεταβίβαση” υπαλλήλων στα νέα κάτεργα και πολύ σύντομα απόλυσή τους.
Όποιος διασπά σε 6 διαφορετικούς συλλόγους συναδέλφους διπλανών γραφείων με ίδιο αφεντικό, ίδιο κίνδυνο απόλυσης, παίζει επικίνδυνο – στημένο – βρώμικο παιχνίδι για την κυβέρνηση (σημερινή ή επόμενη) και το κοινό τους αφεντικό, τους τραπεζίτες.
Η “επιβίωση” των τραπεζών, η “ανάπτυξή τους” προϋποθέτει το τσάκισμα των εργαζομένων.
Καμία υπογραφή ατομικής σύμβασης ή μεταβίβασης.
Μόνιμη σταθερή δουλειά με δικαιώματα.
Όχι άλλο “αίμα” για τις τράπεζες και τις κυβερνήσεις τους. Να νικήσουν οι εργαζόμενοι.