«Προτείνουμε την αναθεώρηση του άρθρου 16, διασφαλίζοντας την αυτοτέλεια και τη στήριξη των Δημοσίων Πανεπιστημίων, ενώ τασσόμεθα αναφανδόν υπέρ της ίδρυσης ιδιωτικών και μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων υπό την εποπτεία ανεξάρτητης αρχής!»
Τα παραπάνω επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ο αν. Τομεάρχης Παιδείας της ΝΔ, Βουλευτής Ν. Λάρισας κ. Χρήστος Κέλλας, κατά τη συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση, αναφορικά με την πρόταση της ΝΔ που έχει ως στόχο μεταρρυθμίσεις στην Παιδεία, προσθέτοντας:
«Επιτέλους, η χώρα οφείλει να ευθυγραμμιστεί με το διεθνές και ευρωπαϊκό περιβάλλον και να αντιληφθείτε τα οφέλη που θα υπάρξουν για την οικονομία και την ανάπτυξη. Τα παιδιά μας θα έχουν περισσότερες επιλογές, για να μείνουν στην Πατρίδα και να σταματήσει η αιμορραγία προς το εξωτερικό. Η Ελλάδα μπορεί να μετατραπεί σε διαπεριφερειακό κέντρο εκπαίδευσης, προσελκύοντας επιστήμονες από κάθε γωνιά της Μεσογείου, της Ευρώπης και της Ευρασίας. Είναι καιρός να κάνουμε ένα μεγάλο άλμα προς τα εμπρός, αντιμετωπίζοντας, μεταξύ άλλων, το BrainDrain και τις επακόλουθες επιπτώσεις του».
Στη συνέχεια, ο Λαρισαίος πολιτικός, εξαπολύοντας επίθεση προς την Κυβέρνηση, τόνισε:
«Όπως και με την κατάπτυστη Συμφωνία των Πρεσπών, εναντιώνεστε στα θρησκευτικά πιστεύω της συντριπτικής πλειοψηφίας του ελληνικού λαού. Με το άρθρο 3, επιδιώκετε την ουδετεροθρησκεία, ενώ η θρησκευτική ελευθερία και ηισότητα των θρησκειών είναι απόλυτα κατοχυρωμένες στο άρθρο 13 του Συντάγματος.
Σας λέμε ένα μεγάλο ΌΧΙ! Καμία αλλαγή του άρθρου 3, καμία μεταβολή του καθεστώτος των κληρικών! Η Ορθόδοξη Εκκλησία θα παραμείνει πυλώνας του Έθνους!
Και έρχομαι στον έτερο πυλώνα, την ελληνική οικογένεια. Προτείνετε την αναθεώρηση του άρθρου 21 παρ. 1, αφαιρώντας τη διάταξηπου ορίζει την “οικογένεια ως θεμέλιο της συντήρησης και της προαγωγής του Έθνους”! Τόσο σας ενοχλεί η συνείδηση της εθνικότητας; Γιατί δεν στηρίζετε την ελληνική οικογένεια; Γιατί τα βάζετε με τους πολύτεκνους και τους τρίτεκνους; Αρνείστε το δημογραφικό πρόβλημα της Ελλάδος;
Ο στόχος προφανής: Αποδυνάμωση της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης. Για αυτό προβλέψατε την παραχάραξη της ιστορίας και την αναθεώρηση σχολικών βιβλίων και χαρτών. Σήμερα με τους Σκοπιανούς, αύριο ποιός ξέρει;
Οι Βορειοηπειρώτες αδελφοί μας υφίστανται διώξεις κάθε είδους από την Κυβέρνηση Ράμα, για να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Βέβαια, κάποιοι από εσάς δεν βλέπουν Βόρεια Ήπειρο, αλλά Νότια Αλβανία. Η αδυναμία σας σε ό,τι έχει σχέση με “Βόρειο” είναι γνωστή. Β. Ήπειρος, Β. Κύπρος, Β. Μακεδονία!!!»
Παράλληλα, ο αν. Τομεάρχης Παιδείας της ΝΔ αναφέρθηκε στις μεταρρυθμίσεις, που προτείνει η ΝΔ για την Οικονομία, τη Διοίκηση και τη Δικαιοσύνη, επισημαίνοντας:
«Προτείνουμε την αναθεώρηση του άρθρου 24, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή και να διασφαλίσουμε τους υδάτινους πόρους. Πρόκειται για δύο μέτωπα με τα οποία βρίσκονται διαρκώς αντιμέτωποι οι αγρότες μας, ιδίως στη Λάρισα και τη Θεσσαλία.
Επιπλέον, με το άρθρο 106 προτάσσουμε την κατοχύρωση της οικονομικής ελευθερίας και του ανόθευτου ανταγωνισμού, προκειμένου να υποστηριχθεί η επιχειρηματικότητα και να καταστήσουμε τη χώρα μας έναν ασφαλή επενδυτικό προορισμό. Διασφαλίζουμε τον κρατικό παρεμβατισμό με γνώμονα την κοινωνική δικαιοσύνη και την ισόρροπη ανάπτυξη, ενώ προτείνουμε στο άρθρο 25 τη συνταγματική πρόβλεψη για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και τη διασφάλιση συνθηκών αξιοπρεπούς διαβίωσης όλων των πολιτών. Τολμάμε και προχωράμε μπροστά!
Ακόμη, προτείνουμε τη σταθερότητα του εκλογικού κύκλου και των κυβερνήσεων και το δικαίωμα ψήφου στους απόδημους. Επίσης, προβλέπουμε τις αρχές καλής νομοθέτησης και κωδικοποίησης της νομοθεσίας, τη συνταγματική κατοχύρωση της “ΔΙΑΥΓΕΙΑΣ” και δίνουμε βαρύτητα στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση. Ακόμη, προβλέπουμε τη σύσταση Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, που υπάρχει σε όλες τις προηγμένες χώρες του κόσμου.
Στη Δικαιοσύνη, εισηγούμαστε τη μόνιμη λειτουργία του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου και ρυθμίσεις για την επιτάχυνση της εκδίκασης υποθέσεωνκαι την εγκατάσταση ηλεκτρονικών τεχνολογιών».
Κλείνοντας την ομιλία του, ο κ. Κέλλας σημείωσε:
«Η ΝΔ φέρνει σήμερα ένα σχέδιο συνταγματικής αναθεώρησης, κατοχυρώνοντας τις βάσεις για μία εθνική προοδευτική ανασυγκρότηση, που θα επιτρέψει στο Κράτος να καταστεί πιο ισχυρό και πιο ανταγωνιστικό, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα.
Οφείλουμε, 200 χρόνια μετά την εθνική μας παλιγγενεσία, να αφήσουμε κατά μέρους κομματικές σκοπιμότητες και μικροπολιτικά συμφέροντα, και να ανταποκριθούμε στο όραμα των νέων γενεών. Αποτελεί ύψιστο καθήκον να παραδώσουμε στα παιδιά μας μία Ελλάδα με έναν καταστατικό χάρτη, που θα εγγυάται το μέλλον τους».