Πρόταση για ριζική αλλαγή στη διαχείριση του μεταναστευτικού κατέθεσε ο αν. Τομεάρχης Παιδείας της ΝΔ, Βουλευτής Ν. Λάρισας, κ. Χρήστος Κέλλας, εκπροσωπώντας τη Βουλή των Ελλήνων, από το βήμα της 13ης Ολομέλειας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Μεσογείου, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Βελιγράδι με τη συμμετοχή 29 κρατών, σημειώνοντας:
«Το πρόβλημα, σε παγκόσμιο επίπεδο, δεν είναι μεταναστευτικό, αλλά αναπτυξιακό. Θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε συνολικά τα γενεσιουργά αίτια του φαινομένου στις χώρες προέλευσης, ειδάλλως κάθε θεσμική πρωτοβουλία θα είναι ημιτελής και αναποτελεσματική στη μακροχρόνια περίοδο.
Η εμβάθυνση της Δημοκρατίας, η προάσπιση του κοινωνικού κράτους δικαίου και η οικονομική ανάπτυξη αποτελούν τις μεγαλύτερες προκλήσεις του αιώνα μας. Για αυτό, θα πρέπει να στηρίξουμε, έμπρακτα, τις χώρες προέλευσης, προκειμένου να προωθήσουν μεταρρυθμίσεις, για να μην αναγκάζονται οι άνθρωποι αυτοί να φεύγουν από τις πατρίδες τους».
Ο Λαρισαίος πολιτικός κάλεσε τους εκπροσώπους των υπολοίπων εθνικών κοινοβουλίων να τροποποιήσουν το ψήφισμα της Συνέλευσης, κάνοντας ρητή αναφορά στoν 2o στόχο του Παγκόσμιου Συμφώνου για τη Μετανάστευση, που προβλέπει την αντιμετώπιση «των διαρθρωτικών παραγόντων που αναγκάζουν τους ανθρώπους να φεύγουν από τις χώρες προέλευσης», τονίζοντας:
«Φρονώ ότι αυτή είναι βασική προτεραιότητα της Συνέλευσής μας, σύμφωνα με τον στόχο 2 του Συμφώνου, και σας καλώ να υιοθετήσουμε, αναλόγως, στο ψήφισμά μας ξεκάθαρη δέσμευση για τη συντονισμένη δράση των κοινοβουλίων μας προς την κατεύθυνση αυτή».
Ο αν. Τομεάρχης Παιδείας της ΝΔ εστίασε περαιτέρω στην αποτελεσματικότητα του Συμφώνου και την καταψήφισή του από συγκεκριμένα κράτη, υπογραμμίζοντας:
«Αν και η πλειοψηφία των κρατών τάχθηκε υπέρ, δεν πρέπει να αγνοήσουμε την καταψήφισή του από στρατηγικούς εταίρους μας, όπως είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ, την αποχή της Αυστραλίας, καθώς και ότι στην Ε.Ε. η ψηφοφορία αυτή μας βρήκε διχασμένους.
Η μετανάστευση είναι ένα σύνθετο και πολυδιάστατο φαινόμενο, για αυτό και πρέπει να αναπτύξουμε εναρμονισμένες περιφερειακές δράσεις. Το Σύμφωνο αποτυπώνει την αναγκαιότητα αυτή, αλλά χρήζει σημαντικών βελτιώσεων».
Τέλος, οκ. Κέλλας αναφέρθηκε στις αυξανόμενες ροές μεταναστών και προσφύγων, που υποδέχονται η Ελλάδα και η Ευρώπη, επισημαίνοντας:
«Οι ροές των ανθρώπων, που υποδεχόμαστε, αυξάνονται διαρκώς. Το δικαίωμα στη διεθνή προστασία και το καθεστώς ασύλου είναι ιερό. Ωστόσο, βλέπουμε πως το προσφυγικό ρεύμα, που προκλήθηκε από τις εμπόλεμες ζώνες της Συρίας και του Ιράκ, ακολουθείται από τις εκατοντάδες χιλιάδες και τα εκατομμύρια μεταναστών, που προέρχονται από ασιατικές χώρες και άλλα μέρη του πλανήτη.
Φρονώ ότι κανείς δεν εγκαταλείπει τη χώρα του και την εστία του, για να ζήσει σε καταυλισμούς υποδοχής, πολλές φορές κάτω από απαράδεκτες και άθλιες συνθήκες. Για αυτό και πρέπει να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα στην πηγή του».