Ειδήσεις

Κέλλας:Απαξίωση της Ελληνικής Παιδείας της Διασποράς στα 4,5 χρόνια ΣΥΡΙΖΑ


Έχετε ταλέντο να κάνετε το άσπρο μαύρο και να διαστρεβλώνετε την πραγματικότητα. Θα ξεκινήσω από το σχολείο του Μονάχου. “Έληξε το θέμα”, λέτε. Πώς έληξε; Όπως “έκλεισε” και το μνημόνιο; Ενημέρωση θα μας κάνετε; Θα το κρατήσουμε το οικόπεδο ή θα το πάρει ο Δήμος Μονάχου;

Δεν ακούσαμε κουβέντα για τα πραγματικά προβλήματα της Ελληνόγλωσσης Εκπαίδευσης, η οποία, επί των ημερών σας, όχι απλά υποβαθμίστηκε, αλλά κινδυνεύει να απαξιωθεί πλήρως.»

Τα ανωτέρω τόνισε, μεταξύ άλλων, ο αν. Τομεάρχης Παιδείας της ΝΔ, Βουλευτής Ν. Λάρισας, κ. Χρήστος Κέλλας, στην Επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς, με θέμα την Ελληνόγλωσση Παιδεία στο Εξωτερικό.

Ο εισηγητής της ΝΔ εξαπέλυσε επίθεση προς την Κυβέρνηση και την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, επισημαίνοντας:

«Ο ν. 4415/2016 είναι ένας απαράδεκτος νόμος, του οποίου οι δυσμενείς συνέπειες επιτείνονται διαρκώς. Προβλέψατε από το τρέχον σχολικό έτος τα αμιγή ελληνικά σχολεία να γίνουν δίγλωσσα μέσω διακρατικών συμφωνιών, γενικά και αόριστα. Επί της ουσίας, έγινε κάτι; Ουδέποτε μας ενημερώσατε για αυτές τις συμφωνίες.

Είδαμε σχολεία να παραμένουν κλειστά ή να λειτουργούν με ανεπαρκές προσωπικό και ελλιπή εβδομαδιαία ωρολόγια προγράμματα, αναρίθμητες χαμένες διδακτικές ώρες σε καίρια γνωστικά αντικείμενα, σε συνδυασμό με το ότι πάρα πολλά ελληνόπουλα έφυγαν από τα ελληνικά σχολεία και πήγαν σε ξενόγλωσσα, ενώ ορισμένα έκλεισαν κιόλας.

Σημειώθηκαν, για πρώτη φορά σε μεγάλη έκταση, καταλήψεις προξενείων από μαθητές και συλλόγους γονέων για τις ελλείψεις εκπαιδευτικών και τα λειτουργικά προβλήματα των σχολικών μονάδων».

Συγχρόνως, ο Λαρισαίος πολιτικός αναφέρθηκε στο εξαιρετικά κρίσιμο θέμα των αποσπάσεων του προσωπικού, υπογραμμίζοντας:

«Πώς είναι δυνατόν, με τις προκηρύξεις των τελευταίων ετών, να δίνεται προτεραιότητα στην απόσπαση με επιμίσθιο και χωρίς καθόλου γνώση της γλώσσας της χώρας υποδοχής, τη στιγμή, που υπάρχουν εκπαιδευτικοί, που επιθυμούν να εργαστούν χωρίς επιμίσθιο, με άριστη γνώση της γλώσσας και πολύχρονη παιδαγωγική εμπειρία στη Διασπορά;

Γιατί επιβαρύνετε τον προϋπολογισμό και αυξάνετε το ωράριο των αποσπασμένων, ενώ υπάρχει η δυνατότητα αντιμετώπισης του προβλήματος συνολικά; Προφανώς, θέλετε να ικανοποιήσετε κάποιους με αυτόν τον τρόπο. Σε αυτό το συμπέρασμα οδηγούμαστε, λαμβάνοντας υπόψη την απόπειρα, που κάνατε, για την αντικατάσταση των Συντονιστών Εκπαίδευσης Εξωτερικού, χωρίς προκήρυξη, τον περασμένο Αύγουστο, όταν προσπαθήσατε να περάσετε έτσι τους συντονιστές και αναγκαστήκατε να εκδώσετε ρύθμιση εκ των υστέρων.

Πώς να πιστέψει κανείς ότι πρόκειται για απλές παραλείψεις και διοικητικές αστοχίες, όταν, σε προεκλογική περίοδο, εκδίδετε βιαστικά και προκλητικά προκήρυξη για την πλήρωση θέσεων Συντονιστών Εκπαίδευσης Εξωτερικού, χωρίς εμπειρία στην ελληνόγλωσση εκπαίδευση, χωρίς υψηλά ακαδημαϊκά προσόντα και με χαμηλό επίπεδο γλωσσομάθειας της γλώσσας της χώρας υποδοχής;».

Κλείνοντας την ομιλία του, ο αν. Τομεάρχης Παιδείας της ΝΔ σημείωσε:

«Για εμάς, η Ελληνόγλωσση Εκπαίδευση αποτελεί ένα στρατηγικό μέσο στήριξης της ομογένειας. Θα εφαρμόσουμε ένα ρεαλιστικό και πλουραλιστικό μοντέλο εκπαίδευσης, που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες της Διασποράς, σε συνεργασία με τους παροικιακούς και τους εκπαιδευτικούς φορείς των χωρών υποδοχής.

Θα καταργήσουμε τον ν. 4415/2016 και δεν θα υπάρξει καμία κομματική τοποθέτηση. Σκοπός μας είναι η Ελληνόγλωσση Εκπαίδευση να γίνεται στη βάση στέρεων επιστημονικών και πολιτικών δεδομένων και όχι στη βάση των προκρούστειων  μέτρων που εφαρμόζονται κατά το δοκούν».

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την ομιλία του Βουλευτή στον κάτωθι σύνδεσμο:https://youtu.be/ePMrLUPRUb4

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Μάξιμος:Κονδύλια για την ανάπτυξη λιμνάζουν λόγω γραφειοκρατίας
Επόμενο άρθρο Επανασχεδιασμός της Μόνιμης Συλλογής Μουσείο Γ.Ι Κατσίγρα