Ειδήσεις

Εκδηλώσεις Μνήμης στην Τσαριτσάνη


Ο Δήμος Ελασσόνας οργάνωσε την Κυριακή στις 3/3/19 στην Τσαριτσάνη εκδήλωση μνήμης για τα θύματα από τον Ιταλικό και Γερμανικό κατοχικό στρατό 1941 – 1944. Παρουσία πολλών κατοίκων της Τσαριτσάνης, κατέθεσαν στεφάνια, η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία, η τοπική αυτοδιοίκηση, η αστυνομία, η πυροσβεστική, εκπαιδευτικοί φορείς, εκπρόσωποι της ελληνικής βουλής, πολιτικά κόμματα, σύλλογοι, ενώσεις κ.α.

Στην 1η φωτογραφία διακρίνονται μαθητές του δημοτικού σχολειού, του γυμνασίου, των λυκειακών τάξεων της Τσαριτσάνης και ο εκπαιδευτικός  Μανουλιάς Θανάσης ο οποίος κατέθεσε στεφάνι εκ μέρους της «Ένωσης Θυμάτων Κατοχής 1941-44 και Καμένων Κτηρίων Μαρτυρικής Κοινότητας Τσαριτσάνης και Χωριών Επαρχίας Ελασσόνας».

Σήμερα στις 12/3/19 που είναι και η ημέρα μνήμης του ολοκαυτώματος της Τσαριτσάνης, παρευρεθήκαμε στο κοιμητήριο (2η  3η φωτογραφία), εκεί όπου βρίσκεται το μνημείο της ομαδικής ταφής των εκτελεσμένων από τους Ιταλούς και τους συνεργάτες τους «λεγεωνάριους», όχι μόνο για να εκπληρώσουμε το χρέος μνήμης στους νεκρούς του γερμανοιταλικού ιμπεριαλισμού του παρελθόντος, αλλά και ως ιερή υποχρέωση αντίστασης στη λήθη και στη παραχάραξη που επιχειρούν οι επίγονοι του ναζισμού.

Ένα χρέος που οι Τσαριτσανιώτες, λόγω της «λευκής τρομοκρατίας», του εμφυλίου πολέμου και του μεταεμφυλιακού μεσαίωνα, άρχισαν να εκπληρώνουν αρκετά χρονιά μετά τη λήξη του παγκοσμίου πολέμου, όπως έγραψε ο Β. Χουρίδης στο βιβλίο του «ΚΑΤΟΧΗ γεγονότα περιόδου 1941-44 στην Ελασσόνα». (… Όσοι είχαμε την τύχη να βρεθούμε κείνη τη μέρα στο νεκροταφείο της Τσαριτσάνης και για πρώτη φορά μετά τον πόλεμο για το χρέος μας στους νεκρούς, όλοι θα θυμόμαστε όσο θα ζούμε, το αλησμόνητο κείνο μνημόσυνο που μας γέμισε πίκρα και παράπονο. – Πολλοί φίλοι και αρκετός κόσμος που δεν λογάριασαν τους κουμπουροφόρους και τους χαφιέδες, βρεθήκαμε στο νεκροταφείο και γύρω από το μεγάλο τάφο. Μάταια περιμέναμε τους παπάδες και ούτε φανταζόταν κανείς πως θα έφταναν μέχρι σε τέτοιο σημείο γελοιότητας και όμως έγινε…  Απαγόρευσαν και κατατρομοκράτησαν τους παπάδες και δεν ήρθε κανείς….. Όμως οι φίλοι και συγχωριανοί του ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΒΟΥΛΓΑΡΗ παρακάλεσαν τον ήρωα ΜΑΝΩΛΗ ΓΛΕΖΟ να γίνει εκείνος πάπας. Ναι εκείνη την αλησμόνητη μέρα, ο φίλος και αγωνιστής ΜΑΝΩΛΗΣ ΓΛΕΖΟΣ βρισκόταν μαζί μας. Πικραμένος και με δακρυσμένα μάτια , στάθηκε αγέρωχα μπροστά στο μεγάλο τάφο των εκτελεσθέντων και είπε: <…ΦΙΛΟΙ ΜΟΥ ΜΑΖΕΥΤΗΚΑΜΕ ΟΛΟΙ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΤΙΜΗΣΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΜΕΓΑΛΟΥΣ ΝΕΚΡΟΥΣ ΜΑΣ…> Ενώ μια ψιλή βροχή πέφτει. Όλος εκείνος ο κόσμος παρακολουθεί χωρίς ανάσα τα λόγια που βγαίνουν απ΄το στόμα του ΜΑΝΩΛΗ ΓΛΕΖΟΥ. Και συ νέο βλαστάρι της αγέρωχης Τσαριτσάνης, κοίτα προσεκτικά τούτη την εικόνα και θα πεισθείς πως οι φίλοι του παππού σου δεν το λησμόνησαν). (4η φωτογραφία Μάρτιος 1964)

