Το Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας επισκέφθηκαν εκπρόσωποι του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου προκειμένου να επισφραγισθεί η συνεργασία του ΕΙΜ και του ΛΙΜΛ, με τη συνδιοργάνωση στη Λάρισα της περιοδεύουσας έκθεσης του ΕΙΜ για τα 200 χρόνια από την έναρξη του Αγώνα του 1821.
Πιο συγκεκριμένα οι κ.κ Δήμητρα Κουκίου – Προϊσταμένη Βιβλιοθήκης, Ιφιγένεια Βογιατζή – Υπεύθυνη Επιμελήτρια Μόνιμων Εκθέσεων και Άρτεμις Σταματέλου – Επιστ. Συνεργάτιδα (Τομέας Προγραμμάτων & Χορηγιών), επιβεβαίωσαν την επιλογή του ΛΙΜΛ και την πρόθεσή τους, να αναπτύξουν την έκθεση στο χώρο των περιοδικών εκθέσεών του, αξιοποιώντας κάθε είδους εξοπλισμό, που μπορεί να διαθέσει το Μουσείο και εξυπηρετεί το σχεδιασμό και την υλοποίηση της έκθεσης, καθώς και τυχόν υλικό από τις συλλογές του ΛΙΜΛ που συνομιλεί με τις θεματικές της έκθεσης.
Ο σχεδιασμός της έκθεσης από πλευράς ΛΙΜΛ ορίστηκε από τη διευθύντρια κ. Φανή Καλοκαιρινού για τις θεματικές ενότητες: «Υπόβαθρο και Προετοιμασία του Αγώνα», «Τα του δράματος πρόσωπα και γεγονότα », «Προβολή και Ακτινοβολία», «Μια κοινωνία σε πόλεμο» και «Γι’ αυτά πολεμήσαμε: το διακύβευμα και οι συνέπειες» που βρίσκονται σε συνάφεια με τον χαρακτήρα του Μουσείου.
Η όλη συνεργασία υποστηρίχθηκε από τον Αντιδήμαρχο Πολιτισμού και Επιστημών κ. Πάνο Σάπκα και από την πρόεδρο του Συλλόγου του ΛΙΜΛ κ. Εύη Παπαχατζοπούλου.
Η έκθεση που σχεδιάζει το ΕΙΜ και θα εγκαινιασθεί τον Μάρτιο του 2021 στην έδρα του στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής, αναδεικνύει σε μια ενιαία αφήγηση τη θέση της Επανάστασης στη διεθνή συγκυρία, τα γεγονότα και τους πρωταγωνιστές, όψεις της κοινωνίας και του πολιτισμού, καθώς και τον ρόλο του Αγώνα στη διαμόρφωση του ελληνικού κράτους και τη συγκρότηση της εθνικής μας ταυτότητας.
Θα αναπτύσσεται σε επτά θεματικές ενότητες μέσα από τα κειμήλια του Μουσείου, σπάνιο αρχειακό υλικό και πρωτότυπα ερμηνευτικά μέσα.