Στη φάση της υλοποίησης μπαίνει το έργο που αφορά τα δίκτυα ακαθάρτων Νίκαιας καθώς μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού και ανάδειξη αναδόχου, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός, έδωσε την έγκριση για υπογραφή σύμβασης κατασκευής για το εν λόγω έργο.
Το έργο είναι ενταγμένο στο Ε.Π. Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη (ΥΜΕΠΕΡΑΑ), με διαχείριση από την ΕΥΔ Περιφέρειας Θεσσαλίας στο πλαίσιο διαχείρισης των εκχωρημένων πόρων για έργα Λυμάτων και Αποβλήτων, και συγχρηματοδοτείται από το Ταμείο Συνοχής, Εθνικούς Πόρους και ίδιους πόρους της ΔΕΥΑ Κιλελέρ. Αποτελεί το ένα από τα δύο «Υποέργα» του Έργου διαχείρισης Αστικών Λυμάτων της Νίκαιας. Φορέας Υλοποίησής και Δικαιούχος του έργου είναι ο Δήμος Κιλελέρ.
Σε δηλώσεις του ο κ. Κώστας Αγοραστός υπογράμμισε τα εξής: «Πρόκειται για ένα έργο ουσίας που λύνει οριστικά το πρόβλημα της διάθεσης των αποβλήτων στη Νίκαια. Παράλληλα αλλάζει το περιβαλλοντικό αποτύπωμα στην περιοχή, και βελτιώνει την ποιότητα ζωής των κατοίκων. Το έργο αυτό ήρθε μετά από συνεργασία με τον Δήμαρχο Θανάση Νασιακόπουλο και το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Κιλελέρ, αλλά και μέσα από τη στρατηγική την οποία εκπόνησε η Περιφέρεια Θεσσαλίας. Στόχος μας ήταν να μείνει κανένας οικισμός με ισοδύναμο πληθυσμό από 2000 έως 15000 χωρίς βιολογικό καθαρισμό. Στεκόμαστε με σεβασμό προς το περιβάλλον, που είναι το κοινό μας σπίτι και μέσα από συνεργασίες πετυχαίνουμε θετικά αποτελέσματα».
Με την κατασκευή του έργου θα υλοποιηθούν τα εξής :
– Εσωτερικό αποχετευτικό (βαρυτικό) δίκτυο του οικισμού Νίκαιας συνολικού μήκους 25,6km περίπου
– Κεντρικό Αντλιοστάσιο μεταφοράς λυμάτων
– Κεντρικός αποχετευτικός αγωγός προσαγωγής στην Ε.Ε.Λ μήκους 4,8km περίπου
– Κατασκευή ιδιωτικών συνδέσεων.
Με την υλοποίηση του έργου θα επιλυθεί οριστικά και σε βάθος χρόνου το πρόβλημα της μη ύπαρξης αποχετευτικού δικτύου και μονάδας βιολογικού καθαρισμού για την επεξεργασία των αστικών λυμάτων του οικισμού της Νίκαιας, γεγονός που αντίκειται στην Ευρωπαϊκή και Εθνική Νομοθεσία για οικισμούς Γ’ προτεραιότητας, δηλαδή με ισοδύναμο πληθυσμό άνω των 2.000 κατοίκων (Οδηγία 91/271/EOK για την επεξεργασία των αστικών λυμάτων, όπως αυτή τροποποιήθηκε με την Οδηγία 98/15/ΕΕ) και έτσι πέραν της βελτίωσης της ποιότητας του περιβάλλοντος και των παρεχόμενων υπηρεσιών θα αποφευχθεί και ο κίνδυνος επιβολής προστίμων.