Η Τσαριτσάνη Πυρπολήθηκε τρεις φορές, στις 12/10/1942, 12/3/1943, 20/8/1944.

Θύματα στην κατοχή: Σερδένης Θανάσης (εκτελέστηκε από τους Ιταλούς στο Κούρνοβο), Σκράπας Κωνσταντίνος Γ. Κόντου Ελένη σύζυγος Γεωργίου (το Γένος Παγκού) κάηκε στο σπίτι της, Βίτκος Απόστολος 4/1942, Ξυνός Δημήτρης  (πατέρας του Νίκου Ξυνού) 12/10/1942, Κηπουρός Μ, Βαρβάκης Ι. Δέτσης Ι.

Δολοφονήθηκαν από τους Ιταλούς στις 12/3/43: Αβρανάς Απόστολος, Αποστόλου Θωμάς, Βαθράκης Γρηγόριος, Βαθράκης Ιωάννης, Βαθράκης Πολύδωρος, Βίτκος Νικόλαος, Βουλγαρούλης Αντρέας, Βουλγαρούλης Λουκάς, Γιαμούζης Δημήτριος, Δραγατογιάννης Απόστολος (ανάπηρος), Ζάχος Ευριπίδης, Κόκκινος Αθανάσιος, Κουτσοπάγος Φιλήμων, Λιόντας Ευάγγελος, Μητσιμπόνας Νικόλαος, Μητσιούλης Αθανάσιος, Μπαζακογιάννης Νικόλαος (παπάς), Νικολόπουλος Ζήσης, Ντέτσιος Ιωάννης, Παπαδημητρίου Δημήτριος, Παπαϊωάννου Χαρίδημος, Παπασάντας Εμανουήλ, Πέτσας Χριστόφορος, Ράμμος Βελισσάριος, Ρούσης Βασίλειος, Σαϊνης Στέφανος, Σαπουνάς Βασίλειος, Σαπουνάς Γεώργιος, Σαπουνάς Ιωάννης, Σίμος Απόστολος, Σίμος Ηλίας (δικηγόρος), Σίμος Κωνσταντίνος, Σερδένης Μιχαήλ, Σπανός Αναστάσιος (παπάς), Τενεκετζής Ιωάννης, Τσιλιβέλης Αστέριος, Τσιμπόλης Νικόλαος, Τσιότσικας Μιχαήλ, Χονδροθύμιος Ευθύμιος, Ψαρράς Αθανασιος, Ψαρράς Ηλίας.

Δολοφονήθηκαν από τους Γερμανούς στις 20/8/1944: Ευαγγέλου Απόστολος, Κακαδιάρης Απόστολος Γ. Καραγκιόζης Νικόλαος, Ματζιώκας Αντώνιος, Μπάμπαλης Ηλίας, Τσιάρας Στέφανος, Τσιότσικας Κωνσταντίνος.

 

Προηγούμενο άρθρο Μάξιμος:Η επιβολή δήθεν ουδετεροθρησκείας ευθύ κτύπημα κατά της Ορθοδοξίας
Επόμενο άρθρο Σύλλογος Υπαλλήλων Δήμων Ν.Λάρισας